Poliisiautoja sytytetty Hampurissa palamaan, 111 poliisia loukkaantunut - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Poliisiautoja sytytetty Hampurissa palamaan, 111 poliisia loukkaantunut

Mielenosoittajat sytyttivät poliisiautoja palamaan Hampurissa. Saksalaislehti Bildin mukaan 111 poliisia on loukkaantunut.

7.7.2017 10:33 | Päivitetty 7.7.2017 16:09

Maailman talousmahtien johtajat kokoontuvat tänään perjantaina G20-huippukokoukseen Hampurissa, Saksassa. Kokouksen vastustajat osoittavat parhaillaan mieltään kaupungissa. Mellakat käynnistyivät jo kokouksen alla torstaina.

Perjantaiaamuna kaupungin yllä leijui jo sankka savupilvi, kun mielenosoittajat sytyttivät poliisiautoja palamaan. Kokousta vastustavat mielenosoittajat ottivat heti aamusta yhteen poliisin kanssa.

Hampurissa on palanut useita autoja ja kaupungin yllä leijui perjantaiaamuna tumma savupilvi.­

Saksan liittovaltion poliisin mukaan mielenosoittajat heittivät polttopulloja poliisiautoja päin Altonan kaupunginosassa. Poliisin mukaan mielenosoitukset ovat sulkeneet useita risteyksiä ja kulkuväyliä, jotka on tarkoitettu G20-delegaatioiden liikkumista varten.

Useista pyynnöistä huolimatta ryhmät eivät siirry, ja vesitykkiä käytetään, Hampurin poliisi twiittasi.

Poliisin mukaan mielenosoittajien kaduilla istuvat ryhmät eivät siirry, ja poliisi on siksi joutunut käyttämään vesitykkiä.­

Kuvista näkyy myös, kuinka mielenosoittajat ovat istuneet keskelle tietä ja poliisi suihkuttaa heitä vesitykeillä. Osa on suojautunut sateenvarjoin.

Hampurin poliisi pyysi apua muilta osavaltioilta

Hampurissa oli jo torstaina väkivaltaisiksi äityneitä mielenosoituksia. Viranomaisten mukaan niissä on loukkaantunut tähän mennessä lähes 80 poliisia. Saksalaislehti Bild sen sijaan kertoi perjantaina, että loukkaantuneita poliiseja olisi jo 111.

Hampurin poliisin tiedottajan mukaan suurimman osan vammat ovat kuitenkin lieviä. Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan kolmea poliisia olisi hoidettu sairaalassa.

Hampurin poliisi pyysi perjantaina apua muilta Saksan osavaltioilta suuriin, kaoottisiksi äityneisiin mielenosoituksiin, kertoo saksalainen yleisradioyhtiö NDR.

100 000 mielenosoittajaan varauduttu

Poliisin mukaan he ovat kysyneet, onko muissa osavaltioissa poliisivoimia vapaana. Poliisi ei kertonut nykyistä poliisien määrää, mutta aiemmin määräksi on kerrottu noin 20 000.

Palomiehet sammuttivat autoja perjantaina aamulla.­

Mielenosoittajat ovat älähtäneet siitä, että heidän kokoontumisvapauttaan loukataan ajamalla heidät etäälle huippukokouspaikasta.

Poliisi on kertonut varautuvansa jopa 100 000 mielenosoittajaan kokouksen aikana.

 

Yllä olevalta videolta näet, kuinka Hampurissa osoitettiin mieltä perjantaiaamuna.

Mielenilmaukset alkoivat torstaina

Torstaina kerrottiin, että useita ihmisiä loukkaantui, kun mellakkapoliisi hajotti kokousta vastustavien mielenosoittajien joukon. On kuitenkin epäselvää, loukkaantuiko yhteenotoissa poliisien lisäksi myös mielenosoittajia. BBC:n mukaan myös protestoijia olisi mahdollisesti loukkaantunut.

Poliisi kertoi käyttäneensä vesitykkejä, pippurisumutetta ja kyynelkaasua poliisin kimppuun hyökänneitä mielenosoittajia vastaan.

Mielenilmaukset ovat jatkuneet Hampurissa eilisestä lähtien.­

Tervetuloa helvettiin -motolla kulkevaan mielenosoitukseen osallistui äärivasemmistolaisten ”musta blokki”, jonka kerrottiin heittäneen poliiseja muun muassa pulloilla ja kivillä. Lisäksi poliisi kertoi mielenosoittajien sytyttäneen tuleen autojen lisäksi muun muassa roskalavoja.

Video:G20-mielenosoitukset taas kärjistyneet.

Mielenosoittajien agendalla muun muassa ilmastosopimus

Alkujaan rauhanomaiseksi tarkoitettuun marssiin osallistui torstaina poliisin arvion mukaan noin 12 000 ihmistä. Poliisi kertoo, että järjestäjät keskeyttivät mielenosoituksen yhteenottojen jälkeen. Myös suomalaisia osallistuu Hampurin viikonvaihteen suurmielenosoitukseen. Vasemmistonuoret painottavat muun muassa Pariisin ilmastosopimuksen tiukennusta ja sitä, että G20-kokouksessa tulisi kuulua nykyistä enemmän maailman köyhien ääni.

Vasemmistonuoret vaatii mielenosoituksessa solidaarista vaihtoehtoa kansainväliselle yhteistyölle ja talouden demokratisointia.

Poliisi on ampunut mielenosoittajia vesitykeillä. Myös pippurisumutetta on käytetty.­

Hampuri on kieltänyt mielenosoitukset kaupungin keskustassa ja lentokentälle vievällä reitillä ja siksi mielenosoittajat kokoontuvatkin satama-alueilla.

Kaksipäiväisessä huippukokouksessa huomio kiinnittyy erityisesti Yhdysvaltojen presidenttiin Donald Trumpiin, jolle kokous on ensimmäinen. Tänään Trump myös tapaa ensi kertaa kasvokkain Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Toinen polttava kysymys kokouksessa on Pohjois-Korean tällä viikolla tekemä ohjuskoe.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?