Ulkomaat

Venäjä epäilee siperialaista Nightwish-fania ääriryhmän perustamisesta – epäilty IS:lle: ”Jaoin netissä Suur-Suomen kartan”

Julkaistu:

Venäjän turvallisuuspalvelu teki kotietsinnän Semjon Negretskulovin kotiin ja ilmoitti tämän syyllistyneen muun muassa ”Suomen ylistämiseen”.
Siperian Krasnojarskissa asuvan Suomi-fanin Semijon Negretskulovin kohtalo on tuorein esimerkki siitä tarkkuudesta, millä Venäjän turvallisuuselimet seuraavat kaikkea sosiaalisessa mediassa jaettavaa materiaalia.

Venäjän turvallisuuspalvelun agentit tekivät kesäkuun 22. päivänä Negretskulovin kotiin kotietsinnän ja takavarikoivat häneltä muun muassa tietokoneen, puhelimen sekä joitakin dokumentteja.

Negretskulovin mukaan myös hänen passinsa takavarikoitiin myöhemmin heinäkuun alussa pidetyissä kuulusteluissa eikä passia ole vieläkään palautettu.

– He näyttivät minulle ensimmäisenä netissä jakamaani Suur-Suomen karttaa ja sanoivat, että se on pahantahtoinen teko ja uhka Venäjän alueelliselle koskemattomuudelle, Negretskulov kuvaili Ilta-Sanomille puhelimitse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Negretskulov on sittemmin poistanut sosiaalisen median tileiltään niitä postauksia, joista Venäjän turvallisuuspalvelu hänelle valitti. Hän seuraa kuitenkin yhä venäläisellä VKontakte-sivustolla yhteisöä, jonka nimi on ”Suur-Suomi” ja jossa jaetaan paljon Suomen sotahistoriaan liittyvää materiaalia.

Negretskulov kuvaili IS:lle olevansa tavallinen venäläinen nuori mies, jolla ei ole luonnostaan siteitä sen paremmin Suomeen kuin Karjalaankaan. Suomesta hän kertoo innostuneensa parikymmentä vuotta sitten Nightwishin ja muiden suomalaisten hevirockbändien myötä.

– Ryhdyin Nightwishin innoittamana opiskelemaan itsenäisesti myös suomen kieltä. Siitä asti olen perehtynyt aktiivisesti Suomeen ja minulla on nyt paljon ystäviäkin Suomessa, vaikken ole maassanne koskaan käynyt.

Sosiaalisen median tileillään Negretskulov esiintyy mielellään t-paidoissa, joissa on Suomen lippu. Suomea hän myöntää ihailevansa avoimesti.

– Suomi on minulla sydämessäni ja arvostan teidän maatanne kovasti. Minulla on samanlainen maailmankatsomus kuin teillä.

Negretskuloville jäi Venäjän viranomaisten suorittamasta kotietsinnästä todisteeksi pöytäkirja, mutta mitään muita dokumentteja hän ei kertomansa mukaan viranomaisilta saanut. Negretskulov kuitenkin sanoo, että hänelle on kerrottu, että häntä epäillään nyt Venäjän rikoslain pykälän 282.1 mukaisesta rikoksesta, mikä tarkoittaa ”äärijärjestön perustamista”.

– Enimmillään minua uhkaa 10 vuoden vankeus, mutta mitään muuta en ole vielä saanut tietää. Maamme on niin totalitaarinen.

Negretskulovin tapaus nousi Venäjällä uutisiin sen jälkeen, kun Venäjän oppositioon kohdistuvia vainoja seuraava OVD-Info otti hänen tapauksensa esille. IS oli yhteydessä myös OVD-Infoon, jonka työntekijät yrittivät saada Krasnojarskin turvallisuuspalvelua kommentoimaan tapausta.

– FSB:n tutkintakomitea kieltäytyi antamasta meille tietoja. On kuitenkin käsittämätöntä, jos rikostutkinta on käynnistetty mukamas äärijärjestön perustamisen vuoksi, OVD-Infon edustaja ilmoitti IS:lle.

Negretskulovin mukaan Venäjän turvallisuuspalvelun etsiviä kiinnostivat myös hänen muut sosiaalisen median viestinsä, joiden joukossa oli esimerkiksi Mannerheimiin ja talvisotaan liittyvää materiaalia sekä huomioita Karjalan tasavallan korruptiosta.

Negretskulovin mukaan FSB oli kiinnittänyt huomiota myös postauksiin, jotka liittyivät Itä-Ukrainan sodan vastustamiseen ja Ukrainan alueellisen koskemattomuuden tukemiseen. Lisäksi Negretskulov kertoo järjestäneensä vuosien varrella joitakin juhlia, joissa on ollut teemana joko suomalaisuus tai virolaisuus, ja niistäkin häneltä oli nyt kysytty.

– Nämä kaikki seikat yhdessä ilmoitettiin minun syykseni. Mutta he aloittivat Suur-Suomen kartasta ja siitä, että olen ylistänyt Suomea. Lisäksi sanottiin, että olen levittänyt propagandaa suomalais-ugrilaisen veljesyhteisön perustamiseksi, Negretskulov sanoi.

Suur-Suomi-aate oli suomensukuisten heimojen ja kansojen yhteenkuuluvuutta korostaneen heimoaatteen radikaali muoto, joka hiipui viimeistään sotien jälkimainingeissa. Negretskulovin jakamaan Suur-Suomen kuvitteelliseen karttaan on piirretty sodassa menetettyjen Karjalan-alueiden lisäksi mukaan myös Kuolan niemimaa ja Itä-Karjala.

OVD-Infon mukaan Negretskulovia on epäilty myös siitä, että hän pitää suomalaisia ”paremman luokan ihmisinä”. Negretskulov on kiistänyt syyllistyneensä mihinkään eikä hän tiedä vielä, nostetaanko häntä vastaan virallinen syyte vai ei.

Useita tavallisia ihmisiä on joutunut Venäjällä viime vuosina tuomituiksi erilaisista ”äärimielisiksi” nimetyistä julkaisuista, joita he ovat jakaneet tai joista he ovat tykänneet sosiaalisessa mediassa.