Sky News: Isisin huippuvärvääjä Sally Jonesille iski koti-ikävä romahtavassa Raqqassa: ”Hän itki ja halusi takaisin Britanniaan” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sky News: Isisin huippuvärvääjä Sally Jonesille iski koti-ikävä romahtavassa Raqqassa: ”Hän itki ja halusi takaisin Britanniaan”

Britti Sally Jones haluaisi Sky Newsin haastatteleman naisen mukaan palata romahtamaisillaan olevasta Raqqasta kotimaahansa.

4.7.2017 19:36

Äärijärjestö Isisin kalifaatti on luhistumisen partaalla. Terroristien tärkein kaupunki Irakissa, Mosul, on jo lähes vallattu, ja Syyrian pääkaupunkiin Raqqaan kohdistetaan valtavaa painetta. Monet jihadistit ovat valmiita marttyyrikuolemaan ja taistelemaan viimeiseen saakka, mutta eivät kaikki.

Sky News on haastatellut Isisin alueella asunutta naista, esiintyy nimimerkillä Aisha. Hän kertoo, että Isisin keulakuvana ja kärkivärvääjänä tunnettu viisikymppinen brittinainen Sally Jones haluaisi palata kotimaahansa.

– Hän itki ja halusi takaisin Britanniaan, mutta Isis estää häntä, koska hän on nyt taistelijan vaimo. Hän sanoi minulle, että hän haluaisi palata omaan maahansa, Aisha sanoo Sky Newsille.

Aishan marokkolainen aviomies toimi antiikkikauppiaana Euroopassa. Hän matkusti Isisin alueille jo ennen kuin sen johtaja Abu Bakr al-Baghdadi perusti ”islamilaisen valtion kalifaatin” vuonna 2014. Mies kuuli, että hän saisi Isisiltä ostettua halvalla antiikkiesineitä. Aisha kertoo, että hän itse ei lukeudu Isisin väkivaltaisimpiin tukijoihin.

Sally Jones on Isisin internetupseerin leski. Kentiläinen entinen punkrokkari matkusti Syyriaan kymmenvuotiaan JoJo-poikansa kanssa vuonna 2013. Noin 12-vuotiaan pojan epäillään joutuneen teloittamaan vankeja propagandavideolla.

Jones on värvännyt useita taistelijoita Isisin riveihin ja kehottanut muun muassa tekemään iskuja kotimaassaan Britanniassa. Hän on myös uhonnut Twitterissä katkaisevansa kristittyjen päät tylsällä veitsellä.

Jones tunnetaan myös nimillä Umma Hussain al-Britani sekä ”Valkoinen leski”. Jonesin mies kuoli Yhdysvaltain johtaman koalition tekemässä ilmaiskussa vuonna 2015. Britannia pyysi vuoden 2015 syyskuussa lisäämään pakotelistalleen neljä kansalaistaan, jotka taistelevat tai värväävät ihmisiä Isisin puolesta. Jones oli yksi heistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?