Trumpin pojan Venäjä-kohu: Näin hän kirjoitti – lue kohutut sähköpostit sanasta sanaan

Venäjä-kohun keskiöön joutunut Donald Trump Jr julkaisi tiistaina sähköpostikirjeenvaihtonsa isänsä liikekumppanin Rob Goldstonen kanssa. IS käänsi sähköpostit kokonaisuudessaan suomeksi.

12.7.2017 13:57

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin poika Donald Trump Jr julkaisi tiistaina sähköpostikirjeenvaihdon, jonka hän kävi viime kesänä isänsä liiketuttavan Rob Goldstonen kanssa. Sähköposteissa sovittiin viime vuoden kesäkuussa Trump Towerissa tapahtuneesta, kohutusta tapaamisesta venäläisasianajajan kanssa.

Tapaamista on pidetty ensimmäisenä vahvistettuna tapauksena, jossa Venäjän halu auttaa Trump Yhdysvaltain presidentiksi tulee ilmi. Sähköpostikeskustelusta käy ilmi, että nuorempi Trump meni tapaamiseen saadakseen hänelle tarjottuja, arkaluontoisia tietoja isänsä vaalivastustajasta Hillary Clintonista.

Sähköpostikeskustelu kokonaisuudessaan on luettavissa suomeksi tämän jutun lopussa.

New York Timesin mukaan Trump Jr julkaisi viestit itse saatuaan tietää, että lehti oli aikeissa julkaista ne.

Rob Goldstone kuvattiin Moskovassa vuonna 2013 järjestetyn Miss Universum -kilpailun yhteydessä.

Rob Goldstone on Venäjällä toimiva britannialainen musiikkituottaja ja entinen tabloiditoimittaja. Hänen edustamistaan asiakkaista yksi on sähköposteissa mainittu, Venäjän suosituimpiin poptähtiin kuuluva Emin Agalarov.

Emin Agalarovin isä taas on rakennusalan yrittäjänä tunnettu oligarkki Aras Agalarov, jonka Moskovassa omistamissa tiloissa järjestettiin vuoden 2013 Miss Universum -kilpailu. Kilpailun tuolloin omistanut vanhempi Trump tutustui samassa yhteydessä Agalarovin perheeseen, ja hän teki myös cameo-roolin nuoremman Agalarovin musiikkivideolla.

Aras Agalarov (vas.) ja hänen poikansa Emin Agalarov joulukuussa 2016 Moskovassa.

”Venäjän Donald Trumpiksi” toisinaan kutsuttu vanhempi Agalarov lupasi Washington Postin mukaan tuolloin myös esitellä Trumpin presidentti Vladimir Putinille, mitä ei kuitenkaan jostakin syystä tapahtunut. Agalarovin tiedetään kuitenkin olevan hyvissä väleissä Putinin kanssa.

Rob Goldstone mainitsee viestissään ”Venäjän kruununsyyttäjän”, vaikka moista asemaa ei ole Venäjällä olemassa. Yhdysvaltain mediassa on arveltu, että mies saattoi käyttää erehdyksessä omassa kotimaassaan käytettyä nimitystä, jonka vastaava nimike Venäjällä on valtakunnansyyttäjä.

Venäjän valtakunnansyyttäjänä toimii Juri Tshaika, jolla taas tiedetään olevan läheiset suhteet sekä Putiniin että Agalarovin perheeseen. Hänellä on yhteyksiä myös Trump Jr:n New Yorkissa tapaamaan asianajajaan Natalia Veselnitskajaan.

Natalia Veselnitskaja kuvattiin Moskovassa marraskuussa 2016.

Veselnitskaja kiisti tiistaina Washington Postin haastattelussa, että joku taho olisi määrännyt häntä tapaamaan Trump nuoremman. Omien sanojensa mukaan hänellä ei edes ollut haitallista tietoa Hillary Clintonista.

Alla olevalla videolla Veselnitskaja kommentoi tapaamista NBC Newsin haastattelussa.

Trump Jr välitti sähköpostikirjeenvaihdon ennen tapaamista myös vävylleen eli Trumpin nykyiselle neuvonantajalle Jared Kushnerille sekä kampanjapäällikkö Paul Manafortille, joka joutui myöhemmin eroamaan toimestaan Venäjä-yhteyksiensä vuoksi. Sekä Manafort että Kushner olivat läsnä tapaamisessa.

Näin viestinvaihto eteni

Ilta-Sanomat käänsi kokonaisuudessaan suomeksi Trump Jr:n ja Goldstonen kirjoittamat sähköpostit sekä lausunnon, jonka Trump Jr julkaisi Twitterissä viestien yhteydessä.

Donald Trump Jr:n lausunto:

Toimiakseni täysin läpinäkyvästi, julkaisen koko Rob Goldstonen kanssa käymäni sähköpostikirjeenvaihdon koskien kesäkuun 9. päivänä vuonna 2016 tapahtunutta tapaamista. Ensimmäinen, kesäkuun 3. päivä lähetetty viesti oli Robilta, ja se liittyi Eminiltä tulleeseen pyyntöön. Tunsin hänet Moskovan lähellä vuonna 2013 järjestetystä Miss Universum -kilpailusta.

Eminillä ja hänen isällään on arvostettu yhtiö Moskovassa. Oletin, että heidän Hillary Clintonista tarjoamansa tiedot liittyivät normaaliin tietojen keruuseen poliittisesta vastustajasta.

Halusin ensin vain keskustella puhelimessa, mutta koska se ei onnistunut, he kysyivät, voisinko tavata New Yorkissa olevan naisen. Päätin mennä tapaamiseen.

Nainen ei ollut hallituksen viranomainen, kuten hän on itsekin sanonut julkisesti. Ja kuten olemme sanoneet, hänellä ei ollut tarjottavanaan tietoja, vaan hän halusi puhua adoptiopolitiikasta ja Magnitski-laista.

Asettaakseni tämän oikeaan asiayhteyteen, kerron tämän tapahtuneen ennen kuin nykyinen Venäjä-kuume oli muodissa. Kuten Rob Goldstone juuri tänään kertoi lehdistölle: ”Koko tapaaminen oli älyttömintä hölynpölyä, jota olen koskaan kuullut. Ja se itse asiassa sai minut ärsyyntymään.”

Trump Jr:n ja Goldstonen sähköpostikirjeenvaihto

3. kesäkuuta 2016

Kello 10:36, Rob Goldstone kirjoittaa:

Hyvää huomenta.

Emin soitti juuri ja pyysi ottamaan yhteyttä sinuun erään hyvin kiinnostavan asian vuoksi. Venäjän kruununsyyttäjä tapasi hänen isänsä Arasin tänä aamuna ja tarjosi Trumpin kampanjalle joitakin virallisia dokumentteja ja tietoja, jotka saattaisivat saada Hillary Clintonin ja hänen liiketoimensa Venäjällä näyttämään epäilyttäviltä ja voisivat olla erittäin käyttökelpoisia isällesi.

Kyse on ilmeisesti hyvin korkean tason arkaluontoisista tiedoista, mutta ne ovat osa Venäjän ja sen hallituksen herra Trumpille osoittamaa tukea – jossa Aras ja Emin ovat auttamassa. Minkä luulet olevan paras keino käsitellä näitä tietoja, ja pystyisitkö puhumaan niistä suoraan Eminin kanssa?

Voin lähettää nämä tiedot myös isällesi Rhonan kautta. Mutta koska kyse on äärimmäisen arkaluontoisesta asiasta, halusin lähettää ne ensin sinulle.

Terveisin, Rob Goldstone

Kello 10:53, Donald Trump Jr kirjoittaa:

Kiitos, Rob. Arvostan tätä. Olen juuri nyt matkalla, mutta ehkäpä puhun Eminin kanssa ensin. Vaikuttaa siltä, että meillä on jonkin verran aikaa. Ja jos kyse on siitä, mistä puhuit, rakastan sitä, erityisesti myöhemmin kesällä.

Voimmeko hoitaa puhelun heti ensimmäiseksi ensi viikolla, kun olen palannut?

Terveisin, Don

6. kesäkuuta 2016

Kello 12:40, Rob Goldstone kirjoittaa:

Hei Don,

Kerro minulle, kun sinulla on aikaa puhua Eminin kanssa puhelimessa näistä Hillary-tiedoista – mainitsit tämän viikon alun, joten halusin yrittää järjestää aikaa ja paikkaa, jotka sopivat parhaiten sinulle ja perheelle.

Rob Goldstone

Kello 15:03, Donald Trump Jr kirjoittaa:

Rob, voimmeko puhua nyt?

D

Kello 15:37, Rob Goldstone kirjoittaa:

Anna kun etsin hänet Moskovasta. Mihin numeroon hän soittaisi?

Kello 15:38, Donald Trump Jr kirjoittaa:

Minun matkapuhelimeeni. Kiitos.

D

Kello 15:43, Rob Goldstone kirjoittaa:

Ok. Hän on juuri nyt lavalla Moskovassa, mutta hänen pitäisi olla valmis suunnilleen 20 minuutissa, joten uskon, että hän voi soittaa.

Rob

Kello 16:38, Donald Trump Jr kirjoittaa:

Rob, kiitos avustasi.

D

7. kesäkuuta 2016

Kello 16:20, Rob Goldstone kirjoittaa:

Don, toivon, että kaikki on hyvin. Emin pyysi minua järjestämään sinulle tapaamisen Venäjän hallituksen asianajajan kanssa, joka lentää sinne Moskovasta tänä torstaina.

Uskoakseni olet tietoinen tapaamisesta, joten ajattelin, jos torstai-iltapäivä kolmelta tai myöhemmin sopisi sinulle? Oletan, että tämä tapahtuisi sinun toimistossasi.

Terveisin Rob Goldstone

Kello 17:16, Donald Trump Jr kirjoittaa:

Miten olisi kolmelta meidän toimistollamme? Kiitos, Rob. Arvostan apuasi tämän järjestämisessä.

D

Kello 17:19, Rob Goldstone kirjoittaa:

Täydellistä... En osallistu tapaamiseen, mutta tuon heidät kolmeksi paikalle, esittelen teidät, ja niin edelleen. Lähetän turvallisuussyistä sinulle tapaamasi kahden ihmisen nimet, kun saan ne myöhemmin tänään.

Terveisin, Rob

Kello 18:14, Donald Trump Jr kirjoittaa:

Mahtavaa. Paikalla on todennäköisesti Paul Manafort (kampanjapäällikkö), lankoni ja minä. Viides Avenue 725, 25. kerros.

8. kesäkuuta 2016

Kello 10:34, Rob Goldstone kirjoittaa:

Hyvää huomenta. Olisiko mahdollista siirtää huomista tapaamista kello neljäksi? Venäläinen asianajaja on oikeudessa kolmeen saakka, kuten minulle juuri kerrottiin.

Terveisin, Rob

Kello 11:15, Donald Trump Jr kirjoittaa:

Kyllä, Rob. Voin tehdä sen, elleivät he halua tavata sen sijaan jo kolmelta tänään... kerro vain, ja lyön tämän lukkoon kumpaan aikaan tahansa.

D

Kello 11:18, Rob Goldstone kirjoittaa:

Heille ei sovi tänään, koska hän ei ole vielä laskeutunut Moskovasta. Neljältä iltapäivällä sopii hyvin huomenna.

Terveisin, Rob

Kello 12:03, Donald Trump Jr kirjoittaa:

Tapaaminen siirtyy huomiseen kello neljään toimistollani.

Terveisin, Don

Here's my statement and the full email chain pic.twitter.com/x050r5n5LQ— Donald Trump Jr. (@DonaldJTrumpJr) 11. heinäkuuta 2017
Here is page 4 (which did not post due to space constraints). pic.twitter.com/z1Xi4nr2gq— Donald Trump Jr. (@DonaldJTrumpJr) 11. heinäkuuta 2017

Trump Jr:n sähköpostit ovat luettavissa alkuperäisessä muodossaan yllä olevissa kahdessa twiitissä. Jos ne eivät näy selaimellasi, voit katsoa ne myös täältä ja täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?