Isis suoritti äärimmäisen julmia kostoiskuja – osoitus naisten ja lasten kammottavista kärsimyksistä saarretussa Mosulissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Isis suoritti äärimmäisen julmia kostoiskuja – osoitus naisten ja lasten kammottavista kärsimyksistä saarretussa Mosulissa

Viikon aikana Mosulista on evakuoitu noin 7000 siviiliä. Satoja ihmisiä on kuollut Isisin käyttäessä siviilejä ihmiskilpinään.

24.6.2017 9:31

Irakin armeijan joukot toivovat pystyvänsä julistamaan voiton Mosulissa lähipäivien aikana samanaikaisesti, kun muslimien pyhä paasto ramadan päättyy, ja ihmiset aloittavat Eid al-Fitr-juhlan.

Reuters kertoo Irakin joukkojen tunkeutuneen Mosulin vanhan kaupungin ytimeen kahta tietä pitkin perjantaina. Nyt ne pyrkivät avaamaan turvallisia pakoreittejä siviileille ja eristämään Isisin taistelijat yhä ahtaammalle.

– Tavoitteena on avata evakuointireittejä siviileille. Annamme heille ohjeita kovaäänisillä, kun poistuminen on mahdollista, Irakin armeijan edustaja kertoi puhelimitse Reutersille.

Noin 7 000 siviiliä on poistunut Mosulin vanhasta kaupungista tämän viikon aikana. Reutersin toimittajien mukaan osa oli haavoittuneita ja osa vietiin sotilasajoneuvoilla suojaan.

Pääkuvan paikalla olevalla videolla kerrotaan al-Nurin moskeijan tuhosta aikaisemmin tällä viikolla.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö raportoi, että sen traumaklinikalla kaupungin länsipuolella oli haavoittuneiden tungos perjantaiaamuna.

– Tämä on jälleen yksi esimerkki siviilien, mukaan lukien naisten ja lasten, kammottavasta kärsimyksestä ja silmittömästä väkivallasta, järjestön edustaja Jonathan Henry sanoi tiedotteessa.

Irakin turvallisuusjoukot evakuoimassa siviilejä taistelualueelta Mosulissa perjantaina.­

Noin 7000 siviiliä on poistunut Mosulin vanhasta kaupungista tämän viikon aikana.­

Isis kosti armeijalle itsemurhapommituksella itä-Mosulissa Tigris-joen toisella puolen. Armeijatiedotteen mukaan kolme Isisin taistelijaa laukaisi räjähdevyönsä, minkä seurauksena vahvistamaton määrä ihmisiä kuoli ja haavoittui.

Yli 100 000 siviiliä, joista jopa puolet on lapsia, on yhä loukussa sortuvissa taloissa vanhassa kaupungissa ilman riittäviä ruoka-, vesi- ja lääkevarantoja. Järjestöjen mukaan Isis on estänyt monia pakenemasta käyttäen siviilejä ihmiskilpinään. Satoja siviilejä on tapettu viime viikkojen aikana heidän yrittäessään paeta.

Esimerkiksi uutistoimisto Reutersin mukaan Isisin taistelijat suorittivat perjantaina itsemurhaiskuja räjäyttämällä räjähdevöitään lasten joukossa.

Moskeijan räjäyttäminen kiihdytti taisteluita

Armeija kiihdyttää hyökkäystään nyt, kun Isisin taistelijat räjäyttivät 850 vuotta vanhan al-Nurin moskeijan ja sen kuuluisan minareetin keskiviikkona. Moskeija oli Isisille symbolisesti tärkeä, sillä siellä Abu Bakr al-Baghdadi julisti kolme vuotta sitten kalifaatin perustetuksi Syyrian ja Irakin alueella ja itsensä sen johtajaksi. Kesäkuusta 2014 lähtien Isisin musta lippu roikkui minareetissa.

Irakin joukot kertovat moskeijan tuhon olevan heille eduksi, sillä enää ei tarvitse varoa historiallisen kohteen vahingoittamista.

Isis julkaisi videon, joss näkyvät minareetin neliönmalliset perustukset rauniovuorten ja tuhoutuneiden autojen keskellä. Mosulilaiset ovat surreet moskeijan tuhoa.

Noin puolet Mosuliin jääneistä siviileistä on alaikäisiä.­

Isisin kerrotaan suorittaneen kostoiskuja, jotka ovat kohdistuneet myös Mosulin alaikäiseen väestönosaan.­

Baghdadin väitetään kuolleen, mutta tieto on vielä vahvistamaton

Isisin johtaja Baghdadi on jättänyt vastuun Mosulin taisteluista paikallisille komentajille, ja hänen on arveltu piileskelevän Irakin ja Syyrian raja-alueella. Venäläisraportit väittävät pahamaineisen johtajan kuolleen Venäjän ilmavoimien ilmaiskussa Raqqan lähistöllä 28. toukokuuta. Paikalliset viranomaiset suhtautuvat tietoon varautuneesti.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten mukaan Isis on siirtänyt valtaosan johtajistaan ja verkkopropagandaoperaatioistaan Al Mayadinin kaupunkiin Itä-Syyriaan, vajaat 200 kilometriä Raqqasta kaakkoon.

Taistelut Mosulissa jatkuneet lokakuusta saakka

Hallituksen joukot aloittivat suuroperaation Mosulin takaisin valtaamiseksi jo lokakuussa. Sunnuntaina joukot kertoivat viimein aloittaneensa hyökkäyksen vanhaan kaupunkiin, jossa Isis-taistelijat ovat piilotelleet.

Mosulin historialliset osat ovat viimeinen alue, jota kaupunkia kolmen vuoden ajan hallussaan pitänyt terroristijärjestö Isis hallitsee. Tällä hetkellä Isisin hallussa on noin kahden neliökilometrin kokoinen alue Kapeista ja mutkikkaista kaduista koostuva vanhakaupunki on tiheään asuttu, ja taisteluissa joudutaan etenemään talo kerrallaan.

Irakin armeija toivoi alun perin saavansa kaupungin haltuunsa vuoden 2016 loppuun mennessä. Hyökkäyksen toivotaan tuovan päätepisteen kaupungin takaisinvaltaukselle. Jos näin käy, on Isisin kalifaatilla edessä loppu Irakin alueella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?