Vasemmistonuoret ja vihreät nuoret osallistuvat G20-kokousta vastustaviin mielenosoituksiin Hampurissa

Myös vihreät nuoret ovat mukana mielenosoituksissa.

Hampurissa G20-maiden huippukokousta vastustava mielenosoitus on ainakin osin alkanut rauhallisissa merkeissä. Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja Henrik Jaakkola kertoo STT:lle, että tunnelmat paikan päällä ovat hyvät ja mielenosoittajia on valtavan paljon.

Saksan poliisi on arvioinut, että mielenosoittajia olisi noin 100 000, mutta järjestäjien mukaan määrä voi olla jopa kaksinkertainen.

Jaakkolan mukaan vasemmistonuoret ja vihreät nuoret ovat sellaisessa kohdassa mielenosoitusta, jossa ei ole tapahtunut mitään ”hässäkkää”. Hän kertoo kuulleensa, että kulkueen kärjessä olisi ollut kiinniottoja, mutta itse hän ei ole niitä nähnyt.

– Meidän kohdallamme mielenosoitus on hyväntuulinen. Rekat soittavat musiikkia, ihmiset huutavat iskulauseita, ohikulkijat ja asukkaat ikkunoissa osoittavat tukeaan mielenosoitukselle, Jaakkola kuvailee.

Eilen illalla osa mielenosoituksista yltyi väkivaltaisiksi mellakoiksi, kun globalisaatiota ja kapitalismia vastustavat mielenosoittajat muun muassa sytyttivät autoja palamaan, rikkoivat ikkunoita ja heittelivät poliisia kivillä. Hampurin poliisin mukaan mellakoissa otettiin kiinni noin sata mielenosoittajaa. Uutistoimisto AFP:n noin 200 poliisia loukkaantui.

Poliisi on saanut mielenosoittajilta kritiikkiä pampunkäytöstä, ja myös Jaakkola kertoi nähneensä mielestään poliisin liiallista voimankäyttöä. Jaakkola itse osallistui eilen Saksan vasemmiston järjestämään mielenosoitukseen, joka sujui rauhallisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?