Trumpilta käsittämätön väite Japanin pääministerin vaimosta

Yhdysvaltain presidentin haastattelussa esittämä väite pääministeri Shinzo Aben vaimosta on herättänyt suurta kummastusta.

21.7.2017 10:58

Yhdysvaltalainen New York Times-lehti haastatteli presidentti Donald Trumpia pitkälti keskiviikkona. Haastattelu tehtiin Valkoisessa talossa ja paikalla oli kolme lehden toimittajaa.

Presidentti ja toimittajat keskustelivat pitkän haastattelun aikana monista asioista, mutta Trumpin uskomaton väite liittyen G20-maiden kokoukseen ja Japanin pääministeri Shinzo Aben vaimoon on nyt noussut kohun keskelle.

Suomessakin puolisonsa kanssa vierailulla mukana ollut Akie Abe ei Donald Trumpin mukaan osaa puhua sanaakaan englantia. Asia tuli esille presidentin keskustellessa huippukokouksen yhteydessä järjestetystä illallisesta.

Pääministerin puoliso vietti aikaa Jenni Haukion kanssa Helsingin vierailun aikana.

  • Jutun päävideolla kuvaa Akie Aben vierailusta helsinkiläiseen kahvilaan yhdessä rouva Jenni Haukion kanssa.

Trump kertoo lehden haastattelussa istuneensa illallispöydässä Argentiinan presidentin ja tämän vaimon vieressä, jotka kyllä osasivat puhua englantia. Hänen toisella puolellaan taas istui Japanin pääministerin puoliso, joka ei puhunut koko illan aikana sanaakaan.

– Hän (pääministeri Shinzo Abe) on mahtava tyyppi ja hänen vaimonsa on loistava nainen, mutta hän ei puhu sanaakaan englantia, Trump sanoo haastattelussa.

Toimittajat yllättyvät Trumpin väitteestä ja toistavat kysymyksen. He kysyvät presidentiltä, eikö pääministerin vaimo todella osaa sanaakaan kieltä.

Pääministeri vaimoineen osallistui G20-maiden kokouksen illallisohjelmaan.

– Ei hän sano edes ”hello”, Trump vastaa.

Trumpin mukaan Aben vieressä istuminen oli haastavaa, sillä pöydässä oltiin tuntikaupalla. Hän selventää myöhemmin, että paikalla oli myös japaninkielen tulkki, jonka välityksellä he kommunikoivat.

– Toisella puolellani oli Argentiinan presidentin puoliso ja toisella puolen Japanin pääministerin vaimo. Mukana oli onneksi tulkki, sillä muuten se olisi ollut vielä vaikeampaa.

– Mutta nautin illasta hänen kanssaan ja hän on aivan ihana nainen, Trump tiivistää.

Useat tahot ovat tarttuneet presidentin lausuntoon ja kyseenalaistaneet sen täysin. On totta, että useissa julkisissa puheissa pääministeri Aben vaimo Akie Abe on puhunut japania, mutta todellisuudessa hän puhuu erittäin hyvää englantia.

Esimerkiksi on nostettu Aben kolme vuotta sitten New Yorkissa pitämä 15 minuutin mittainen puhe englanniksi, sekä esiintyminen MTV-televisiokanavan sukupuolitautikampanjassa.

Esimerkiksi New York Timesin Tokion toimiston päätoimittaja Motoko Rich on lytännyt väitteen täysin.

A false note here: Trump says that he sat next to Akie Abe at dinner & she speaks zero English: "Like, not “hello.” https://t.co/1JHOiWBEAV— Motoko Rich (@motokorich) 20. heinäkuuta 2017

Jos twiitti ei näy, katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?