Ulkomaat

Kaikkien aikojen ilmailukatastrofi oli lähellä – Air Canadan kone yritti laskeutua neljän matkustajakoneen päälle: ”Tuhon voi kuvitella”

Julkaistu:

Yhdysvallat
Tapaus sattui perjantai-iltana San Franciscon kansainvälisellä lentokentällä. Onnettomuus onnistuttiin kuitenkin välttämään juuri ja juuri.
Kanadalaislentoyhtiö Air Canadan Airbus A320 -kone oli perjantaina aiheuttaa mahdollisesti jopa kaikkien aikojen ilmailukatastrofin San Franciscon kansainvälisellä lentokentällä. Kone meinasi laskeutua rullaustielle, jolla odotti tapahtumahetkellä neljä lähtövalmiudessa olevaa matkustajakonetta.

Yhdysvaltain ilmailuhallinnon lausunnon mukaan Torontosta saapuneen Air Canadan koneen oli tarkoitus laskeutua kiitoradalle 28R, mutta sen sijaan pilotti suuntasikin ”huolimattomasti tai tahattomasti” koneen kohti rullaustietä C.

Tapauksesta uutisoivat muun muassa CNN ja Telegraph. CNN julkaisi otteita koneen pilotin ja lennonjohdon käymistä keskusteluista ennen tilannetta.

– Tämä on Air Canada 759 ja tahdon varmistaa: näemme valoja kiitoradalla. Vahvistatteko, että voimme laskeutua? pilotti sanoi ilmeisesti viitaten rullaustiellä olleisiin lentokoneisiin, jotka odottivat vuoroaan nousta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Air Canada 759, vahvistamme, että voitte laskeutua kiitoradalle 28R. Siellä ei ole ketään muita kuin te, lennonjohdosta vastattiin.

”Air Canada lensi suoraan ylitsemme”

Pian sen jälkeen kuului tuntematon ääni, joka hämmästeli Air Canadan koneen laskeutumista.

– Minne tuo kaveri on menossa? Hänhän on rullaustiellä.

Tämän jälkeen lennonjohto määräsi heti koneen yrittämään laskeutumista uudestaan ja viestitti kapteenille, että tämä oli yrittänyt laskeutua rullaustielle. Lopulta onnettomuus vältettiin ja kone laskeutui 15 minuuttia myöhemmin onnistuneesti.

Air Canadan kone ylitti ilmeisesti kaksi rullaustiellä olevaa lentokonetta vain noin 30 metrin korkeudessa, kolmannen noin 60 metrissä ja viimeisen noin 90 metrissä, kun kone otti lisää korkeutta uutta laskeutumisyritystä varten. Arvio perustuu CNN:n kumppanikanavan CTV:n Kanadan liikenneturvallisuuslautakunnalta saamaan alustavaan raporttiin.

– Air Canada lensi suoraan ylitsemme, viestitti Singaporeen lähdössä olleen United Airlinesin pilotti lennonjohdolle.

– Joo, näimme sen, lennonjohto kuittasi.

Tapaus tutkitaan

Air Canadan tiedottaja Peter Fitzpatrick vahvisti tapauksen kanadalaiselle CBC Newsille. CBC:n mukaan rullaustie ja kiitorata, jolle koneen oli määrä laskeutua, sijaitsevat alle 150 metrin päässä toisistaan.

– Lentokone laskeutui lopulta normaalisti. Tutkimme tapausta ja emme siksi voi vielä kertoa siitä enempää, Fitzpatrick sanoi.

Asiantuntijan mukaan tilanteessa oli lähellä jopa kaikkien aikojen ilmailuonnettomuus.

– Jos tapauksesta saadut tiedot pitävät paikkansa, oli siinä ainekset ilmailuhistorian pahimpaan katastrofiin, arvioi eläkkeellä oleva United Airlinesin lentokapteeni Ross Aimer Telegraphin mukaan.

– Tuhon voi kuvitella, kun kuvittelee tilanteen, jossa Airbus-kone törmää neljän matkustajakoneen runkoon täynnä polttoainetta ja matkustajia, hän jatkoi.