Venäjällä nousi kohu lasten painajaismaisista kohtaloista: kasvattityttöjä raiskattiin satoja kertoja ja poika näännytettiin luurangoksi

Venäjän media on kertonut viime aikoina poikkeuksellisen paljon maan omista lapsiskandaaleista.

Venäjällä on paljastunut lasten kokemia järkyttäviä kohtaloita. Kuvituskuvan henkilöt eivät liity juttuun.

30.6.2017 7:47

Venäjän sisäiset lapsiskandaalit ovat saaneet yllättävän paljon julkisuutta viime aikoina Venäjän tiedotusvälineissä, jotka vielä jokin aika sitten keskittyivät kertomaan kauhutarinoita lähinnä ulkomailta ja muun muassa Suomesta.

Seuraavassa on perustiedot viidestä eri tapauksesta, jotka ovat viime aikoina kuohuttaneet Venäjällä maanlaajuisesti. Kaikki liittyvät adoptio- ja kasvattilasten kohtaloihin, ja kaikissa tutkitaan myös viranomaisten epäiltyjä laiminlyöntejä.

Äiti hautasi kasvattipojan pihalle – perhe sieppasi uuden lapsen kadulta

Toukokuussa Volgogradin alueelta löydettiin hauta, jonne kasvattiäiti oli haudannut perheestä ”kadonneen” nelivuotiaan pojan. Kuulusteluissa äiti on kertonut, että poika oli kaatanut vahingossa päälleen kiehuvaa vettä ja saanut vakavia palovammoja. Äiti ei ollut kuitenkaan vienyt poikaa hoitoon, minkä jälkeen tämä oli kuollut muutamaa viikkoa myöhemmin ja äiti oli päättänyt sen jälkeen haudata pojan perheen kotitalon takapihalle.

Ulkopuolisille äiti kertoi tuolloin pojan kadonneen mystisesti ja esitti epäilyn, että biologinen äiti oli ehkä käynyt sieppaamassa pojan. Kasvattivanhemmat eivät kuitenkaan ilmoittaneet pojan ”katoamisesta” lainkaan viranomaisille, joten he saivat vielä tämänkin jälkeen avustuksia pojan hoitamista varten, kertoo Newsru.com artikkelissaan.

Tapaus alkoi selvitä vasta, kun kasvattivanhemmat päättivät siepata itselleen uuden lapsen suoraan kadulta. He kertoivat ihastuneensa lapsen olemukseen ja halunneensa kasvattaa tämän, joten he päättivät siepata lapsen suihkuttamalla ensin kaasusumutetta lapsen seurassa olleen isoäidin kasvoille.

Venäjällä tutkintaan nyt, miksi kyseisen perheen ongelmat eivät paljastuneet aiemmin viranomaisille. Perheessä oli yhteensä neljä kasvattilasta ja yksi oma biologinen lapsi.

Paljastui, että perheen tueksi määrätty sosiaalityöntekijä oli käynyt katsomassa lapsia vain kerran kahden viime vuoden aikana. Nyt kyseinen sosiaalityöntekijä on epäiltynä virkavelvollisuuksiensa laiminlyönnistä.

Perhe näännytti ja hakkasi kymmentä kasvattilasta

Moskovan lähellä paljastui kesän alussa tapaus, jossa kasvattiperhe oli kohdellut kaltoin kymmentä heidän huostaansa annettua orpolasta. Perheen vanhempien epäillään muun muassa laiminlyöneen lasten ruokkimisen ja hygieniasta huolehtimisen, minkä lisäksi heidän epäillään syyllistyneen sekä sanalliseen että ruumiilliseen väkivaltaan lapsia kohtaan.

Perhe oli saanut kymmenen orpolasta kasvatettavakseen Pietarista vuonna 2014, jolloin Venäjällä alkoi silloisen lapsiasiamiehen Pavel Astahovin vauhdittama operaatio orpokotien määrän vähentämiseksi ja kotimaisten adoptioiden lisäämiseksi.

Lasten huono kohtelu alkoi paljastua, kun yhdellä heistä huomattiin mustelmia päiväkodissa. Psykologeille lapset kertoivat myöhemmin pelkäävänsä isää, joka hakkaa heitä.

Sosiaalityöntekijöiden mukaan lapset olivat aliravittuja ja osa heistä joutui nukkumaan lattialla. Perheen kodissa oli outo haju ja seinillä vilisi torakoita. Samaan aikaan perheelle maksettiin kuitenkin yli puoli miljoonaa ruplaa kuukaudessa erilaisia avustuksia, mikä tarkoittaa noin kahdeksaatuhatta euroa. Lapsista kahdeksan olisi vaatinut kasvattiperheessä erityistä hoitoa, sillä heillä oli todettu jo aiemmin HIV.

Perheen vanhemmat ovat kiistäneet lasten pahoinpitelyt, mutta viranomaiset eivät ole näitä selityksiä uskoneet. Toukokuussa viranomaiset etsivät yhä uutta kasvattiperhettä kahdeksalle lapselle, lapsista kaksi oli annettu perheen isovanhempien huostaan.

Gosnews.ru-nettilehden mukaan isä on jo tuomittu 90 tunniksi yhdyskuntapalvelutyöhön ja äitiä uhkaa syyte lasten asianmukaisen hoidon laiminlyönnistä.

Isäpuoli raiskasi 5 vuoden ajan viittä kasvattityttöään

Habarovskin alueella tutkitaan parhaillaan tapausta, jossa kasvatti-isän epäillään raiskanneen toistuvasti alaikäisiä kasvattilapsiaan viiden vuoden ajan, kertoo uutistoimisto Interfax. Viranomaisten mukaan raiskauksia on tapahtunut yli 700.

Perheessä oli yhteensä yhdeksän alaikäistä kasvattilasta ja kolme perheen biologista lasta, kertoo TV5. Raiskaukset kohdistuivat tiettävästi viiteen perheessä olleeseen alaikäiseen kasvattityttöön.

Perheen isä on vangittu, ja perheen asioita hoitaneita sosiaalityöntekijöitä epäillään virkavelvollisuuksiensa rikkomisesta.

Province.ru-nettilehden mukaan isän kerrotaan raiskanneen tyttöjä asunnossa, jonka hän oli vuokrannut Habarovskista. Isän epäillään kuljettaneen lapset asunnolle aina joidenkin hyvien tekosyiden nojalla, mitä ilmeisimmin oman vaimonsa ja biologisten lastensa tietämättä.

Perheenisän käytöksessä ei koskaan aiemmin huomattu mitään epäilyttävää ja vanhempien kerrotaan saaneen jopa useita palkintoja esimerkillisinä kasvattajina. Tapaus alkoi paljastua, kun yksi perheen kasvattityttäristä uskalsi mennä kertomaan poliisille raiskauksista.

Äiti nälkiinnytti lapsensa ja keräsi samalla tämän hoitoon rahaa netissä

Magadanin alueella asuvan äidin epäillään näännyttäneen tahallaan adoptiolastaan nälkään peräti usean vuoden ajan. Kun tapaus paljastui sattumalta, 11-vuotias poika oli luurangonlaiha ja painoi vain 11 kiloa.

Ulkopuolisille äiti kertoi pojan sairastavan tuntematonta tautia, minkä vuoksi äiti oli kerännyt lapsen hoitoa varten rahaa myös internetissä.

Magadanmedia.ru-sivuston mukaan äiti olikin todellisuudessa käyttänyt lasta toistuvasti eri lääkäreillä. Äidin kertoman perusteella lääkärit epäilivät, että lapsen elimistö ei jostain syystä pysty käyttämään ruokaa hyväkseen.

Kun lapsi joutui jälleen kerran sairaalahoitoon, lääkärit tulivat kuitenkin johtopäätökseen, että tämän sairaus on itse asiassa vain nälkiintymistä.

Psykologin avustuksella poikaan saatiin luottamuksellinen yhteys, minkä jälkeen poika alkoi syödä ahnaasti ja hän keräsi nopeasti muutaman lisäkilon. Samalla poika kuitenkin pyysi hädissään, etteivät lääkärit paljastaisi äitipuolelle, että hän oli syönyt.

Poika kertoi myöhemmin lääkäreille, että kasvattivanhempien luona häntä oli hakattu ja suljettu yksi huoneeseen ilman ruokaa. Pojalle oli annettu kotona myös joitakin lääkkeitä, jotka olivat saaneet hänet oksentamaan. Häntä oli opetettu myös käyttäytymään niin kuin hänellä ei olisi koskaan nälkä.

Moskovski Komsomoletsin mukaan lääkärit epäilevät nyt, että perheen äiti tarvitsee itse hoitoa henkisiin ongelmiinsa, jotka vaikuttavat jonkinlaiselta Münchhausenin oireyhtymältä. Äidin epäillään tahallaan vahingoittaneen poikaa saadakseen itse siten muilta huomiota ja sääliä.

Perhe palautti seitsemän kasvattilasta takaisin orpokotiin

Seitsemää huostaanotettua lasta kasvattanut perhe palautti keväällä kasvattilapsensa takaisin lastenkohtiin sen jälkeen, kun he eivät onnistuneet saamaan Moskovan viranomaisilta haluamiaan avustuksia.

Viranomaisten mukaan näyttää siltä, että perhe oli muuttanut Kaliningradin alueelta Moskovaan tarkoituksella, jotta heidän olisi ollut mahdollisuus tavoitella suurta taloudellista hyötyä lasten avulla.

Viranomaisten mukaan perhe yritti saada kasvattilapsensa adoptoitua virallisesti, koska se olisi tarkoittanut paremman moskovalaisen ”hoitopalkan” maksamista vanhemmille. Perhe sai jokaista lasta kohti 18 000 ruplaa, mutta adoptioperheen statuksella heidän olisi ollut mahdollisuus saada Moskovassa 85 000 ruplaa jokaisesta lapsesta.

Lisäksi Moskovan viranomaisten olisi ollut annettava jokaiselle lapselle oma asunto sen jälkeen, kun nämä olisivat tulleet täysi-ikäisiksi. Lapsista nuorin on 3-vuotias ja vanhin 12-vuotias.

Perheen oman selityksen mukaan heidän oli pakko palauttaa lapset lastenkotiin, koska viranomaiset eivät suostuneet antamaan heille asiaankuuluvia avustuksia. News-R-uutissivuston mukaan lapset on nyt siirretty Moskovasta takaisin Kaliningradin alueelle ja heille on löydetty uusi kasvattiperhe.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?