Kuvat kertovat tuhon jäljistä: lähes 500 poliisia loukkaantui Hampurin G20-mielenosoituksissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuvat kertovat tuhon jäljistä: lähes 500 poliisia loukkaantui Hampurin G20-mielenosoituksissa

G20-maiden kokous Saksan Hampurissa houkutteli tuhansittain mielenosoittajia. Osalla mielenosoitus muuttui kaoottiseksi mellakoinniksi.

9.7.2017 17:29

Saksan Hampurissa siivotaan yhä viikonlopun mielenosoitusten jälkiä. Yli 50 000 mielenosoittajaa vastusti lauantaina näyttävästi globalisaatiota ja kapitalismia ”G20 – not welcome” -mielenosoituksessa saksalaisessa satamakaupungissa.

Osa osoitti mieltään taas turhankin näyttävästi. Vaikka mielenosoitus sujui enimmäkseen rauhallisesti, sadat mielenosoittajat ajautuivat kahnauksiin Saksan poliisin kanssa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan yhdessä vaiheessa noin 120 mielenosoittajan joukko hyökkäsi poliisin kimppuun potkimalla heitä ja sohimalla lipputangoilla. Sen jälkeen rettelöitsijät juoksivat karkuun. Osa huligaaneista oli naamioitunut.

  • Videolla: Mielenosoitukset jatkuivat sunnuntain vastaisena yönä Hampurissa.

Reuters kertoo, että poliisi hätisteli vesitykeillä humalaisia mielenosoittajia lauantai-iltana valtiojohtajien lähdettyä. Mielenosoittajat heittelivät viranomaisia pulloilla ja muilla esineillä. Suurin osa mielenosoittajista halusi kuitenkin pitää lauantain mielenosoituksen rauhanomaisena. Moni tyytyi kuuntelemaan Reutersin mukaan hiphoppia ja turkkilaista musiikkia.

Tunnelma oli koko päivän kireä. Vasemmistoradikaalit olivat perjantaina riehuneet ja aiheuttaneet tuhoa polttamalla autoja, ryöstämällä kauppoja ja heittelemällä esineitä.

Merkelille kovaa arvostelua

Hampuri on tunnettu vapaamielisyydestään ja sillä on pitkät perinteet myös vasemmistolaiseen radikalismiin. Liittokansleri Angela Merkel halusi pitää G20-maiden kokouksen Hampurissa alleviivatakseen sitoutumistaan sananvapauteen. Tärkeänä satamakaupunkina sillä oli symbolinen arvo myös kansainvälisille kauppasuhteille.

Kun maailmalle tulvi kuvia palavista autoista, naamioituneista ryöstelijöistä ja tuhotuista kaupoista, monet ovat arvostelleet Merkelin ratkaisua. Bloombergin mukaan yksi poliisi oli kysynyt Merkeliltä suoraan, oliko kaikki sen arvoista.

Erityisesti Hampurin asukkaat ovat vihaisia siitä, mihin kuntoon mielenosoitukset heidän kaupunkinsa saivat. Erityisen pahaan kuntoon jäi Sternschanzen-katu, mihin perjantain pahimmat mellakat kohdistuivat.

– Merkel aliarvioi mielenosoitukset. Se, että hän tulisi Sternschanzen-kadulle vierailemaan ja katsomaan vahinkoa itse, olisi vähintä, mitä hän voisi tehdä, hampurilainen Kai Mertens, 50, sanoo Reutersille.

Liittokansleri on joutunut julkisesti puolustelemaan ratkaisuaan emännöidä kokous Hampurissa. Hänen mukaansa kokouspaikaksi piti valita jo logistisista syistä iso kaupunki. Hampuri on Saksan toiseksi suurin kaupunki ja suurin satama.

Merkel on myös luvannut, että Hampurille maksetaan korvauksia mielenosoittajien aiheuttamista tuhoista.

Jyrkkä tuomitseminen

Reuters kertoo, että Hampuriin jouduttiin kutsumaan monista muista kaupungeista lisää poliiseja apuun. Merkel on julkisesti kiitellyt viranomaisia nohevasta toiminnasta ja hän on tuominnut väkivaltaiset mellakat jyrkästi.

– Ryöstelylle, tuhopoltoille ja poliisien henkeen kohdistuneille julmille hyökkäyksille ei ole minkäänlaista oikeutusta, Merkel totesi kokouksen lopuksi lauantaina.

Bloombergin mukaan myös Merkelin henkilöstöpäällikkö Peter Altmaier puhuu kovia sanoja mielenosoittajista. Hän rinnastaa heidät terroristeihin.

– Vasemmistolainen ääriterrori Hampurissa oli kuvottavaa ja yhtä pahaa terrorismia kuin äärioikeistolaiset ja -islamistit, Altmaier twiittasi lauantaina.

Reutersin mukaan viikonloppuna on loukkaantunut yli 476 poliisia. 186 ihmistä on pidätetty.

Merkel pyrkii uudelle kaudelle syyskuun vaaleissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?