Ulkomaat

Lapualaisella tehty maailmanennätys rikki: Tarkka-ampuja tappoi Isis-taistelijan 3,5 kilometrin päästä

Julkaistu: , Päivitetty:

IRAK
Tarkka-ampujien epävirallinen maailmanennätys on kanadalaisten mukaan saanut uudet uskomattomat kilometriluvut.
Kanadan asevoimat vahvisti torstaina, että sen eliittijoukkoihin kuuluva sotilas on ampunut Isis-taistelijan 3 540 metrin etäisyydeltä Irakissa.

Kyseessä on uusi maailmanennätys. Aiemmin sitä piti hallussaan brittien tarkka-ampuja Craig Harrison, joka surmasi Taleban-taistelin 2 475 metrin matkalta Afganistanissa 2009. Harrison käytti laukaukseen tarkka-ampujien maailmalla suosimaa suomalaista Lapuan Magnum .338 -patruunaa.

– Kanadan erikoisjoukot voivat vahvistaa, että Joint Task Force 2 -osaston jäsen on ampunut ennätyksellisen laukauksen ja surmannut Isis-taistelijan operaatiossa Irakissa viime kuussa, asevoimat tiedotti torstaina, kertoo Globe and Mail -lehti.

Asevoimat ei turvallisuussyistä kerro tarkemmin tapauksen yksityiskohtia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarkka-ampujan aseena oli McMillan TAC-50 -kivääri, jossa käytetään .50 BMG -kaliiperin patruunaa. Luodin matka kohteeseen kesti liki 10 sekuntia.

– Laukaus keskeytti Isisin hyökkäyksen Irakin turvallisuusjoukkoja vastaan. Sen sijaan, että kohteeseen olisi pudotettu pommi vaarantaen alueen siviilit, valittiin käyttöön erityinen tarkkuusase, eikä pahiksilla ollut hajuakaan, mistä se iski.

Globe and Mailin mukaan tappo-osumasta on videotallenne ja muuta dataa sen vahvistukseksi.

– Tämä oli uskomaton saavutus. Maailmanennätys, jotka ei ehkä koskaan rikota, hehkutti sotilaslähde lehdelle.

Tarkka-ampuja tarvitsee tällaiseen laukaukseen tarkkoja matemaattisia laskelmia, tarkkaa näköä sekä sopivaa patruunaa ja asetta.

– Kyseessä oli etäisyys, jossa täytyi ottaa huomioon myös ballistiikka, jolla luoti liikkuu matkan aikana, sekä tuulen vaikutus. Ampujan täytyy olla kohdetta ylempänä, koska luodin edetessä sen korkeus laskee. Tältä etäisyydeltä täytyy huomioida jo Maan kaarevuudenkin vaikutus, kertoi Kanadan erikoisjoukkojen tarkka-ampujakouluttaja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt