Anssi, Anselmi

Ulkomaat

Suomalaisvetoinen verkosto selvitti: Terroristijärjestö al-Shabaab on valmis neuvotteluihin

Julkaistu:

Rauhantyön ammattilainen Antti Pentikäinen kertoo Ilta-Sanomille, että somalialainen terroristijärjestö al-Shabaab olisi valmis neuvotteluihin.
Antti Pentikäinen johtaa Uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanvälitysverkostoa. Hän kertoo Ilta-Sanomille, että verkosto on selvittänyt Yhdistyneiden kansakuntien pyynnöstä somalialaisen terroristijärjestön al-Shabaabin neuvotteluhalukkuutta.

–Olemme saaneet selville paljon aiempaa selkeämmän halukkuuden neuvotella, Pentikäinen toteaa IS:lle.

Pentikäinen sanoo, että verkosto haastatteli laajasti useita al-Shabaabin komentajia. Hän toteaa, että asiasta kerrotaan laajemmin kansainvälisesti kesällä.

–Tiedon julkistamisen tavoitteena on antaa päättäjille välineitä hahmottaa, että neuvottelumahdollisuus on olemassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samoihin aikoihin kesäkuussa julkaistaan Pentikäisen mukaan useampi kansainvälinen tutkimus, jotka tulevat mahdollisesti suosittelemaan neuvotteluja terroristijärjestö al-Qaidan useiden alaosastojen kanssa. Al-Shabaab vannoi al-Qaidalle uskollisuutta vuonna 2009.

Paljon työtä tehtävänä

Antti Pentikäinen sanoo, että verkoston tekemä tutkimus on tiettävästi ainoa suora haastattelututkimus, mitä kansainvälisellä yhteisöllä on asiasta käytössään.

–Minulla ei ole tiedossa, että asiaa olisi tutkittu näin empiirisesti kestävällä tavalla aiemmin. On huomattu, että asiantuntijat toistavat paljon mielipiteitä, joilla ei ole tutkittua pohjaa. Me olemme puhuneet pitkään siitä, että tätäkin teemaa täytyy tutkia puhumalla suoraan asianosaisten kanssa.

Pentikäinen uskoo, että tutkimus saattaa näyttää suuntaa tuleville työskentelytavoille. Hänen mukaansa on poikkeuksellista ja merkittävää huomata, että verkoston tekemän tutkimuksen kaltaisia selvityksiä voidaan ylipäätään tehdä.

–Neuvotteluhalukkuus on iso uutinen, mutta johtaako se neuvotteluihin? Siinä on poliittisia vaikeuksia. Jos miettii, että Somaliassa on nälänhätä, joka uhkaa satojentuhansien ihmisten henkeä ja mahdollisissa tulevissa terrori-iskuissa menetetään ihmishenkiä, riski neuvottelujen aloittamisesta pitäisi ottaa.

Hän toteaa, että neuvotteluprosessiin ryhtyminen vaatii paljon työtä terroristien kasvaneesta neuvotteluhalukkuudesta huolimatta.

–Toivottavasti löytyy poliittista johtajuutta, joka vie neuvotteluprosessin eteenpäin. Leimat ovat aika tiukassa ja suorille keskusteluille on asetettu myös oikeudellisia esteitä. Samalla terroristeilla on omia vaatimuksia, joista neuvotteluissa pitää keskustella, mutta se olisi jo iso askel tavoitteiden ajamisen muuttumisesta poliittiseksi.

Lue lisää aiheesta päivän Ilta-Sanomista.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Hjallis Harkimo julkisti liikkeensä – he ovat mukana

 2. 2

  Pikkulapsen viaton piirustus herätti huolen hoitopaikassa – ”Jos päiväkodin täti olisi edes hetkeksi pysähtynyt kuuntelemaan lasta...”

 3. 3

  Maijan, 44, juuri ostettu koti alkoi yhtäkkiä haista ”mummolalta” – seurasi alamäki, joka vei rahat, luottotiedot ja terveyden

 4. 4

  Harkimo paljasti Ylelle: Luopuu Jokereista

 5. 5

  Palkkamurhaa, huumekauppaa, perätön ilmianto Juicesta... Tällaista oli surmatun palkkamurhaaja Raimo Anderssonin elämä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 3. 3

  Blogi: Janni Hussi osti leipää tuntemattomalle naiselle – kauppareissu sai yllättäen härskin käänteen: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

 4. 4

  Raju Temptation Island -kohtaus järkyttää somessa – oliko tämä paljastus pariskunnan yksityiselämästä liikaa?

 5. 5

  Aviciin rankka elämä: alkoholia ja paniikkikohtauksia – ”Ymmärsin jo varhain, että hän oli uppoamassa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

 2. 2

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 3. 3

  Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

 4. 4

  Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

 5. 5

  Michael Jacksonin tytär julkaisi netissä kuvan, joka sai kuolleen laulajan fanit aivan sekaisin – selkäpiitä karmivaksi väitetty otos jakoi rajusti mielipiteet

 6. Näytä lisää