Norjan hallitus torppasi sittenkin Utöyan kiistellyn muistomerkin – tällainen se olisi ollut - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Norjan hallitus torppasi sittenkin Utöyan kiistellyn muistomerkin – tällainen se olisi ollut

Ruotsalaistaiteilijan teosta vastustivat veriteon näyttämöksi nousseen saaren asukkaat, jotka auttoivat nuoria pakenemaan massamurhaaja Anders Behring Breivikiä.

Ruotsalaistaiteilija Jonas Dahlbergin suunnittelema muistomerkki olisi tullut pienelle Sörbråtenin niemelle Utöyan saaren välittömään läheisyyteen. Se olisi katkaissut niemen kärjen kokonaan.

30.6.2017 20:33

Norjan hallitus hyväksyi maaliskuussa 2016 Utöya-muistomerkin rakentamisen. Norjan yleisradio kertoi tuolloin, että sen olisi pitänyt valmistua tämän vuoden aikana. Brittilehti Guardian kuitenkin uutisoi nyt, että voimakkaita tunteita Norjassa herättäneen taideteoksen tilaus on peruttu maan hallituksen päätöksellä.

Ruotsalaistaiteilija Jonas Dahlbergin suunnittelema ja liki 3 miljoonan euron hintainen muistomerkki olisi tullut pienelle Sörbråtenin niemelle Utöyan saaren välittömään läheisyyteen. Se olisi katkaissut niemen kärjen kokonaan. Solan pystysuoraan kiviseinään on tarkoitus kaivertaa tragedian uhrien nimet.

Oslosta noin 40 kilometrin päässä sijaitsevalla Utöyan saarella 22. heinäkuuta 2011 tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa kuoli 69 ihmistä. Heistä suurin osa oli nuoria, jotka olivat saarella sosiaalidemokraattien nuorisojärjestön leirillä.

Osa saaren asukkaista osallistui pelastustöihin, kun nuoret pakenivat saarelta veriteon tehnyttä Anders Behring Breivikiä. He vastustivat ruotsalaistaiteilijan suunnittelemaa muistomerkkiä, koska ovat kokeneet näyttävän muistomerkin muistuttavan heitä veriteosta liian kipeästi.

Dahlbergin kiistellyn teoksen torppaamisen jälkeen tilalle etsitään maltillisempaa vaihtoehtoa.

Muistomerkin suunnitellut Dahlberg ja kulttuuriväki eivät ole tyytyväisiä Norjan hallituksen päätökseen. He ovat Guardianin mukaan vedonneet lausunnossaan siihen, että päätös evää ihmisiltä mahdollisuuden käsitellä traumaattisia tapahtumia taiteen ja kulttuurin avulla. Lehden mukaan heidän kantansa on myös se, että päätös oli liian tärkeä poliitikkojen päätettäväksi.

– Taideteos voi auttaa pitämään keskustelun traumaattisista tapahtumista elävänä hyvin erityisellä tavalla, Dahlberg totesi sanoi.

– Kuvataiteella on erityinen rooli näissä tapahtumissa, joiden ymmärtäminen tai sanoiksi pukeminen voi tuntua vaikealta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?