Trump käski CIA:ta lopettamaan salaisen operaation Syyriassa – WP: ”Putin voitti”

Yhdysvaltain presidentin päätös lopettaa Syyrian kapinallisten aseistaminen on erityisen mieluisa maan presidentille Bashar al-Assadille.

20.7.2017 11:27

Syyrian sisällissota sai tällä viikolla uuden käänteen. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on käskenyt maan keskustiedustelupalvelua CIA:ta lopettamaan salaisen tehtävänsä aseistaa ja kouluttaa Syyrian kapinallisryhmiä, jotka taistelevat presidentti Bashar al-Assadin joukkoja vastaan.

Uutinen aseistuksen asteittaisesta alasajosta on mieluisa paitsi al-Assadille, myös Venäjälle ja sen presidentille Vladimir Putinille, jotka ovat Syyrian hallinnon tärkein liittolainen.

– Tällä päätöksellä on valtava merkitys. Putin voitti Syyriassa, eräs amerikkalaisviranomainen kommentoi The Washington Postille.

Trumpin edeltäjän Barack Obaman hallinto aloitti kapinallisryhmien tukemisen vuonna 2013. Tarkoitus oli painostaa al-Assadia siirtymään syrjään.

Kansainvälinen media huomauttaa, että Venäjän edun mukainen päätös tulee aikana, kun Trumpin ja hänen lähipiirinsä outoja Venäjä-yhteyksiä tutkitaan. Venäjän epäillään sekaantuneen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin Trumpin eduksi. Nyt tutkitaan, kuinka paljon kampanja tiesi asiasta ja ketkä.

Päätöstä seurasi aselepojulistus

Asiasta ensimmäisenä uutisoinut The Washington Post kertoo, että Yhdysvaltain viranomaisten ja asiantuntijoiden mukaan Trumpin päätös kuvastaa hänen kiinnostustaan tehdä yhteistyötä Venäjän kanssa. Toisaalta se on myös tunnustus siitä, ettei Yhdysvalloilla ole keinoa tai halua syöstä al-Assadia vallasta.

Yhdysvaltain YK:n suurlähettiläs Nikki Haley tosin ilmoitti vain kolme kuukautta sitten, ettei Yhdysvallat näe mahdollisuutta rauhaan niin kauan kuin al-Assad johtaa hallintoa. Yhdysvallat oli tehnyt ilmaiskun al-Assadin joukkojen ilmatukikohtaan, koska Syyrian hallintoa syytetään kemiallisten aseiden käytöstä.

The Washington Postin mukaan Trump teki päätöksensä CIA:n ohjelman lopettamisesta lähes kuukausi sitten. Trump tapasi presidentin toimistossa CIA:n johtajan Mike Pompeon sekä kansallisen turvallisuuden neuvonantajan H.R. McMasterin. Päätös tehtiin hieman ennen kuin Trump tapasi Putinin Saksan Hampurissa G20-maiden kokouksen yhteydessä.

Trumpin ja Putinin tapaamisen jälkeen Yhdysvallat ja Venäjä ilmoittivat tukevansa uutta tulitaukoa Lounais-Syyriassa, missä Washington Postin mukaan on paljon aseellisia kapinallisryhmiä. Lehdelle nimettömänä puhuneiden viranomaisten mukaan kapinallisten aseistamisen lopettamisen ehto ei kuitenkaan ollut tulitauon ehto.

Ohjelmaa pidettiin epäonnistuneena

Kaksi päätöstä lähellä olevaa amerikkalaisviranomaista puhui nimettömänä uutistoimisto Reutersille. He kuvailivat, että Obaman käynnistämä aseistusohjelma ei osoittautunut kovinkaan menestykselliseksi.

Toinen heistä sanoo, että yksi haittapuoli oli muun muassa se, että osa CIA:n kouluttamista ja aseistamista kapinallisista loikkasi äärijärjestö Isisin riveihin.

Trump on puhunut sekä kampanjansa että presidenttikautensa aikana paljon siitä, että Syyrian sisällissodan sijaan Yhdysvaltain pitäisi keskittyä Isisin vastaiseen taisteluun. Hän on puhunut paljon myös siitä, miten Venäjä voisi olla arvokas liittolainen taistelussa terrorismia vastaan.

Yhdysvallat tiettävästi jatkaa Syyrian kurdijoukkojen aseistamista ja kouluttamista. Samoin sen johtama liittouma jatkaa ilmaiskuja äärijärjestö Isisiä vastaan.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad vieraili Venäjän tukikohdassa länsi-Syyriassa 27.6.2017.

Myös lopettamisella haittoja

Toisaalta myös aseistamisen lopettamisella voi olla haittapuolia. Asiantuntijat ovat pelänneet, että kapinalliset saattavat saada aseita esimerkiksi Turkista tai Persianlahden mailta.

Siinä missä Yhdysvallat on tukenut vain maltillisempia kapinallisryhmiä, uudet tukijat saattavat tukea myös radikaalimpia aseellisia ryhmiä. Samoin maltillisempien ryhmien heikentyessä radikaalimmat ryhmät saavat enemmän tilaa.

Venäjä on kokenut CIA:n toimet Syyriassa loukkauksena sen omia intressejä vastaan. Monen amerikkalaisasiantuntijan mukaan ohjelmasta luovuttiin liian helposti, ja Yhdysvaltain olisi ollut järkevä säilyttää se valttikorttina. Ohjelmasta olisi voitu luopua, jos Venäjä olisi antanut jotain vastineeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?