Trumpin ja Putinin historiallinen tapaaminen venyi – Putin avasi sisältöä ensin

rac

Julkaistu:

Presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin keskustelivat puolitoista tuntia odotettua pidempään.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin ensitapaamisen piti kestää ennakkotietojen mukaan vain puoli tuntia. Tapaaminen venyi kuitenkin yli puolitoista tuntia yliajalle.

Muut G20-johtajat valmistautuivat kuuntelemaan Elben filharmonikkojen konserttia Hampurin konserttitalolla Trumpin ja Putinin käydessä edelleen keskusteluja kokouspaikalla.

Putin kertoi tapaamisen jälkeen uutistoimisto Interfaxille keskustelleensa Trumpin kanssa Syyrian ja Ukrainan tilanteesta sekä terrorismin vastaisesta sodasta.

G20-tapaamista varjostavat monet erimielisyydet. Tuorein jakolinjojen aiheuttaja on Pohjois-Korea.

Diktatuuri väitti alkuviikosta testanneensa ensimmäistä kertaa onnistuneesti mannertenvälistä ballistista ohjusta. Väitettä ei vielä pystytty varmistamaan. Kyse saattoi olla myös keskipitkänmatkanohjuksesta.

Yhdysvallat on vaatinut YK:n turvallisuusneuvostolta uusia pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan, mutta Venäjä on torjunut ne.

Presidentti Trump antoi heti tuoreeltaan ymmärtää, että hänen kärsivällisyytensä Pohjois-Koreaa kohtaan alkaa olla lopuillaan. Putinin voi tulkita piikitelleen Trumpia tämän reaktiosta Hampurissa. Putinin sanoi Hampurissa, ettei kenenkään pitäisi menettää itsehillintäänsä Pohjois-Korean ohjusohjelman vuoksi. Hän peräsi käytännönläheistä ja oikein mitoitettua ratkaisua.

Trump sanoi viimeksi torstaina Varsovassa haluavansa vastata Pohjois-Korean uhkaan kovin ottein. Puolustusministeri James Mattisin mukaan Yhdysvallat jatkaa diplomaattisia ponnisteluja.

Trumpin ja Putinin jokaista liikettä seurataan Hampurissa herkeämättä. Venäjän epäilty sekaantuminen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin tekee presidenttien kanssakäymisestä erittäin vaikeaa.

Monet Washingtonissa katsoivat ennen tapaamista, että Trumpin on pakko ottaa vaaleihin sekaantuminen Putinin kanssa esille vakavasti oman ja maansa uskottavuuden vuoksi.

Presidenttien tapaamisessa olivat heidän lisäkseen läsnä vain molempien tulkit ja ulkoministerit Rex Tillerson sekä Sergei Lavrov.


Ennen keskustelujen aloittamista presidentit toivoivat, että tapaamisella olisi myönteisiä seurauksia niin Venäjälle, Yhdysvalloille kuin muillekin.

Kamerat pääsivät kuvaamaan Putinin ja Trumpin tapaamista kuusi minuuttia sen alkamisen jälkeen ja sen jälkeen keskustelut jatkuivat suljettujen ovien takana. Historiallinen tapaaminen alkoi Suomen aikaan viiden maissa.

Molemmat miehet istuivat rennon oloisesti nojatuoleissaan kädet polvilla tai käsinojilla leväten. He vaihtoivat kameroiden edessä lyhyet kohteliaisuudet, joissa Trump otti ensimmäisen puheenvuoron.

– On kunnia olla seurassasi, Trump sanoi Putinille.

– Ilo tavata, Putin vastasi kohteliaisuuteen.

Kohteliaisuuksien jälkeen Putin kurottautui sanomaan Trumpille jotain kameroiden räiskeessä.

Trump kuunteli Putinin viestiä vakavana. Kumpikaan miehistä ei vastannut yhteenkään toimittajien huutamaan kysymykseen.