Leskiprinsessa ja 7 tytärtä pitivät orjia luksushotellissa – tuomittujen palvelusväkeä pidettiin epäinhimillisissä olosuhteissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Leskiprinsessa ja 7 tytärtä pitivät orjia luksushotellissa – tuomittujen palvelusväkeä pidettiin epäinhimillisissä olosuhteissa

Belgian tuomioistuin tuomitsi kahdeksan Abu Dhabin kuningashuoneen jäsentä ihmiskaupasta.

Epäillyt rikokset tapahtuivat brysseliläisessä Conrad-luksushotellissa.

24.6.2017 11:43

Abu Dhabin sheikin leski, prinsessa Hamda Al-Nahyan ja hänen seitsemän tytärtään tuomittiin ihmiskaupasta ja nöyryyttävästä palvelusväen kohtelusta Brysselin tuomioistuimessa.

Kahdeksan Arabiemiraatin kuningashuoneen jäsentä sai 15 kuukauden ehdollisen tuomion ja 165 000 euron korvausvelvollisuuden.

Heitä syytettiin yli 20 palvelijan pitämisestä orjuutta vastaavissa olosuhteissa vuonna 2008 seurueen vieraillessa Belgiassa. Aftonbladetin mukaan uhreina oli 23 naista, joista monet afrikkalaisia. Prinsessat kiistivät kaikki syytteet.

Palvelijoiden kertomusten mukaan heidät pakotettiin olemaan työvalmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa ilman vapaapäiviä tai lupaa poistua hotellista. He nukkuivat lattialla ja söivät prinsessojen tähteitä. Seurue yöpyi Conrad Hotellissa, josta heille oli varattu kokonaisen kerroksen kaikki sviitit.

Osa joutui nukkumaan patjoilla prinsessojen huoneiden ulkopuolella, jotta he olisivat jatkuvasti tavoitettavissa. BBC:n mukaan prinsessat matkustivat Belgiaan säännöllisesti.

Epäinhimilliset olosuhteet paljastuivat, kun yksi palvelijoista onnistui pakenemaan luksushotellista. Hän meni poliisin puheille ja kertoi pitkistä työpäivistään ilman riittävää ruokaa tai sänkyjä. Lisäksi hän kertoi, että palvelijoilla ei ollut työviisumeita Eurooppaan.

Belgian poliisi käynnisti tutkimukset ja todisti palvelijan kertomukset todeksi.

Tapaus on räikeä siksi, että al-Nahyan suku on yksi Arabiemiraattien vaikutusvaltaisimmista. Maailmalla nimi tuli tunnetuiksi, kun perheeseen kuuluva sheikki Mansour bin Zayed al-Nahyan osti Valioliigaseura Manchester Cityn vuonna 2008. Hänet listattiin vuonna 2009 Britannian rikkaimmaksi futispomoksi reilun 16 miljardin omaisuudellaan. Prinsessat ovat sukua nykyiselle presidentille Khalifa Bin Zayedille, joka on hallinnut maata vuodesta 2004.

Hamda al-Nahyan tyttärineen ei osallistunut oikeudenkäyntiin. Ihmisoikeusaktivistit ovat sanoneet sen olevan epätodennäköistä, että Arabiemiraatit luovuttaisivat heidät vankeuteen.

Modernia orjuutta käsitellyn tapauksen läpi vieminen oikeudessa vei yhdeksän vuotta puolustuksen vastustuksen vuoksi.

Belgialainen ihmisoikeusjärjestö Myria kommentoi perjantaina annetun tuomion olevan merkityksellinen.

– Siksi, että poikkeuksellisen pitkälle ja monimutkaiselle prosessille saatiin viimein päätös, etenkin kun tapauksen tapahtumapaikka oli arvokas hotelli ja päätekijät olivat prinsessoja, järjestö kommentoi BBC:lle.

Lähteet: Aftonbladet, BBC, Independent

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?