Putin ei jää Suomeen yöksi, mutta rajan takana odottavat luksushuvilat – IS esittelee Putinin datsat - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin ei jää Suomeen yöksi, mutta rajan takana odottavat luksushuvilat – IS esittelee Putinin datsat

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei jää Suomeen Savonlinnan-vierailullaan. Hän todennäköisesti lähtee kesämökkeilemään kivenheiton päähän Suomen rajasta.

Putinin datsa eli kesämökki Valamon luostarisaarella Pohjois-Laatokalla (kuvassa oikealla) on niin sanotusti julkinen salaisuus. Putinin arvellaan lähipiireineen liittyvän myös Taruniemellä sijaitsevaan Winterin huvilaan, jonka on suunnitellut Eliel Saarinen.­

21.7.2017 6:23

Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee Savonlinnassa ensi viikolla juhlistamassa Suomi 100 -juhlavuotta muun muassa risteilemällä höyrylaivalla Saimaalla ja käymällä Jolanta-oopperassa Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Yökylään Suomeen Putin ei kuitenkaan jää, Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin.

Tietoa siitä, mitä Putin tekee ja mihin matkustaa Savonlinnasta ei ole.

Euroopan suurimman makean veden järven Laatokan rannoilla kivenheiton päässä Suomen rajasta on kuitenkin kaksi Putiniin yhdistettyä huvilaa. On mahdollista, että Putin vetäytyy hetkeksi huviloidensa rauhaan.

Pyhää rauhaa Valamon luostarisaarella

Putinin datsa eli kesämökki Valamon luostarisaarella Pohjois-Laatokalla on niin sanotusti julkinen salaisuus. Virallisia lähteitä sille, että Putinilla on huvila saarella, ei maan tiedotusvälineistä ole juuri löytynyt. Ilta-Sanomat kertoi mysteerisestä huvilasta lokakuussa.

Valamon saaren uudisrakennettua katedraalia kuvataan Venäjän poliittisen vallan ja ortodoksisen kirkon liiton symboliksi.­

Putinin huvilan lähelle ei saaren asukkailla tai turisteilla ole asiaa: se on rakennettu sivuun turistireiteiltä ja edustalle on istutettu puita näkösuojaksi.

Leningradskaja Pravda -lehden vuonna 2006 julkaistussa jutussa kerrotaan, että Putinin huvila sijaitsee varsin lähellä Valamon saaren luostaria. Huvila tiettävästi valmistui vuonna 2007. Lehden mukaan Putinin huvila on tehty ”skandinaaviseen tyyliin”.

Vladimir Putin oli viime kesänä piilossa julkisuudelta, kunnes hän astui median eteen näyttävästi Valamon luostarin jumalanpalvelukseen heinäkuussa.­

Daily Mailin lokakuussa julkaistussa jutussa väitetään, että sisustuksessa olisi käytetty Ikea-tyylisiä huonekaluja. Huvila on rakennettu Daily Mailin mukaan Pietarin varapormestarin omistamalle tontille.

Eliel Saarisen suunnitelema Winterin huvila

Noin 200 kilometrin päässä Taruniemellä Laatokan rannalla sijaitsee Winterin huvila, jonka suunnitteli vuonna 1909 Eliel Saarinen paikan ensiomistajalle, tohtori G.C. Winterille. Nykyisin vanhassa huvilassa toimii museo.

Winterin huvila Sortavalassa Laatokan rannalla.­

Ilta-Sanomat kertoi Sortavalan lähettyvillä sijaitsevasta mökistä viime vuoden lokakuussa.

Huvilan toiminnan omistaa yhtiö, jonka muun muassa Guardian-lehti on yhdistänyt Putinin parhaaksi ystäväksi nimettyyn sellistiin Sergei Rolduginiin.

Sen läheisyyteen on rakennettu lomakylä, jonka arvellaan liittyvän Putinin lähipiirille kuuluvaksi.

Kiimajärvellä ei tiettävästi enää huvilaa

Putinilla oli aikoinaan datsa alle 150 kilometrin päässä Imatran raja-asemalta, Kiimajärvellä. Helsingin Sanomat kertoo, kuinka vuonna 1996 kahdeksan venäläistä miestä perusti mökkiosuuskunnan ja rakennutti mökkinsä järven rannalle. Parissakymmenessä vuodessa mökkiosuuskunnan jäsenet olivat kaikki maan johtoasemissa.

Aluksi Putinilla oli epäonnea matkassaan: vuonna 1996 valmistunut huvila ehti olla käytössä vain kaksi viikkoa, kun se paloi saunassa tapahtuneen oikosulun takia. Putin kertoi taannoin Reutersille, että oli ehtinyt kietoa vain pyyhkeen ympärilleen paetessaan tulipaloa.

Kaksi viikkoa tulipalon jälkeen perustettiin suurmiesten Ozero datsa -mökkiosuuskunta. Putinin lisäksi osuuskunnan mökkiyhteisöön kuuluvat muun muassa Rossija-pankin suuromistaja Juri Kovaltsuk ja Venäjän rautateiden pääjohtaja Vladimir Jakunin.

Tiettävästi Putinilla ei enää ole omaa huvilaa Kiimajärvellä.

Todellisia omistussuhteita vaikeaa selvittää

Putinin huviloista uutisoinut Dozhd on kertonut, että kiistattomia todisteita presidentin huviloiden käytöstä ja omistuksista on vaikeaa saada.

Mökit ja tontit, joilla ”Putinin mökit” sijaitsevat, eivät ole Putinin nimissä. Taustalta löytyy Putinin luottomiehiä, esimerkiksi mökkiosuuskuntaan kuuluva Juri Kolvaltsuk omistaa virallisesti Marjalahdella olevan mökin.

Venäjällä on yritetty kiinnittää huomiota vallanpitäjien valtaviin kiinteistöomistuksiin sekä pääomiin. Avoimuutta yrittää edistää esimerkiksi oppositiopoliitikko ja aktivisti Aleksei Navalnyin korruptionvastainen säätiö.

Juttua muokattu klo 7.23: Putin ei enää tiettävästi omista huvilaa Kiimajärvellä.

Juttua muokattu 12.29: Kiimajärven-huvilayhteisö ei sijaitse kymmenien kilometrien päässä Imatran raja-asemalta, vaan arviolta alle 150 kilometrin päässä.

 

Venäjän patriarkka Kirill (oikealla) on rakentanut oman mökkinsä Valamon läheiselle saarelle.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?