Ulkomaat

Asejärjestelmien asiantuntija Pohjois-Korean Hwasong-14-kokeesta: ”Ohjuksella pystyisi ampumaan Suomeen asti”

Julkaistu:

Pohjois-Korea
Asiantuntija Arto Pulkki analysoi IS:n ja AFP:n kuvat, joiden mukaan Pohjois-Korean tiistaina testaama ohjus kantaisi Suomeen asti.
Pohjois-Korean televisiossa ilmoitettiin tiistaiaamuna, että maan tekemä ohjuskoe mannertenvälisellä ballistisella ohjuksella oli onnistunut. Pohjois-Korean mukaan Hwasong-14-niminen ohjus nousi yli 2 800 kilometrin korkeuteen ja lensi noin tuhannen kilometrin matkan ennen syöksymistään Japaninmereen.

Tiistaina annettujen arvioiden mukaan testattu ohjus voisi kantaa 6 700 kilometrin päähän. Uutistoimisto AFP kertoo, että joidenkin analyytikoiden mukaan kantomatka voi olla jopa 8 000 kilometriä. Ilta-Sanomien ja AFP:n kuvat osoittavat näin ollen, että Pohjois-Korean testaaman ohjuksen kantomatka riittäisi Suomeen asti.

Asejärjestelmäasiantuntija Arto Pulkki sanoo Ilta-Sanomille, että ohjus kantaisi todellakin Suomeen asti, vaikka ilmoitettu maksimikantama on vain lentoradan perusteella tehty arvio.

– Pohjois-Korea ilmoitti itse, että ohjuksen kantama on 7 000–8 000 kilometriä. Jos Yhdysvaltain Tyynenmeren laivaston ilmoittamat tiedot koelaukaisusta pitää paikkansa, on tämä oikeaa suuruusluokkaa, Pulkki sanoo.


Kantama voi olla jopa 8 000 kilometriä

Hänen mukaansa ohjuksen maksimikantama on kohtuullisen helposti laskettavissa, vaikka kokeessa ohjus laukaistiin hyvin pystysuoralle lentoradalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Jos 2 800 kilometrin korkeus ja 37 minuutin lentoaika pitävät paikkansa, niin kyllä normaalilla ballistisen ohjuksen lentoradalla päästään ainakin 6 800 kilometriin. Se on aikalailla sama matka kuin suorin reitti Pohjois-Koreasta Suomeen. Käytännössä ohjuksella pystyisi siis ampumaan Suomeen asti.

Pulkin mukaan on lisäksi mahdollista, ettei ohjus käynyt maksimikorkeudessa, jolloin todellinen kantama voi olla jopa 8 000 kilometriä.Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen myös tästä.

Suomen suuntaan laukaistaessa kantama on lyhyempi

IS:n ja AFP:n grafiikat näyttävät Pulkin mukaan hyvin ohjuksen maksimikantaman suuruusluokan, mutta niissä ei hänen mukaansa ole otettu huomioon maan pyörimisliikkeen ja laukaisusuunnan yhteisvaikutusta.

– Suomen suuntaan kantama on hieman lyhyempi, koska ohjus laukaistaan luoteeseen ja maa pyörii itään päin. Mutta kaikella todennäköisyydellä se kantaa Suomeen.

Hän toteaa, ettei syytä huoleen pitäisi Suomessa siltikään olla.

– Kun uhkia arvioidaan, on suorituskyky yksi asia, ja tahto ja tarve toinen. Uhka muodostuu niiden tulosta. On kovin vaikeaa nähdä, että Pohjois-Korealla olisi syytä laukaista mannertenvälistä ohjusta Suomeen.


Venäjä tuskin arvostaisi ohjuksen laukaisua Etelä-Suomeen

Pulkin mukaan on olemassa myös toinen asia, joka puoltaa laukaisun epätodennäköisyyttä Suomea kohti: Ballistisen ohjuksen suorin lentorata Pohjois-Koreasta Suomeen kulkee Venäjän maa-alueen yli käytännössä koko matkan, vaikka ohjus lentää suurimman osan ajasta ulkoavaruudesta.

– Venäjä tuskin arvostaisi ydinohjuksen laukaisua Etelä-Suomen suuntaan. Ohjuksen lentoradasta ei voitaisi päätellä kuin vasta aivan loppuvaiheessa, että sitä ei ole laukaistu esimerkiksi Pietaria kohti, tai ettei se harhaudu sinne vahingossa, Pulkki toteaa.

Hän kertoo, että Venäjällä on hallussaan vähintäänkin rajoitettu kyky torjua sen alueen yli lentäviä ballistisia ohjuksia ja käytännössä rajoittamaton kyky aloittaa vastatoimet Pohjois-Koreaa vastaan.

– Näin siitä huolimatta, että Venäjä on Kiinan ohella ainoita maita jotka ovat tukeneet Pohjois-Koreaa viime vuosina ja vuosikymmeniä, sanoo Pulkki, jonka mukaan mukaan myös ohjuksen valmistelussa on todennäköisesti hyödynnetty venäläistä ja kiinalaista teknologiaa.

Hän myöntää kaikesta huolimatta, että tiistaisen ohjuskokeen paljastama suuntaus on huolestuttava.

– On huolestuttavaa, että Pohjois-Korealla on hallussa yksi osa mannertenvälisen ydinohjuksen kriittisistä osista. Jos ja kun he kykenevät vielä miniatyrisoimaan ydinaseen ballistiseen ohjukseen sopivaksi taistelukärjeksi, heillä on oikeasti mannertenvälinen ydinase. Se on kovin huolestuttava kehitys.