Donald Trump ja Vladimir Putin tapasivat toisenkin kerran Saksassa – Valkoinen talo kiistää salailun

Valkoinen talo ei kommentoi, mistä presidentit toisessa tapaamisessaan keskustelivat.

Trump ja Putin tapasivat toisensa salaa Saksan G20-kokouksessa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat toisenkin kerran Saksan G20-kokouksessa pari viikkoa sitten, uutisoivat useat mediat.

Valkoinen talo on vahvistanut usealle medialle, että Trump ja Putin tapasivat G20-kokouksen yhteydessä järjestetyllä illallisella. Keskustelun sisältöä ei ole kommentoitu.

Laajasti uutisoitu virallinen tapaaminen heinäkuun 7. päivänä kesti kaksi tuntia, minkä aikana presidentit keskustelivat Venäjän vaikutusyrityksistä Yhdysvaltain presidentinvaalin tuloksiin. Putin kiisti Trumpille Venäjän yrittäneen vaikuttaa vaaleihin.

Washington Postin mukaan illallistapaaminen kesti tunnin verran. Illallisen puolivälissä Trump lähti omalta paikaltaan ja istui Putinin viereen, Washington Post kertoo. Trumpin ja Putinin lisäksi keskusteluun osallistui vain Putinin virallinen tulkkaaja.

Tapaamisesta ei ole mainintoja virallisissa asiakirjoissa.

Tieto tapaamisesta levisi ajatushautomo Eurasia Groupin johtajan ja politiikan tutkijan Ian Bremmerin asiakkailleen lähettämän uutiskirjeen kautta. Bremmer on myös Ilta-Sanomien kolumnisti.

Sittemmin hän on kertonut tapaamisesta Bloombergin haastattelussa.

Bremmer kertoi Bloombergille, että kukaan ei ollut sellaisella etäisyydellä, että keskustelua olisi voinut kuunnella. Bremmerin mukaan Trumpilla oli selkeästi lämpimimmät välit Putiniin kuin muihin johtajiin G20-tapaamisissa, mikä hämmästytti ja häiritsi Yhdysvaltain liittolaisia.

Valkoinen talo kiistää tapaamisen ja salailun

Valkoisen talo kiistää tiedotteessaan, että toista tapaamista olisi salailtu saati ollut.

White House issues statement on second meeting with Putin pic.twitter.com/GnRHSdRfII— Ben Jacobs (@Bencjacobs) 18. heinäkuuta 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Tiedotteen mukaan Trump keskusteli hetken verran G20-kokouksen illallisella. Valkoisen talon mukaan presidentti Trump istui Japanin pääministerin Shinzo Aben ja Argentiinan presidentin vaimon välissä, ja hänen vaimonsa Melania Trump istui Vladimir Putinin vieressä.

Tiedotteen mukaan illallisen yhteydessä johtajat kiersivät juttelemassa vapaasti toisilleen. Trump kertoo menneensä Melanian luo ja vaihtaneensa samalla mietteitä Putinin kanssa.

Paikalla oli vain Putinin tulkki, sillä kullekin seurueelle oli osoitettu yksi tulkki, eikä Trumpin japanin-tulkki osannut venäjää.

– Ei ollut presidentti Trumpin ja presidentti Putinin toista tapaamista. On täysin normaalia, että presidentin tehtäviin kuuluu muiden maailman johtajien kanssa keskusteleminen. Väite, että Valkoinen talo on yrittänyt peitellä tapaamista on virheellinen, haitallinen ja absurdi, tiedotteessa jyrähdetään.

Juttua päivitetty 19.7.2017 kello 3.12: Juttuun tarkennettu Bremmerin roolia tapauksessa ja lisätty tieto, että hän on myös Ilta-Sanomien kolumnisti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?