Arkeologit löysivät joukkohaudasta maailman suurimman kokoelman säilyneitä aivoja – 45 aivot kuuluivat Espanjan sisällissodan uhreille - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Arkeologit löysivät joukkohaudasta maailman suurimman kokoelman säilyneitä aivoja – 45 aivot kuuluivat Espanjan sisällissodan uhreille

Aivot säilyivät kostean kesän ansiosta. Ällistyttävä löytö tehtiin Pohjois-Espanjan Burgosissa.

Vuonna 2010 löytynyt joukkohauta on peräisin Espanjassa 1930-luvulla käydyn sisällissodan ajalta. Yksi tunnistetuista ruumiista on Rafael Martinez, jonka tappoivat kenraali Francon joukot.­

13.7.2017 23:55

Arkeologit kaivoivat esiin Espanjan sisällissodan aikaisista joukkohaudoista maailman suurimman kokoelman säilyneitä aivoja. Kahdeksan vuosikymmenen jälkeen tehty löytö sisälsi yhteensä 45 ihmisen aivot. Haudat sijaitsivat Burgosin kaupungin rinteillä Pohjois-Espanjassa.

Aivot säilyivät hämmästyttävän hyvin vuosikymmenten ajan kosteassa montussa.­

Joukkohauta löytyi vuonna 2010 La Pedrajan alueelta Espanjasta.­

Aivojen lisäksi löydettiin yksi maatumaton sydän. Vuonna 2010 tehtyä löytöä pidetään erittäin harvinaislaatuisina.

– Luonnollisesti säilyneet aivot ovat hyvin harvinaisia. Maailmassa on vain noin sata dokumentoitua tapausta, oikeustieteilijä Fernando Serrulla kommentoi Reutersille. Hän oli mukana kaivauksissa ja on julkaissut tutkimuksen löytöön liittyen Science and Justice -tiedejulkaisussa . Hänen mukaansa löytö muodostaa maailman suurimman säilötyn aivokokoelman.

Myös yksi sydän oli säilynyt hyvin vuosikymmetnen ajan.­

Tutkimuksessaan Serrulla pyrkii selittämään, miksi aivot ovat säilyneet niin hyvässä kunnossa. Hauta sijaitsi savisessa, vesitiiviissä ja äärimmäisen happamassa maaperässä. Kesä 1936 oli kylmä ja sateinen.

– Monttu oli allas. Suurimmalla osalla ruumiista oli niskassa luodinreikä, jonka kautta vesi pääsi kalloon. Vesi taas hillitsee mikrobien kasvua, mikä käynnistäisi mädättymisen. Aivot ja niiden sisältämä rasva muuttuivat saippuan kaltaisiksi, selitti Serrulla prosessia El País -lehdelle.

Kahden ruumiin aivoista löydettiin luodit, joilla uhrit oli tapettu. Haudasta löytyi yhteensä 104 ruumiin jäännökset, joista 16 on pystytty tunnistamaan.

Yksi tunnistetuista on sosialistien johtohahmo Rafael Martinez, jonka Francon kannattajat tappoivat 1936 hämärissä olosuhteissa. Hänen lapsenlapsensa Miguel Angel Martinez on yhä elossa.

– Kunpa vain löytyneet aivot voisivat kertoa, mitä silloin tapahtui, Miguel Angel Martinez sanoo Reutersille.

Joukkohaudan ruumiista tunnistetun Rafael Marinezin valokuva.­

”Kunpa vain löytyneet aivot voisivat kertoa, mitä silloin tapahtui.”, sanoo Miguel Angel Martinez, joukkohautaan päätyneen Rafael Martinezin lapsenlapsi.­

Espanjasta on löydetty sodan jälkeisiä joukkohautoja sadoittain, joita on kuitenkin hyvin harvakseltaan kaivettu. Taustalla on sodan aikaisen diktaattorin, kenraali Francisco Francon kuoleman jälkeen vuonna 1975 tehty unohtamisen sopimus (pacto del olvido), jonka tarkoituksena on jättää menneet taakse ja keskittyä tulevaisuuteen ja demokratian uudelleenrakentamiseen Francon hallitsijakauden jälkeen. Joukkohaudoissa olevien kansalaisten maallisten jäännösten esiin kaivaminen alkoi vasta vuonna 2000. Espanjan sisällissota käytiin 1936–1939.

Lähteet: Reuters, El País

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?