Mayn hallitus sai täpärästi luottamuslauseen Britanniassa – äänestys ratkesi luvuin 323–309 - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mayn hallitus sai täpärästi luottamuslauseen Britanniassa – äänestys ratkesi luvuin 323–309

Brittiparlamentti pui torstaina viimeistä päivää pääministeri Theresa Mayn uuden hallituksen ohjelmaa.

Britannian pääministerin Theresa Mayn hallitus sai luottamuslauseen parlamentissa täpärästi äänin 323–309.­

29.6.2017 20:17

Uutistoimisto AFP:n mukaan Britannian pääministerin Theresa Mayn hallitus on torstai-iltana saanut luottamuslauseen parlamentissa äänin 323–309.

Pääluottamuslauseäänestys oli Mayn ensimmäinen suuri poliittinen testi sen jälkeen, kun hänen luotsaamansa konservatiivipuolue menetti enemmistönsä aiemmin tässä kuussa pidetyissä parlamenttivaaleissa.

Konservatiivit ja äärikonservatiivinen DUP allekirjoittivat maanantaina yhteistyösopimuksen. DUP:n tuki äänestyksessä ei tullut ilmaiseksi, sillä osana sopimusta Pohjois-Irlanti saa yli miljardin euron ylimääräiset tuet.

Parlamentti pui torstaina lisäksi viimeistä päivää Mayn uuden hallituksen ohjelmaa. Asiantuntijoiden mukaan hallitusohjelman käsittely alahuoneessa osoitti, kuinka heikoissa kantimissa Mayn vähemmistöhallitus edelleen on.

Ennen torstai-illan ratkaisevaa äänestystä hallitus joutui tekemään oppositiolle merkittävän myönnytyksen, joka laajensi pohjoisirlantilaisten naisten oikeutta aborttiin Englannissa.

Myönnytys oli kiperä, koska hallituskumppani DUP vastustaa aborttia. Mutta ilman sitä olisi periaatteessa voinut olla mahdollista, että hallitusohjelma olisi kaatunut ja May hallituksineen sen mukana.

– Pääministerin arvovallalle sekä konservatiivien ja DUP:n yhteistyölle tämä oli iso kolaus. Oppositio otti päivän ottelussa ison voiton, mutta ei hallitus tähän kaadu, arvioi Oxford Brookes -yliopiston kansainvälisen politiikan apulaisprofessori Mikko Kuisma STT:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?