Pertti

Ulkomaat

Nasa kuvasi: Tältä näyttävät Kroatian jättimäiset metsäpalot avaruudesta – leviävät kohti suomalaisten suosimaa turistikohdetta

Julkaistu:

Kroatia
Yhden ihmisen kerrotaan kuolleen Kroatian metsäpaloissa. Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, aiheuttiko kuoleman savun hengittäminen vai sydänkohtaus.
Noin 400 palomiestä taistelee jo toista päivää tuhoisien metsäpalojen parissa Kroatiassa. Roihut ovat tuhonneet uutistoimisto Reutersin mukaan Splitin kaupungin lähellä useita rakennuksia. Palomiehet pyrkivät estämään palon leviämisen Splitiin, mutta palomiesten mukaan se on jo levinnyt lähelle kaupungin itäisiä osia.

Kyseessä on myös suomalaisten suosima turistikohde. Videon Ilta-Sanomille lähettäneen lukijan mukaan Splitin lähellä, riehuu iso metsäpalo.

Ilta-Sanomien lukijat ovat lähettäneet myös useita kuvia, joissa näkyy paksu savupilvi. Myös yksi kuvan lähettäneistä on noin kolmen kilometrin päässä palopaikalta ja kuvailee palon leviävän kohti Splitin keskustaa.

Palojen massiivisuudesta kertonee myös se, että ne erottuvat selkeästi myös Nasan julkaisemista satelliittikuvista.


Brittilehti Telegraphin mukaan Kroatiassa palavat männyt ja aluskasvillisuus. Tuli on päässyt leviämään tuulen mukana useampiin suuntiin. Lehden mukaan Splitin lähelle sijaitsevassa Srinjenessä roihuava palo on pakottanut turisteja poistumaan alueelta, missä myös sähköt ja vesi ovat olleet poikki.

Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa oleva Suomen suurlähetystö ohjeisti maanantai-iltana Facebook-sivullaan metsäpaloalueilla olevia seuraamaan paikallisten viranomaisten tiedotteita ja toimintaohjeita sekä ilmoittamaan tilanteesta omaisille.


Palot riehuvat Kroatiassa toista päivää. Ilta-Sanomat tavoitti sunnuntaina Sibenikin kaupungissa lomailleen Anskun ja hänen puolisonsa. Loma sai mieleenpainuvan käänteen heti alkuunsa, kun hotellin terassilta näkyi massiivinen savupilvi.

Reutersin mukaan Adrianmeren rannikolla on palojen takia jouduttu sulkemaan myös joitain tieosuuksia. Palon syttymissyy on toistaiseksi epäselvä.


Metsäpaloja riehuu myös muualla Etelä-Euroopassa, missä sää on ollut pitkään kuiva ja jopa poikkeuksellisen kuuma. Viime viikolla tulipalot roihusivat ainakin Sisiliassa ja Vesuvius-tulivuoren rinteillä Italiassa.


Telegraphin mukaan myös Ranskan eteläosissa on ollut massiivinen metsäpalo, joka sai ilmeisesti alkunsa tupakan natsasta. Palo tuhosi lehden mukaan viikonlopun aikana noin 800 hehtaaria metsää ja työllisti yli 800 palomiestä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni Gmail-käyttäjä yllättyi: Ikävä löytö lähtevien postien kansiossa

  2. 2

   Eläkeläismies lähti avuksi purjehdukselle: Kertoo joutuneensa keskelle perhehelvettiä, jonka uhri oli 5-vuotias poika – vanhemmille syytteet

  3. 3

   Anniina, 22, voitti Idolsin ja katosi pian julkisuudesta – kertoo nyt, mitä tapahtui ohjelman kuvausten jälkeen: ”Paljon on kasvettu lyhyessä ajassa”

  4. 4

   Yle: Espoossa pohdittu ”aktiivimallia” leipäjonoihin: Ruoka-avun toiminnan­johtaja tyrmistyi – antaa karun esimerkin

  5. 5

   Kansanedustaja Teuvo Hakkaraiselle vaaditaan ehdollista vankeutta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

  2. 2

   Stand up -koomikko vitsaili Sara Siepin työstä tv:ssä – Roope Salminen raivostui: ”Mitä v****a sä tiedät?”

  3. 3

   Temptation Island -Eveliinan Instagram-video sytytti someraivon – rasistinen sana oli liikaa: ”En edes halua kuulla mitään anteeksipyyntöä”

  4. 4

   Näyttelijä Liisa Paatso on kuollut

  5. 5

   Minttu menetti työmarkkinatuen kun hänet haastettiin todistajaksi oikeuteen – näin vastaa Kela

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  3. 3

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  4. 4

   Sini Ariellin päässä pimahti kesken hääpäivän – pilasi koko juhlan käytöksellään: vasta sulhasen hiljainen itku hääyönä havahdutti

  5. 5

   Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

  6. Näytä lisää