Kiina perustaa ensimmäisen sotilastukikohdan Afrikkaan – mikä tässä köyhässä pikkuvaltiossa kiehtoo?

Kiinan laivaston joukot lähtivät tiistaina kohti Afrikan sarvessa sijaitsevaa Djiboutia, jossa tulee sijaitsemaan maan ensimmäinen ulkomainen sotatukikohta.

13.7.2017 12:46

Kiinan laivaston joukot ovat matkalla kohti sen ensimmäistä ulkomaista sotatukikohtaa, joka tulee sijaitsemaan Afrikan sarvessa Djiboutissa. Kiinalaismedioiden mukaan sotalaivat lähtivät matkaan Etelä-Kiinan Zhanjiangin satamasta tiistai-iltana.

Tukikohta tulee olemaan suurvallan ensimmäinen laivastotukikohta ulkomailla, mutta Kiinan viranomaiset ovat kertoneet sen olevan vain ”logistiikkaa varten.” Tarkoituksena on tarjota tukea alueen laivoille merirosvojen uhkaa vastaan ja auttaa Yhdistyneiden Kansakuntien rauhanturvaamistehtävissä Afrikassa.

Sen sijaan valtion kommunistipuolueen lehti Global Times oli pääkirjoituksessaan suorapuheisempi.

– Tietenkin tämä on Kansan vapautusarmeijan (People’s Liberation Army) ensimmäinen ulkomainen tukikohta ja tulemme sijoittamaan joukkoja sinne. Se ei ole kaupallinen huoltopiste. On järkeenkäypää, että se herättää huomiota ulkomaisen yleisön keskuudessa, lehti kirjoittaa.

The Diplomat -lehden mukaan Kiinan sopimus Djiboutin kanssa kattaa noin 10 000 sotilaan joukon sotilaallisen läsnäolon jatkumisen maassa vuoteen 2026 saakka. Kiinalaislähteet eivät kerro yksityiskohtia joukkojensa tai kalustojensa määriin liittyen.

Tiistaina laivat lähtivät Kiinan Zhanjiangin satamasta kohti Djiboutia.

Kiina ei ole suinkaan ensimmäinen valtio pienessä, noin Walesin tai Israelin kokoluokkaa olevassa Itä-Afrikan valtiossa, jossa asuu alle miljoona ihmistä. Yhdysvaltojen ainoa pysyvä armeijatukikohta Afrikassa, Camp Lemonnier, sijaitsee Djiboutissa. Lisäksi pienempiä armeijatukikohtia on myös Ranskalla, Japanilla ja Italialla.

Olemattomat luonnonvarat, silmänkantamattomiin jatkuvat aavikot ja korkeat työttömyysluvut ovat tekijöitä, jotka tuskin houkuttavat suurvaltoja Ranskan entiseen siirtomaahan. Sen sijaan maan geopoliittinen sijainti on varsinainen kuuma piste kansainväliselle sotilastoiminnalle.

Djibouti lepää Bab el-Mandebin salmessa. Salmi on eteläinen sisäänkäynti Punaiselle merelle aluksille, jotka matkaavat kohti yhtä maailman vilkkainta kaupallista reittiä, Suezin kanavaa. Djiboutin satamat ovat tärkeitä sen suurelle naapurille Etiopialle, jolla ei ole meriyhteyttä.

Ulkomaiden kiinnostus maahan on selvä myös sitä ympäröivien kriisialueiden vuoksi. Djiboutin läheisyys epävakaisiin alueisiin niin Lähi-idässä kuin Afrikassa tekee siitä strategisesti oivallisen sijainnin sotilastoiminnalle. Maan kaakkoispuolella sijaitsevassa Somaliassa painitaan yhä merirosvojen ja terroristijärjestö al-Shabaabin uhan kanssa. Salmen toisella puolen vain 32 kilometrin päässä sijaitsee sodan runtelema Jemen, minkä ansiosta Djibouti sopii myös Lähi-itään suuntautuvan toiminnan tukikohdaksi.

Kiina ei ole kertonut, milloin sotatukikohta tarkalleen aloittaa toimintansa Djiboutissa.

Reutersin mukaan Kiinan toimet Djiboutissa ovat saaneet Intian varpailleen. Maan sijainti Intian valtameren luoteiskulmassa viittaavat Intian mukaan siihen, että Djiboutin tukikohdan myötä Kiina pyrkii kasvattamaan vaikutusvaltaansa Intian ja Intian valtameren ympärillä. Aiemmin Kiina on Intian vastusteluista huolimatta tavoitellut sotilasyhteistyötä Bangladeshin, Myanmarin ja Sri Lankan kanssa. Intialla on sotatukikohdat Seychelleillä, Madagaskarilla ja Tadžikistanissa.

European Council on Foreign Relations -raportin mukaan Afrikassa on yli 2 500 kiinalaista rauhanturvaajaa YK:n tehtävissä. Suurimmat joukot on sijoitettu Etelä-Sudaniin, Liberiaan ja Maliin. Järjestön mukaan maa on tehnyt selkeän muutoksen Afrikkaan liittyvässä ulkopolitiikassaan ja sen kiinnostus on laajentunut myös globaalin turvallisuuden kentälle. Kiina ei enää lähetä maanosaan vain insinöörejä ja lääkäreitä, vaan osallistuu rauhanturvaamisoperaatioihin yhä enemmän.

Kiina ja Djibouti solmivat diplomaattiset suhteet tammikuussa 1979, mutta Kiinan jalanjälki pienessä maassa on tullut näkyväksi vasta viime vuosina. Vuodesta 2012 lähtien Kiina on lanseerannut maassa kunnianhimoisia infrastruktuuriin liittyviä rakennusprojekteja. Kiina on rahoittanut ja rakennuttanut Djiboutiin esimerkiksi uuden sataman, kaksi lentokenttää ja hiljattain valmistuneen Etiopia-Djibouti junaradan. Arvioiden mukaan koko Afrikassa asuu noin miljoona kiinalaista, joista monet työskentelevät Kiinan valtion rakennusprojekteissa.

 

Lähteet: Reuters, CNN, CBS News, Al Jazeera, The Diplomat.

Kansan vapautusarmeijan sotilaat nostivat lipun Hong Kongin laivastotukikohdassa 8. heinäkuuta 2017.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?