May: Britannia ei häädä EU-kansalaisia maasta, kun brexit toteutuu - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

May: Britannia ei häädä EU-kansalaisia maasta, kun brexit toteutuu

Pääministeri Theresa Mayn mukaan laillisesti maassa olevia EU-kansalaisia tullaan kohtelemaan kuin Britannian kansalaisia.

26.6.2017 17:39

Britannian pääministerin Theresa May ilmoitti maanantaina, että konservatiivit ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen pohjoisirlantilaisen DUP-puolueen kanssa. Kaksi viikkoa kestäneissä neuvotteluissa keskityttiin Brexitiin ja tukeen Pohjois-Irlannille.

Myöhemmin pitämässään puheessa May kertoikin toivovansa, että maassa laillisesti olevat Euroopan unionin kansalaiset jäävät Britanniaan, vaikka maa aikoo erota unionista vuonna 2019.

Pääministeri sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että laillisesti Britanniassa olevia EU-kansalaisia tullaan kohtelemaan kuin Britannian kansalaisia. Brexitin jälkeen heidän on haettava todistusta oleskeluoikeudestaan.

– Ketään EU:n kansalaista, joka on nyt laillisesti Britanniassa, ei käsketä poistumaan maasta, vaikka Britannia eroaa EU:sta. Tahdomme, että te jäätte, May sanoi parlamentissa pitämässään puheessa.

Britanniassa asuu uutistoimisto AFP:n mukaan noin 3,2 miljoonaa muiden EU-maiden kansalaista. Suomalaisia maassa asuu noin 20 000.

Britannian maanantaina julkistama tarjous kuitenkin edellyttää pääministerin mukaan sitä, että muissa EU-maissa asuvat britit saavat vastaavat oikeudet. Brittejä puolestaan asuu muissa EU-maissa noin miljoona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?