Kommentti: Trumpin uudessa mahalaskussa on kyseessä enemmän kuin pelkkä terveydenhuoltouudistus

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kärsi maanantaina ehkä isoimman poliittisen takaiskunsa tähän saakka ja vieläpä oman puolueväen juonittelemana, kirjoittaa toimittaja Antti Halonen.

18.7.2017 21:58

Donald Trump laukoi Yhdysvaltain presidentinvaalitaiston aikana lupauksia, jotka olivat jopa amerikkalaisella mittapuulla lähinnä suuruudenhulluja. Niihin kuuluvat muun muassa lupaukset muurin rakentamisesta Meksikon kustannuksella maiden rajalle, muslimien maahantulokielto sekä presidentti Barack Obaman hallinnon terveydenhuoltouudistuksen nopea kumoaminen ja korvaaminen ”uudella mahtavalla” lailla.

Ne ovat myös lupauksia, jotka ovat menneet enemmän tai vähemmän pieleen. Meksiko on ilmoittanut, ettei se maksa muurin hinnasta tai mitasta sentin senttiä. Muslimien maahantulokielto torpattiin useampaan kertaan maan korkeimmassa oikeudessa, ennen kuin siitä saatiin pitkän väännön jälkeen tynkäversio voimaan kesäkuussa. Sitäkin lievennettiin entisestään heinäkuussa.

Obamacarena tunnetun terveydenhuoltouudistuksen kumoaminen kaatui ensimmäisen kerran maaliskuussa. Se eteni kongressin edustajainhuoneessa toisella yrityksellä läpi odottamaan senaatin hyväksyntää, mutta maanantaina siinäkin tapahtui uusi epäedullinen käänne Trumpin kannalta. Kaksi republikaanien senaattoria ilmoitti vastustavansa hallinnon esitystä ainakin sen nykyisessä muodossa.

Republikaaneilla on satapaikkaisessa senaatissa 52 edustajaa. Aikaisemmin vastustajiksi oli jo ilmoittautunut kaksi republikaanisenaattoria ja kaikki demokraatit. Republikaanien enemmistöjohtaja Mitch McConnell joutuikin maanantaina ilmoittamaan, että terveydenhuoltoa koskeva lakiesitys on kaatunut. Nyt republikaanit yrittävät kaataa Obamacarea kahden vuoden siirtymäajalla.

x x x x

Lakiesityksen kaatuminen käänsi dollarin kurssin euroon nähden syöksylaskuun. Se myös horjutti ennestään presidentti Trumpin uskottavuutta, joskin mies itse siitä tuskin piittaa. Trump on asian vuoksi varmasti vihainen. Moderni presidentti ilmaisi jo suuttumuksensa Twitter-tilillään ja löysi syylliset demokraateista ja luopiorepublikaaneista.

Obamacaren kumoamisen uudessa mahalaskussa on kuitenkin Trumpin kannalta kyseessä paljon isommat asiat kuin taloudelliset menetykset tai imagokolhu.

Republikaanisenaattorit Mike Lee ja Jerry Moran ilmoittivat vastustuksestaan yhtäaikaisesti. Kun senaatissa oli jo ennestään kaksi muuta julkista republikaanivastustajaa, yhteistempauksellaan Lee tai Moran eivät joutuneet kumpikaan ottamaan ratkaisevan kolmannen äänen syntipukin viittaa harteilleen.

Eräs republikaanien senaattiavustaja kertoi nimettömästi CNN:lle, että Lee ja Moran suunnittelivat asian ensinnäkin jakaakseen vastuuta ja toisekseen kannustaakseen muita senaattoreita ilmaisemaan vastustuksensa. Avustajan mukaan ilmoitusta ei olisi tehty, ellei uusia vastustajia olisi tulossa.

Se, että Trumpin oman puolueväen päättäjät juonittelevat häntä vastaan, olisi jo yksistään paha juttu. Kaiken lisäksi omat iskivät vyön alle poikkeuksellisen vaikealla hetkellä. Trumpin leiri on todellisissa vaikeuksissa Venäjä-yhteyksien tutkinnan vuoksi. Vaikka viimeinen niitti yhä puuttuu ainakin julkisuudesta, oudot Venäjä-yhteydet ovat tulleet koko ajan lähemmäs presidenttiä. Nyt ne koskettavat jo Trumpin poikaa Donald Trump nuorempaa sekä vävymies Jared Kushneria.

x x x x

Viikonloppuna Trumpin kannatuksen uutisoitiin olevan alhaisempi kuin yhdelläkään presidentillä 70 vuoteen, jos sen suhteuttaa yhtä pitkään aikaan virassa. Presidenttikisan vaalitulos tosin osoitti, että amerikkalaisille kannatuskyselyille ei kannata antaa liikaa painoarvoa.

Sekin on totta, että Trumpilla on vielä kosolti aikaa. Hän ei ole menossa mihinkään. Tai vähintään se vaatisi Venäjä-tutkinnassa Watergate-skandaalin tasoista paljastusta tai käännettä, mitä ei ainakaan vielä ole näköpiirissä. Joka tapauksessa oman puolueväen avainpelureiden juonittelu ja avoin vastustus eivät lupaa presidentin tulevillekaan hankkeille hyvää saati sitten jatkokaudelle.

Kun Trumpilla tuli sata päivää täyteen Valkoisessa talossa, hän myönsi avoimesti Reutersin haastattelussa kuvitelleensa, että presidenttipesti olisi helpompi. Yksi suuri syy voi olla se, että kampanjansa aikana Trumpilla saattoi olla väärä käsitys presidentin tehtävästä ja valtaoikeuksista. Niin saattoi olla myös hänen äänestäjillään, jotka uskoivat hänen lupauksiaan ja ovat niiden huonoon toteutukseen pettyneitä.

Trumpin hallinnon saavutukset ovat jääneet varsinkin lupauksiin nähden laihoiksi. Obamacaren nopean kumoamisen ja korvaamisen epäonnistuminen on ollut siitä mahdollisesti räikein esimerkki.

Se, että kongressi, Yhdysvaltain oikeusjärjestelmä ja muut valtiot eivät toimikaan automaattisesti kuten presidentti Trump käskee, saattoi olla hänelle aito yllätys. Maan korkein oikeus tiivisti maahantulokiellon vatuloinnin aikana hyvin sen, että Yhdysvaltain vallanjako kestää jopa Trumpin: ”Maahanmuutto ei ole edes presidentille yhden miehen show”. Maanantai osoitti, että ei ole myöskään terveydenhuolto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?