Pertti

Ulkomaat

CNN: Isis-morsiamet pakenevat terroristien alueilta: ”Se oli kuin jihad-versio Tinderistä”

Julkaistu: , Päivitetty:

Äärijärjestö Isisillä menee huonosti – terroristien morsiamet haluaisivat kotiin.
Äärijärjestö Isisin ahdingosta sen ydinalueilla on uutisoitu jo pitkään. Viime viikolla saavutettiin jälleen uusi merkkipaalu, kun terroristit joutuivat taipumaan ja Irakin armeija valtasi Mosulin. Mosul oli Isisin tärkein tukikohta Irakissa ja sillä oli merkittävä symbolinen arvo, sillä järjestön johtaja Abu Bakr al-Baghdadi julisti siellä ”islamilaisen valtion” kalifaatin perustetuksi kesällä 2014.

Syyriassa Isis pitää vielä kituuttaen pääkaupunkiaan Raqqaa hallussaan. Kun Yhdysvaltain tukemat joukot ovat lähestyneet, ovat monet lähteneet. Amerikkalaismedia CNN vieraili Ain Issan syyrialaisvankilassa. Se on Syyrian kurdijoukkojen vartioima vankila, mihin on viety terroristien kynsistä karanneita naisia. Vankila sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Raqqasta.

Monet heistä houkuteltiin niin sanotuiksi Isis-morsiamiksi valheilla. Indonesialaissiskokset maksoivat valtavia summia päästäkseen Jakartasta Raqqaan, missä heille luvattiin ilmainen terveydenhuolto yhden siskon syöpään ja toiselle ilmainen tietotekninen koulutus. He myös kuvittelivat, että Isisin taistelijat olisivat hyviä muslimeja.

– He sanoivat haluavansa jihadia, pyhää sotaa Allahin kunniaksi, mutta he halusivat vain naisia ja seksiä. Se oli ällöttävää, yksi siskoista Rahma sanoo CNN:lle.


Nopeasti naimisiin

Ranskalainen Isis-leski Saida sanoo CNN:n haastattelussa haaveilevansa siitä, että hän pääsisi ottamaan bikineissä aurinkoa Välimeren rannoille. Hän kertoo rakastavansa elämäänsä, työtä, farkkujaan, meikkejään ja vanhempiaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Haluan vain mennä takaisin. Ottaa autoni ja matkustaa takaisin, hän sanoo CNN:lle.

Saida pakeni yksivuotiaan poikansa sekä miehensä kanssa Raqqasta. Hänen Isis-taistelija miehensä Yassine kuitenkin kuoli pakomatkalla. He maksoivat ihmissalakuljettajille 6 000 dollaria siitä, että heidät vietäisi kaupungin ulkopuolelle kurdijoukkojen luokse.

Saidan mukaan heille luvattiin uusi alku vahvojen ja hartaiden miesten kanssa. Sen sijaan heidät ängettiin naisille suunnattuihin majoitustiloihin, missä seksihullut Isis-taistelijat heitä ahdistelivat. Osa naisista erosi ja meni uudestaan naimisiin jopa kuuteen kertaan.

Naimisiin mentiin hyvin nopeasti. Saidan mukaan nainen kirjoittaa saapuessaan itsestään eräänlaisen CV:n. Miehet tekevät samanlaisen. Hän kuvailee sitä jihad-versioksi deittisovellus Tinderistä.

– CV:hen kirjataan ikä, nimi, persoonallisuuskuvaus ja mitä mieheltä haluaa. Miehet tekevät oman versionsa. Se on ”deittailua”. Sitten tavataan, jutellaan 15–20 minuuttia, ja se on kyllä tai ei. Jos molemmat hyväksyvät, he menevät naimisiin. Se on todella nopeaa, Saida sanoo CNN:lle.

Tällä hetkellä viranomaiset pohtivat, mitä he tekevät vankilan naisille. CNN huomauttaa, että naiset eivät voi palata Raqqaan, mutta heidän kotimaansa eivät välttämättä huoli heitä takaisin.

Valkoinen leskikin haluaa kotiin

Kaikki eivät olleet Isisin ideologiasta ollenkaan innoissaan. Ensin he maksoivat suuria summia päästäkseen alueelle ja sitten sieltä pois. Osa kuitenkin on ollut Isisissä innolla mukana. Sky News haastatteli heinäkuun alkupuolella Isisin alueella asunutta naista, joka esiintyi nimimerkillä Aisha. Hän kertoi, että jopa verenhimoisena värvärinä tunnettu brittinainen Sally Jones haluaisi palata kotimaahansa, kun kalifaatti on luhistumisen partaalla.

– Hän itki ja halusi takaisin Britanniaan, mutta Isis estää häntä, koska hän on nyt taistelijan vaimo. Hän sanoi minulle, että hän haluaisi palata omaan maahansa, Aisha sanoi Sky Newsille.

Sally Jones on Isisin internetupseerin leski. Kentiläinen entinen punkrokkari matkusti Syyriaan kymmenvuotiaan JoJo-poikansa kanssa vuonna 2013. Noin 12-vuotiaan pojan epäillään joutuneen teloittamaan vankeja propagandavideolla.

Jones on värvännyt useita taistelijoita Isisin riveihin ja kehottanut muun muassa tekemään iskuja kotimaassaan Britanniassa. Hän on myös uhonnut Twitterissä katkaisevansa kristittyjen päät tylsällä veitsellä.

Jones tunnetaan myös nimillä Umma Hussain al-Britani sekä ”Valkoinen leski”. Jonesin mies kuoli Yhdysvaltain johtaman koalition tekemässä ilmaiskussa vuonna 2015. Britannia pyysi vuoden 2015 syyskuussa lisäämään pakotelistalleen neljä kansalaistaan, jotka taistelevat tai värväävät ihmisiä Isisin puolesta. Jones oli yksi heistä.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Moni Gmail-käyttäjä yllättyi: Ikävä löytö lähtevien postien kansiossa

 2. 2

  Eläkeläismies lähti avuksi purjehdukselle: Kertoo joutuneensa keskelle perhehelvettiä, jonka uhri oli 5-vuotias poika – vanhemmille syytteet

 3. 3

  Anniina, 22, voitti Idolsin ja katosi pian julkisuudesta – kertoo nyt, mitä tapahtui ohjelman kuvausten jälkeen: ”Paljon on kasvettu lyhyessä ajassa”

 4. 4

  Yle: Espoossa pohdittu ”aktiivimallia” leipäjonoihin: Ruoka-avun toiminnan­johtaja tyrmistyi – antaa karun esimerkin

 5. 5

  Tappara ihmeissään – kärkihyökkääjän temppu kurinpitoon, rangaistus tulossa?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

 2. 2

  Stand up -koomikko vitsaili Sara Siepin työstä tv:ssä – Roope Salminen raivostui: ”Mitä v****a sä tiedät?”

 3. 3

  Temptation Island -Eveliinan Instagram-video sytytti someraivon – rasistinen sana oli liikaa: ”En edes halua kuulla mitään anteeksipyyntöä”

 4. 4

  Näyttelijä Liisa Paatso on kuollut

 5. 5

  Minttu menetti työmarkkinatuen kun hänet haastettiin todistajaksi oikeuteen – näin vastaa Kela

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 3. 3

  Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

 4. 4

  Sini Ariellin päässä pimahti kesken hääpäivän – pilasi koko juhlan käytöksellään: vasta sulhasen hiljainen itku hääyönä havahdutti

 5. 5

  Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

 6. Näytä lisää