Trump lupasi puheessaan törkyä Clintonista vain tunteja sen jälkeen, kun Trump Jr sopi tapaamisesta venäläisen asianajajan kanssa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump lupasi puheessaan törkyä Clintonista vain tunteja sen jälkeen, kun Trump Jr sopi tapaamisesta venäläisen asianajajan kanssa

Amerikkalaislehdet vihjailevat nyt, että Donald Trump saattoi sittenkin tietää pojalleen tehdystä tarjouksesta, jossa luvattiin arkaluontoista tietoa Hillary Clintonista.

12.7.2017 17:08

Amerikkalaislehdet Washington Post ja Huffington Post uutisoivat, että Donald Trump lupasi raskauttavaa tietoa vastaehdokkaastaan Hillary Clintonista samana päivänä, kun hänen poikansa Donald Trump Jr sopi tapaamisesta venäläisen asianajajan kanssa. Trump puhui kannattajilleen New Yorkissa 7. kesäkuuta 2016 varmistettuaan voiton esivaaleissa Kaliforniassa, Montanassa, New Jerseyssä, New Mexicossa ja Etelä-Dakotassa.

– Aion pitää merkittävän puheen ensi viikon maanantaina ja aiomme keskustella kaikesta Clintoneihin liittyvästä. Uskon, että tulette pitämään sitä hyvin informatiivisena ja hyvin, hyvin kiinnostavana, Trump sanoi Huffington Postin mukaan puheessaan.

Myös muun muassa New York Magazinelle työskentelevä toimittaja Yashar Ali kirjoitti Twitterissä, että Isä-Trump lupasi puheessaan törkyä Clintonista vain alle neljä tuntia sen jälkeen, kun Trump Jr oli sähköpostitse lyönyt lukkoon tapaamisen venäläisasianajajan kanssa. Asia tuli ilmi Trump Jr:n eilen julkaisemista sähköposteista, jotka liittyvät tapaamiseen.

June 7 - 5:16 PM - Don Jr. confirms meeting w/ Russian lawyer

June 7 - 9:13 PM Trump promises press conf the next week with Clinton dirt. pic.twitter.com/qAYEvymsdV— Yashar Ali (@yashar) 11. heinäkuuta 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen myös tästä.

Trump Jr tapasi venäläisen asianajan Natalia Veselnitskajan kaksi päivää myöhemmin Trump Towerissa. Paikalla tapaamisessa olivat myös Trumpin silloinen kampanjapäällikkö Paul Manafort, Ivanka Trumpin aviomies Jared Kushner sekä tapaamisen junaillut Rob Goldstone.

Trumpin mainitsemana seuraavana maanantaina, eli 13. kesäkuuta piti kansalliseen turvallisuuteen keskittyvän puheen New Hampshiren osavaltiossa. Washington Postin mukaan hän lupasi paljastaa törkyä Clintonista myöhemmin kesäkuun aikana.

Vain kaksi päivää New Hampshiren puheen jälkeen nimimerkillä Guccifer 2.0 esiintyvä ja Venäjään linkitetty hakkeri julkaisi verkossa demokraateilta varastettuja sähköposteja.

Kuinka paljon Trump tiesi?

Aiemmin Trumpin lokakampanja Clintonia vastaan oli keskittynyt ennemminkin vanhojen skandaalien lämmittelyyn uudelleen. Trump nosti pöydälle esimerkiksi Bill Clintonin naisseikkailut sekä tämän avustajana työskennelleen Vince Fosterin itsemurhan, jossa Trump vihjaisi olevan jotain hämärää.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ja senaatin tiedustelukomitea selvittävät Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain viime vuoden vaaleihin ja Trumpin kampanjan mahdollisia Venäjä-yhteyksiä. Trump Jr on korostanut, ettei hänen isänsä tiennyt tapaamisesta sitä ennen tai sen jälkeen.

– Tässä on kaksi kysymystä: kuinka paljon Trump itse tiesi tästä toiminnasta ja kuinka näitä tietoja käytettiin vaalikampanjassa. Trumpin linja on vedota tietämättömyyteensä, eli hän on vain kampanjoinut ja voittanut vaalit, hän ei tiedä kampanjan yksityiskohdista mitään, sanoi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola tiistaina.

– Nämä viestit voivat olla nyt se savuava ase, jolla Trumpin voidaan osoittaa toimineen venäläistahojen myötävaikutuksella Hillary Clintonia vastaan, Aaltola lausui myöhemmin, kun Trump Jr oli julkaissut sähköpostiviestinsä Twitterissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?