Macron toiveikkaana: Trump saattaa pyörtää kohutun ilmastopäätöksensä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Macron toiveikkaana: Trump saattaa pyörtää kohutun ilmastopäätöksensä

Julkaistu: 16.7.2017 22:43

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump suututti monet kotimaassaan ja maailmalla sanomalla irti Pariisin ilmastosopimuksen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron toivoo, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pyörtäisi päätöksensä vetää Yhdysvallat pois Pariisin ilmastosopimuksesta. Asiasta kertoi Le Journal du Dimanche sunnuntaina.

– Trump sanoi minulle, että hän yrittää löytää ratkaisun lähikuukausina, Macron kommentoi lehdelle.

– Me puhuimme yksityiskohtaisesti asioista, jotka voisivat saada hänet palaamaan Pariisin sopimukseen, Macron totesi lehdelle.

Trump oli Ranskassa valtiovierailulla torstaina ja perjantaina. Hän tapasi Macronin ja osallistui muun muassa Ranskan kansallispäivän juhlintaan perjantaina.

– Jotain voi vielä tapahtua Pariisin sopimuksen suhteen. Se jää nähtäväksi, Trump totesi presidenttien yhteisessä tiedotustilaisuudessa torstaina.

Trump suututti monet niin kotimaassaan kuin maailmalla ilmoittamalla, että Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta.

Vuonna 2015 solmittuun sopimukseen kuuluu lähes 200 maata. Sen tarkoituksena on rajoittaa ilmaston lämpeneminen kahteen asteeseen tai sen alle vuoteen 2100 mennessä. Se sisältää muun muassa hiilidioksidipäästöjen ja fossiilisten polttoaineiden käytön rajoittamista.

Trump on toistuvasti haukkunut sopimusta huonoksi ja epäedulliseksi Yhdysvalloille. Hän on arvostellut sopimusta siitä, että se on liian lempeä maailman suurimmille saastuttajille Kiinalle ja Intialle ja siksi se on riski myös Yhdysvaltain teollisuudelle. Trump on ilmoittanut, että hän haluaa Yhdysvalloille paremman sopimuksen.

Trumpia ei tunneta varsinaisena ympäristön ystävänä. Hän myös pitkään kyseenalaisti ilmastonmuutoksen ja luonnehti sitä kampanjansa aikana ”kiinalaisten salajuoneksi”. Lopulta Trumpkin on kuitenkin myöntänyt, että ihmisillä ja saasteilla saattaa olla ilmastonmuutokseen jonkinlainen vaikutus.

Tuoreimmat osastosta