Putin vastaili venäläisnuorten kysymyksiin Sotshissa: Näihin arvoituksiin hän haluaisi vastauksia – nosti yllättäen esille suomalais-ugrilaiset

Julkaistu:

Venäjän presidentti Vladimir Putin nosti yllättäen esille suomalais-ugrilaiset heimot vastatessaan kysymykseen, minkä historiallisen arvoituksen hän haluaisi ratkaista.
Venäjän virallisessa politiikassa suomalais-ugrilaisiin kansoihin on suhtauduttu viime aikoina entistäkin nuivemmin, sillä maan turvallisuuspalvelut näkevät pienissä kansoissa helposti potentiaalisen uhan Venäjän yhtenäisyydelle.

Tässä valossa mielenkiintoista olikin se tapa, jolla Venäjän presidentti Vladimir Putin nosti esille suomalais-ugrilaiset heimot vastatessaan perjantaina venäläisnuorten kysymyksiin Sotshissa järjestetyssä liki kolmituntisessa kyselyshow’ssa.

Putinilta kysyttiin, minkä historiallisen arvoituksen hän haluaisi ratkaista tai saada selville.

Putin vastasi kysymykseen aluksi sillä, että häntä kiehtoisi selvittää ylipäätään koko aurinkokuntamme synty ja siihen liittyvät mysteerit. Tämän jälkeen hän siirtyi puhumaan Venäjästä ja sen historiasta, mihin liittyen hän kertoi pohtivansa usein maan erilaisia murroskausia ja niistä poispääsyä.

– Minua kiinnostaisi selvittää sitä, miten maamme löysi ulospääsyn kriittisistä tilanteista kaikkein vaikeimmilla hetkillä. Miten maamme ensinnäkin joutui sekasorron aikaan ja mitkä olivat sisäisiä voimia, jotka nostivat maan ylös siitä tilanteesta, johon maa oli joutunut, Putin sanoi.

Putinin mukaan hän haluaisi selvittää myös sen, miten Venäjän alueella asuvat kansat tulivat toimeen keskenään ja oppivat elämään yhdessä. Yhtenä esimerkkinä tästä hän mainitsi slaavien ja suomalais-ugrilaisten heimojen ”harmonisen” yhteiselon.

– Nyt tiedämme, että esimerkiksi suomalais-ugrilaisia heimoja asui myös Keski-Venäjällä, ei pelkästään Laatokan lähistöllä. Kaivaukset ja löydökset osoittavat, kuinka slaavilaiset heimot ja suomalais-ugrilaiset heimot asuivat harmoniassa keskenään. Olisi mielenkiintoista mennä ja selvittää sitä, Putin sanoi Kremlin virallisten nettisivujen mukaan.

Putin ei selittänyt mitenkään sitä, miksi hän juuri nyt nosti esille suomalais-ugrilaiset kansat – tai oikeastaan ugrilais-suomalaiset heimot, kuten hän sanansa asetteli (ugro-finskie plemena).

Putin ei ole valtakautensa aikana osoittanut aiemmin mitään erityistä kiinnostusta suomalais-ugrilaisten kansojen historiaan tai elinolojen parantamiseen Venäjällä.

Takavuosina Venäjällä nousi silloin tällöin esille arvelu, että Putinilla itsellään saattaa olla suomalais-ugrilaisia sukujuuria. On esitetty, että Putin saattaisi olla juuriltaan vepsäläinen, mutta presidentti itse ei ole kommentoinut arveluita mitenkään.

Putin saapuu Suomeen vierailulle torstaina 27. heinäkuuta ja tapaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön Punkaharjulla sekä Savonlinnassa. Putinin vierailu on järjestetty tavallista juhlavammaksi liittyen Suomi 100 -juhlavuoden kunnioittamiseen.