Ulkomaat

Venäläiset valitsivat kaikkien aikojen merkkihenkilönsä: Putin nousi kakkoseksi, Stalin yhä ykköspaikalla

Julkaistu:

Neuvostojohtaja Josif Stalin on venäläisten mielestä yhä ehdoton historian ykköshenkilö, mutta presidentti Vladimir Putin on noussut jo jaetulle kakkossijalle yhdessä runoilija Aleksandr Pushkinin kanssa.
Levada-keskuksen tekemän tuoreen mielipidetiedustelun mukaan venäläiset pitävät Josif Stalinia kaikkien aikojen merkittävimpänä historian henkilönä maailmanlaajuisesti. Tätä mieltä oli 38 prosenttia haastatelluista, uutistoimisto Interfax raportoi tutkimustuloksista.

Stalinin ykköspaikka venäläisten mielissä ei ole sinänsä enää uutinen, sillä hän oli ykkönen myös vuonna 2012, jolloin vastaava kysely tehtiin edellisen kerran.

Suurempi uutinen sen sijaan on Vladimir Putinin nousu jaetulle kakkossijalle yhdessä runoilija Aleksandr Pushkinin kanssa. Molemmat saivat nyt kyselyssä 34 prosentin kannatusluvun. Vuoden 2012 kyselyssä Putin oli vasta viidennellä sijalla (22%) ja Pushkin oli tuolloin neljännellä sijalla (29 %).

Kyselyssä ihmiset saivat ilmoittaa itse äänestämänsä henkilöt ja he saattoivat mainita useampia henkilöitä, joten prosenttilukujen yhteissumma ei ole 100. Kysely tehtiin 7.–10. huhtikuuta venäläisten yli 18-vuotiaiden henkilöiden joukossa. Vastaajia oli yhteensä 1600 eri puolilta Venäjää ja kysely tehtiin vastaajien kotona. Kyselyssä ihmisiä pyydettiin mainitsemaan historian merkkihenkilöitä eri aikakausilta ja eri kansojen joukosta.Izvestija-lehden haastatteleman Poliittisten teknologioiden keskuksen varajohtaja Rostislav Turovski huomioi, että venäläisten käsitys sankareista on muotoutunut varsin pysyväksi kouluopetuksen ja maan yleisen historiakäsityksen myötä. Putinin nousua listalle hän ei pidä ihmeenä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Venäläiset tarvitsevat vahvaa valtiota ja näkyvää, autoritaarista johtajaa. Siksi Vladimir Putinin sijoitus on noussut vuoden 2012 presidentivaalien jälkeen. Hän on nykyinen johtaja ja pikku hiljaa hänestä on tulossa historiallinen hahmo, kokonaisen aikakauden johtaja, Turovski sanoi Izvestijalle.

Turovskin mukaan Putinin viime vuosien toimet Venäjän johtajana ovat olleet omiaan nostamaan hänen suosiotaan, sillä Krimin liittäminen Venäjään on kansalaisten silmissä historiallinen saavutus.

Tuoreessa kyselyssä nelossija on vallankumousjohtaja Vladimir Leninillä (32 %) ja viides sija keisari Pietari Suurella (29 %), kun taas vuoden 2012 kyselyssä he kumpikin olivat jaetulla kakkossijalla (37 %).

Sijat 6-10 menivät tuoreessa kyselyssä seuraavasti: kosmonautti Juri Gagarin (20 %), kirjailija Leo Tolstoi (12 %), marsalkka Georgi Zhukov (12 %), saksalaissyntyinen Venäjän keisarinna Katariina Suuri ja kirjailija Mihail Lermontov (11 % kummallekin).

Venäläisten isänmaanrakkaudesta kertonee paljon se, että muutamia ulkomailla vaikuttaneita ulkomaalaisia merkkihenkilöitä pääsi vasta toiseen kymmenikköön. Sijat 11-20 menivät seuraavasti: kirjailija ja tiedemies Mihail Lomonosov, sotapäällikkö Aleksandr Suvorov, tiedemies Dmitri Mendelejev (kaikilla 10 %), Ranskan keisari Napoleon I (9 %), neuvostojohtaja Leonid Brezhnev (8 %), saksalaissyntyinen tiedemies Albert Einstein, runoilija Sergei Jesenin, sotamarsalkka Mihail Kutuzov, englantilainen tiedemies Isaac Newton (kaikilla 7 %) ja neuvostojohtaja Mihail Gorbatshov (6 %).