Ulkomaat

Mosul vapaa Isisin kynsistä – ”Kaikki on tuhottu, hallinto tekee parhaansa, että ihmiset pääsisivät palaamaan koteihinsa”

Julkaistu:

Mosul on vapautettu Isisin kynsistä. Maan Suomen-suurlähettilään Matheel al-Sabtin mukaan suurin haaste on nyt jälleenrakentaminen.
Irakilaiset riemuitsevat. Äärijärjestö Isisin musta lippu on laskettu maan toiseksi suurimman kaupungin Mosulin raunioiden saloista ja tilalla liehuu taas Irakin oma lippu. Pääministeri Haider al-Abadi julisti maanantai-iltana Mosulissa kaupungin vapaaksi.

Maan hallinto on ilmoittanut, että kaupungin kaivattua vapautusta juhlitaan viikon mittaisilla karkeloilla niin Irakissa kuin sen suurlähetystöissäkin ympäri maailmaa.

Irakin Suomen-suurlähettiläs tohtori Matheel al-Sabti sanoo, että nyt maan suurin haaste on vapautettujen alueiden vakauttaminen ja kaupungin jälleenrakentaminen. Hänen mukaansa Isisin kauhuja pakeni pelkästään Mosulista peräti kaksi miljoonaa ihmistä.

– Kaikki on tuhottu. Hallinto tekee parhaansa, että ihmiset pääsisivät palaamaan koteihinsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suurlähettiläs sanoo, että Irak tarvitsee jälleenrakennustyöhön apua muilta mailta ja kansainvälisiltä järjestöiltä kuten Yhdistyneiltä kansakunnilta. Hänen mukaansa maa tarvitsee rahan lisäksi muun muassa rakennusinsinöörejä, pomminpurkajia, lääkäreitä ja sairaanhoitajia.

– Irak tarvitsee ystäviensä apua. Arvostamme kaikkea tukea ja apua mitä vain saamme.

Mosul ehti olla yli kolme vuotta Isisin hallussa. Isis räjäytti useita rakennuksia, ja sen vastustajat ovat moukaroineet kaupunkia tykistöllään ja ilmaiskuillaan. Myös arkeologisesti tärkeitä paikkoja tuhoutui. Matheel al-Sabti sanoo, että tällä hetkellä Irak raivaa kaupunkia miinoista ja pommeista.

– Daeshin jäsenet miinoittivat ja ansoittivat kaikki talot ennen kuin he pakenivat tai heidät tapettiin. Hallinto yrittää puhdistaa kaupunkia niistä, jotta ihmiset voivat liikkua vapaasti ilman vaaraa, hän sanoo käyttäen Isisin toista nimeä.


Monet asiantuntijat ovat pelänneet, että Mosulin vapautus johtaa ristiriitoihin shiia- ja sunnimuslimien välillä. Suurlähettiläs ei usko siihen, vaan sanoo irakilaisten olevan nyt yhtenäisiä.

– Vapautimme Mosulin, ja nyt sitä hallitsee sen oma kansa. Kaupungin kuvernööri ja neuvosto ovat Mosulista. Kaduilla partioivat poliisit ovat Mosulista. Heidän tehtävänsä on hallita kaupunkia ja huolehdittava, ettei Isis saa sitä takaisin. Jos he havaitsevat nukkuvia terroristisoluja, heidän on kerrottava niistä hallinnolle ja hankkiuduttava niistä eroon, al-Sabti sanoo.

Isis valtasi Mosulin kesäkuussa 2014. Muutamaa päivää myöhemmin järjestön johtaja Abu Bakr al-Baghdadi julisti itsensä ”islamilaisen valtion” kalifaatin johtajaksi. Sen jälkeen terroristit teloittivat sadoittain armeijan sotilaita, shiiamuslimeja ja jesidejä. He polttivat ihmisiä elävältä ja ottivat naiset seksiorjiksi.

– Isis värväsi 8–12-vuotiaita lapsia riveihinsä. Heitä kutsuttiin Paratiisilintujen jaostoksi. Osa heistä pakotettiin myös tappamaan. He halusivat tehdä Mosulista koulutuskeskuksen, josta voi lähettää taistelijoita muihin maihin nukkuviksi soluiksi.

Irakin pääministeri ja asevoimien ylipäällikkö Haider al-Abadi julisti yhdeksän kuukautta sitten valtaavansa Mosulin takaisin vuoden 2016 loppuun mennessä.

– Kuvittelimme, että operaatio olisi helpompi. Mosulin kadut ovat ahtaat, taloihin oli asetettu räjähteitä ja Isis piilotteli siviilien takana käyttäen heitä ihmiskilpinä. He tappoivat jokaisen, joka yritti paeta. Tämä oli suurin haaste ja hidaste joukoille. Kun Isis päihitettiin, järjestö teki itsemurhaiskuja armeijaa vastaan. Sekin oli vakava haaste joukoillemme.

Kaupungin valtaamiseen osallistuivat Irakin virallisen armeijan lisäksi terrorismin vastaiset joukot, liittovaltion poliisivoimat, peshmerga-kurditaistelijat sekä vapaaehtoiset shiia- ja heimotaistelijat.

Mosul oli merkittävä askel, sillä nyt loppujen Isis-tukikohtien valtaaminen on helpompaa. Seuraavaksi Irak kääntää al-Sabtin mukaan katseensa Isisin tukikohtiin Tal Afarissa Mosulin länsipuolella, Hawijassa Kirkukin länsipuolella sekä Anbarin maakunnassa Länsi-Irakissa.

– Irak ei ole vielä täysin vapaa Isisistä. Sillä on hallussaan vielä pieniä alueita. Mutta nyt Irakin joukot ovat todistaneet, että ne ovat maailman parhaimmistoa. He ovat hyvin koulutettuja ja pystyvät päihittämään terroristit kaikkialla. Mosulin vapautuksen jälkeen se on helppoa, al-Sabti sanoo.

Alkuviikosta levisi myös tieto, jonka mukaan Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi olisi kuollut.