Irakissa ja Afganistanissa palvellut amerikkalaissotilas pidätettiin Havaijilla – Syytetään Isisin auttamisesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Irakissa ja Afganistanissa palvellut amerikkalaissotilas pidätettiin Havaijilla – Syytetään Isisin auttamisesta

34-vuotias sotilas oli FBI:n tarkkailun alaisena vuoden ajan. Hänen syytetään toimittaneen tietoja ja apua Isisille.

11.7.2017 14:36

Havaijilla työskennellyttä Yhdysvaltain armeijan sotilasta syytetään ääri-islamistisen terroristijärjestö Isisin tukemisesta. FBI:n tutkijoiden mukaan mies aikoi toimittaa terroristeille dokumentteja, kuvauskopterin ja koulutusohjeita.

Ikaika Kang, 34, on ilmaliikenneasiantuntija, jolla on myös laaja sotilaskoulutus lähitaisteluun. Hän oli ansioitunut kamppailulajien harrastaja. FBI pidätti miehen lauantaina tarkkailtuaan häntä vuoden ajan salaisen tiedustelun kautta. Pidätyshetkellä Kang työskenteli Oahun saarella Schofieldin kasarmilla. Aikaisemmin hän on ollut komennuksilla Etelä-Koreassa (2002–2003), Irakissa (2010–2011) ja Afganistanissa (2013–2014).

Syyttäjän mukaan Kang vannoi uskollisuutta Isisin johtajalle Abu Bakr al-Baghdadille ja tuotti koulutusvideoita Syyriassa ja Irakissa laajoja alueita hallitsevien jihadistien käyttöön.

Hän myös osti GoPro-kopterikameran, jonka hän aikoi lähettää Lähi-itään Isisin taistelijoille avuksi vihollistankkien tarkkailuun.

Hänen uskotaan olevan ”yksinäinen susi”, jolla ei ole yhteyksiä Havaijin turvallisuutta uhkaaviin henkilöihin. FBI pääsi Kangin jäljille armeijan vihjeen avulla, sillä hänen käytöksessään huomattiin huolestuttavia merkkejä.

The Washington Postin mukaan mies oli uhkaillut satuttavansa tai tappavansa muita palveluksessa olevia ihmisiä ja puolustanut Isisiä keskusteluissa. Hän oli ylistänyt Adolf Hitleriä sekä Orlandon Pulse-yökerhon ampujaa.

Kangin asianajaja kommentoi CNN:lle, ettei mielenterveysongelmat ole poissuljettu selitys.

– Vaikuttaa siltä, että Kangilla, kahden Lähi-idän komennuksen veteraanilla, saattaa olla joitain palvelukseensa liittyviä mielenterveysongelmia, joista on tiedetty, mutta joita on kieltäydytty hoitamasta, asianajaja Birney Bervar kommentoi sähköpostitse CNN:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?