Hyytävä raportti Pohjois-Koreasta: loikanneet kertovat kymmenistä joukkohaudoista – teloituspaikat merkittiin karttaan

Pohjois-Koreasta väitetään löytyneen satoja massateloituspaikkoja ja kymmeniä joukkohautoja.

21.7.2017 13:23

Pohjoiskorealaiset loikkarit ovat paljastaneet ihmisoikeusrikkomuksia tutkivalle järjestölle paikkoja, joissa Pohjois-Korean hallinnon väitetään tehneen massateloituksia, sekä joukkohautojen sijainteja. Pohjois-Korean diktatuurista paenneet paikansivat 47 joukkohautaa ja ruumiiden polttamiseen käytettyä paikkaa.

Paikkojen paikantamisessa tutkijat käyttivät hyväkseen Googlen satelliittikuvia sisältävää Google Earth -verkkopalvelua.

Pohjoiskorealaiset loikkarit näyttivät satelliittikuvista tutkijoille paikkoja, joihin heidän tietojensa mukaan on haudattu muun muassa teloitusten uhreja.

Google Earth -palvelun poikkeuksellisesta käytöstä kertoo eteläkorealainen ihmisoikeusrikkomuksia tutkiva Transitional Justice Working Group -järjestö tuoreessa raportissaan. Verkkopalvelu auttoi todistajia tunnistamaan tapahtumapaikkoja muuten suljetulla Pohjois-Korean alueella.

Keltaiset pallot kertovat epäiltyjen teloituspaikkojen sijainnit. Mitä suurempi pallo, sen enemmän epäiltyjä paikkoja. Tummempi väri kartassa taas tarkoittaa useampia silminnäkijähaastateltuja.

Järjestö haastatteli 375 nykyään Etelä-Koreassa asuvaa entistä pohjoiskorealaista.

Suurin osa tutkijoiden haastattelemista loikkareista on Pohjois-Korean pohjoisesta Hamgyongin provinssista. Suurin osa tutkimuksessa kartoitetuista joukkohaudoista on myös pohjoiselta alueella.

Pohjois-Korea ei päästä tutkijoita alueelleen. Ihmisoikeusrikkomuksia tutkiva järjestö kerätä aineistoa Pohjois-Koreassa tehdyistä julmuuksia ja ihmisoikeusrikkomuksista. Se on koonnut tietoa massateloituspaikoista ja poliisiasemista, joissa julmuuksia on tehty.

Järjestön julkaistu raportti ei sisällä tarkkoja tietoja joukkohautojen sijainnista, koska Pohjois-Korea saattaisi yrittää tietojen perusteella poistaa ruumiita ja muita todisteita.

Pohjois-Koreaa haastaminen kansainväliseen oikeuteen vastaamaan ihmisoikeusrikkomuksia ei ole YK:ssa onnistunut Kiinan ja Venäjän vastustuksen vuoksi.

Tässä kartassa kuvataan haastateltujen asuinpaikkoja vihreän sävyin sekä väitettyjä joukkohautojen paikkoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?