Kanadalaisäiti ei halua määrittää marraskuussa syntyneen lapsensa sukupuolta – näin hän perustelee asiaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kanadalaisäiti ei halua määrittää marraskuussa syntyneen lapsensa sukupuolta – näin hän perustelee asiaa

Julkaistu: 6.7.2017 8:01

Kanadalaisvanhemman Kori Dotyn taistelu on tuottanut jo tulosta. Hänen vauvalleen Searyl Atlille on myönnetty virallinen terveyskortti, missä lapsen sukupuolta ei ole määritelty.

Kaikki eivät halua päättää, maalataanko lastenhuone vaaleansiniseksi tai vaaleanpunaiseksi sen mukaan, mitä vauvalla on jalkojensa välissä. Kanadalainen Kori Doty taistelee nyt sen puolesta, että hänen vauvansa Searyl Atli saisi päättää itse sukupuolestaan ja sukupuoli-identiteetistään. Doty itse on ei-binäärinen ihminen, eli henkilö, joka ei halua lukeutua vain mieheksi tai naiseksi.

– Kasvatan Searylin sellaisella tavalla, että kunnes hänellä on itsetietoisuus ja sanasto sellaisella tasolla, että hän pystyy kertomaan minulle kuka on, suhtaudun häneen vauvana. Yritän antaa hänelle kaiken rakkauden ja tuen, jotta hänestä voisi tulla ehein mahdollinen persoona, ja että hän voisi olla poika- ja tyttölokeroiden ulkopuolella, hän sanoo CBC:lle.

Doty on lähtenyt oikeustoimiin paikallista väestörekisterikeskusta vastaan. Dotyn mukaan Brittiläisen Kolumbian provinssi ei suostu myöntämään sukupuoletonta syntymätodistusta. Kesäkuussa vauvalle tosin myönnettiin terveyskortti, missä sukupuolta ei määritellä. Perinteisen M- tai F-kirjaimen, eli mies (male) tai nainen (female) sijaan kortissa on kirjain U, mikä voi tarkoittaa esimerkiksi määrittelemätöntä (undefined). Asiasta kertoo muun muassa CKNW.

Almost 2 weeks on the road, we've ridden trains, buses, ferries, and cars. We've had real sweet visits with family and friends. Tomorrow we pack up hit the road and head inland. #queerspawn #drivingontheleft #drivingfromtheback #thankfulfortracks #urbanphotography #wetcoastsky Henkilön Homostead Farm (@homostead) jakama julkaisu 13. 06ta 2017 klo 22.50 PDT

Mikäli kuva ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Dotyn asianajaja barbara findlay (kanadalaismedian mukaan hän kirjoittaa nimensä pienillä kirjaimilla) sanoo, että terveyskortti on valtava edistysaskel. Hänen mukaansa sukupuolen kirjaamisen vaatimus rikkoo vauvan perusoikeuksia. Syntymätodistus vaatii, että siihen merkitään joko miehen tai naisen sukupuoli.

– Tässä kulttuurissa sukupuoli määritellään niin, kun lääkintähenkilö nostaa jalkoja ja katsoo vauvan sukupuolielimiä. Me tiedämme, ettei vauvan oma sukupuolinen identiteetti kehity vuosiin syntymän jälkeen, findlay sanoo CKNW:lle.

Findlayn mukaan kulttuurilla on pakkomielle siihen, onko vauva poika vai tyttö, mutta hallinnolla ei ole mitään asiaa kirjata sitä tietoa, kun he eivät tiedä, pitääkö tieto paikkansa.

Doty synnytti lapsensa marraskuussa ystävänsä luona lääketieteellisten viranomaisten ulottumattomissa. Hän perustelee CKNW:lle, että silloin ei siis myöskään tehty ”virallista” sukupuolen tarkastusta. Hän perustelee, että hänen omakin sukupuolensa määriteltiin pieleen. Hänen mukaansa pelkkä vilkaisu jalkojen väliin ei riitä määrittämään sukupuolta tai sukupuoli-identiteettiä ihmisen loppuelämäksi.

– Kun minä synnyin, lääkärit katsoivat sukupuolielimiäni ja tekivät oletuksia siitä, kuka minä olen. Ne oletukset ovat seuranneet ja seuraavat henkilöllisyyttäni loppuelämäni. Ne oletukset olivat vääriä, ja olen joutunut tekemään paljon hienosäätöjä sen jälkeen, Doty sanoo CBC:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?