Venäjää epäillään operaatiosta Ahvenanmaalla – outo rauhanleiri kesken sotaharjoitusten - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjää epäillään operaatiosta Ahvenanmaalla – outo rauhanleiri kesken sotaharjoitusten

Ahvenanmaalla järjestetään Ruotsin sotaharjoitusten aikaan venäläisten ja ruotsalaisten ”rauhanleiri”, jota epäillään Venäjän operaatioksi.

29.6.2017 18:52

Kolmipäiväinen ”rauhanleiri” Åland 17 ajoittuu Ruotsin vuosikymmeniin suurimpien sotaharjoitusten alle syyskuussa. Samaan aikaan Ruotsin Aurora 17 -harjoituksen kanssa järjestävät Venäjä ja Valko-Venäjä omat valtavat sotaharjoituksensa.

Rauhanleiri järjestetään Gregersön leirikeskuksessa Maarianhaminan ulkopuolella 8.–10. syyskuuta.

Suomessa ja Ruotsissa on esitetty vahva epäily Åland 17 -leirin tarkoitusperistä.

– Se tarjoaa Venäjän hallituksen kontrollissa olevalle medialle ja tietysti maan viranomaisille mahdollisuuden käyttää tapahtumaa informaatiovaikutuksen tarkoituksiin, varoittaa Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen IS:lle.

Hän totesi alkuviikosta Hufvudstadsbladetin haastattelussa näkevänsä leirin venäläisenä operaationa ja yrityksenä vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen Ruotsissa ja Suomessa.

– On erittäin naiivia kuvitella, että joku voisi edistää rauhaa järjestämällä leirin ruotsalaisten ja venäläisten kesken Ahvenanmaalla.

Myös Suomen arvostetuimpiin turvallisuusasiantuntijoihin kuuluva professori Stefan Forss jyrähti Twitterissä Åland 17 -leiristä:

– Hävytöntä. Ru-mielisen Svenska Freds -järjestön Tukholman osasto ja Venäjän omat rauhankiihkoilijat aikovat harjoitella Suomessa.

Hävytöntä. Ru-mielisen Svenska Freds -järjestön Tukholman osasto ja Venäjän omat rauhankiihkoilijat aikovat harjoitella Suomessa— Stefan Forss (@StefanForss46) June 26, 2017

Jos twiitti ei näy, katso se tästä.

Leirillä huolestuttava harjoitus

Åland 17:n kotisivuilla kerrotaan tapahtuman olevan ensimmäinen ”rauhanharjoitus”, jossa yhdistetään todellisuutta ja fiktiota.

Siihen osallistuu 15 henkilöä Ruotsista ja 15 Venäjältä, mm. kirjailijoita, poliitikkoja ja ammattiyhdistysväkeä. HBL:n mukaan osallistumisensa on vahvistanut kolme Ruotsin ympäristöpuolueen kansanedustajaa.

 On erittäin naiivia kuvitella, että joku voisi edistää rauhaa järjestämällä leirin ruotsalaisten ja venäläisten kesken Ahvenanmaalla.

Leirillä kuvaillaan kansainvälistä tilannetta, joka eskaloituu avoimeksi sodaksi.

”Jokaisessa vaiheessa tilanteen kiristyessä pääsevät osallistujat kehittämään valmiustaitojaan rauhan säilyttämiseksi”, sivuilla esitellään.

Tämä antaa Himasen mukaan erikoisen kuvan leiristä.

– Erityisen kiintoisa on harjoituksen skenaario: Venäjä treenaa kotirintaman aktivisteja sotatilanteen varalle, hän kirjoitti Twitterissä.

”5. kolonna”

Himasta arveluttaa etenkin se, että puhutaan rauhanharjoituksista ja miten rauhanaktivistit voivat toimia sotatilanteessa.

– Se herättää monenlaisia asia-ajatuksia. Tulee hakemattakin mieleen myös ruotsalaiskeskusteluissa viitattu ”5. kolonna”.

Viimeksi rauhanjärjestöt esiintyivät näkyvästi Suomessa toukokuussa, kun Suomen Rauhanpuolustajat järjesti mielenosoituksen Pohjoismaiden yhteistä lentosotaharjoitusta vastaan Lapissa.

– En halua epäillä rauhanjärjestöiksi itseään kuvaavien toimijoiden motiiveja. Mutta kun toiminta kohdistuu sotaharjoituksiin ja nostetaan Naton vastaisia tunnuksia hyvin voimakkaasti julkisuuteen, niin väistämättä tarjoaa Venäjälle erilaisia mahdollisuuksia hyödyntää aktivismia, Himanen toteaa.

Järjestäjien mukaan Ahvenmaalla on symbolinen merkitys, koska Venäjä ja Ruotsi sopivat 150 vuotta sitten Krimin sodan seurauksena Ahvenanmaan demilitarisoinnista.

– Näin tuodaan helposti esille sana ”rauha” lähtien tapahtuman nimestä. Sana on hyvin latautunut. Jo Neuvostoliitto lanseerasi käsitteen ”Itämeri – rauhan meri”. Itämeren jännityksen kohoamisen syy on Krimin valtauksessa (2014). Symboliikalla onkin suuri merkitys, ja Ahvenanmaa sopii venäläiseen kielenkäyttöön erinomaisesti, yhdistää Hannu Himanen nykyiset ja 150 vuoden takaiset tapahtumat.

Rauhantyö leimaa ”Putinin agentiksi”

Åland 17 -leirin puuhamies, Tukholman rauhanyhdistyksen entinen puheenjohtaja Pelle Sunvisson osasi odottaa epäilyksiä leirin osalta.

– Kaikkia rauhantyöhön Ruotsissa osallistuvia nimitellään ennemmin tai myöhemmin Putinin agenteiksi, totesi Sunvisson Helsingissä HBL:lle.

Sunvisson matkasi juhannuksen jälkeen Suomen kautta Venäjälle tutustuakseen maahan paremmin. Hän aikoi jatkaa matkaansa edelleen Ukrainaan.

Syksyn sotaharjoitukset

Aurora 17

Ruotsin suurin sotaharjoitus sitten 1993 järjestään 11.–29. syyskuuta Ruotsissa ja Itämerellä. Harjoitukset tapahtuvat laajalla alueella, mutta päätarkoitus on harjoitella Gotlannin suojaamista.

Ruotsista osallistuu yli 19 000 sotilasta, eli käytännössä Ruotsi käyttää koko nykyisiä puolustusvoimiaan.

Lisäksi osallistuu joukkoja Tanskasta, Virosta, Suomesta, Ranskasta, Liettuasta, Norjasta ja Yhdysvalloista.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain asevoimat harjoittelee Ruotsissa. Amerikkalaisjoukkoja saapuu noin 1 000 henkeä. Yhdysvallat haluaa etenkin harjoitella Patriot-ohjustorjuntajärjestelmän nopeaa tuomista Ruotsiin.

Zapad 17

Zapad-sotaharjoitukset ovat Venäjän suurimmat. Niitä on pidetty viime aikoina kolmen vuoden välein.

Zapad 17 järjestetään 14.–20. syyskuuta Venäjän länsiosissa, Valko-Venäjällä ja Itämerellä.

Siihen osallistuu Venäjän lisäksi Valko-Venäjän joukkoja.

Harjoituksissa testataan ilmeisesti Venäjän saamia sotaoppeja Syyriasta sekä muistutetaan Natoa ja Itämeren maita Venäjän voimasta.

Joissakin länsimaisissa arvoissa on myös varoiteltu Venäjän aikeista, sillä sen välit Valko-Venäjän kanssa ovat huonontuneet viime vuosina. Venäjän on jopa pelätty käyttävän syksyn harjoituksia keinona miehittää joukoillaan Valko-Venäjä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?