Suomalaisvetoinen verkosto selvitti: Terroristijärjestö al-Shabaab on valmis neuvotteluihin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaisvetoinen verkosto selvitti: Terroristijärjestö al-Shabaab on valmis neuvotteluihin

Somalialainen Al-Shabaab vannoi al-Qaidalle uskollisuutta vuonna 2009. Nyt järjestön tiedetään olevan valmis neuvotteluihin.

Somalialainen Al-Shabaab vannoi al-Qaidalle uskollisuutta vuonna 2009. Nyt järjestön tiedetään olevan valmis neuvotteluihin.

Julkaistu: 29.6.2017 5:57

Rauhantyön ammattilainen Antti Pentikäinen kertoo Ilta-Sanomille, että somalialainen terroristijärjestö al-Shabaab olisi valmis neuvotteluihin.

Antti Pentikäinen johtaa Uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanvälitysverkostoa. Hän kertoo Ilta-Sanomille, että verkosto on selvittänyt Yhdistyneiden kansakuntien pyynnöstä somalialaisen terroristijärjestön al-Shabaabin neuvotteluhalukkuutta.

–Olemme saaneet selville paljon aiempaa selkeämmän halukkuuden neuvotella, Pentikäinen toteaa IS:lle.

Pentikäinen sanoo, että verkosto haastatteli laajasti useita al-Shabaabin komentajia. Hän toteaa, että asiasta kerrotaan laajemmin kansainvälisesti kesällä.

–Olemme saaneet selville paljon aiempaa selkeämmän halukkuuden neuvotella, Antti Pentikäinen toteaa pelätystä somalialaisesta terroristijärjestöstä al-Shabaabista.

–Olemme saaneet selville paljon aiempaa selkeämmän halukkuuden neuvotella, Antti Pentikäinen toteaa pelätystä somalialaisesta terroristijärjestöstä al-Shabaabista.

–Tiedon julkistamisen tavoitteena on antaa päättäjille välineitä hahmottaa, että neuvottelumahdollisuus on olemassa.

Samoihin aikoihin kesäkuussa julkaistaan Pentikäisen mukaan useampi kansainvälinen tutkimus, jotka tulevat mahdollisesti suosittelemaan neuvotteluja terroristijärjestö al-Qaidan useiden alaosastojen kanssa. Al-Shabaab vannoi al-Qaidalle uskollisuutta vuonna 2009.

Paljon työtä tehtävänä

Antti Pentikäinen sanoo, että verkoston tekemä tutkimus on tiettävästi ainoa suora haastattelututkimus, mitä kansainvälisellä yhteisöllä on asiasta käytössään.

–Minulla ei ole tiedossa, että asiaa olisi tutkittu näin empiirisesti kestävällä tavalla aiemmin. On huomattu, että asiantuntijat toistavat paljon mielipiteitä, joilla ei ole tutkittua pohjaa. Me olemme puhuneet pitkään siitä, että tätäkin teemaa täytyy tutkia puhumalla suoraan asianosaisten kanssa.

Pentikäinen uskoo, että tutkimus saattaa näyttää suuntaa tuleville työskentelytavoille. Hänen mukaansa on poikkeuksellista ja merkittävää huomata, että verkoston tekemän tutkimuksen kaltaisia selvityksiä voidaan ylipäätään tehdä.

–Neuvotteluhalukkuus on iso uutinen, mutta johtaako se neuvotteluihin? Siinä on poliittisia vaikeuksia. Jos miettii, että Somaliassa on nälänhätä, joka uhkaa satojentuhansien ihmisten henkeä ja mahdollisissa tulevissa terrori-iskuissa menetetään ihmishenkiä, riski neuvottelujen aloittamisesta pitäisi ottaa.

Hän toteaa, että neuvotteluprosessiin ryhtyminen vaatii paljon työtä terroristien kasvaneesta neuvotteluhalukkuudesta huolimatta.

–Toivottavasti löytyy poliittista johtajuutta, joka vie neuvotteluprosessin eteenpäin. Leimat ovat aika tiukassa ja suorille keskusteluille on asetettu myös oikeudellisia esteitä. Samalla terroristeilla on omia vaatimuksia, joista neuvotteluissa pitää keskustella, mutta se olisi jo iso askel tavoitteiden ajamisen muuttumisesta poliittiseksi.

Lue lisää aiheesta päivän Ilta-Sanomista.

Tuoreimmat osastosta