Isis räjäytti moskeijan, jossa islamilainen valtio julistettiin perustetuksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Isis räjäytti moskeijan, jossa islamilainen valtio julistettiin perustetuksi

Irakin armeijan mukaan jihadistit ovat räjäyttäneet Mosulissa sijaitsevan moskeijan.

21.6.2017 22:52

Uutistoimisto Reutersin mukaan Irakin armeija on kertonut äärijärjestö Isisin räjäyttäneen Mosulissa sijaitsevan al-Nurin moskeijan.

Isisille symbolisesti varsin merkittävässä Mosulin kaupungissa sijaitseva moskeija on samainen paikka, jossa Isisin johtajaksi kutsuttu Abu Bakr al-Baghdadi julistauti kalifaatin perustetuksi ja itsensä sen johtajaksi.

Irakin joukot ovat käyneet kiivaita taisteluita Mosulin vapauttamiseksi Isisin kynsistä.­

Mosulin vanhassa kaupungissa sijaitseva moskeija ja sen kalteva torni oli yksi kaupungin tunnetuimmista maanmerkeistä. Perimätiedon mukaan moskeija rakennettiin vuosien 1172 ja 1173 välissä. Sen korkein torni oli noin 45 metrinen.

Moskeija oli erittäin tunnettu sen kaltevan tornin minareetin vuoksi.

Armeijan lausunnon mukaan sen joukot etenivät syvällä vanhassa kaupungissa päästen lopulta 50 metrin päähän kuuluisasta moskeijasta. Jihadistit räjäyttivät moskeijan hallituksen joukkojen lähestyessä sitä.

Hallituksen joukot aloittivat jo lokakuussa suuroperaation kaupungin takaisin valtaamiseksi. Sunnuntaina joukot kertoivat viimein aloittaneensa hyökkäyksen vanhaan kaupunkiin, jossa Isis-taistelijat ovat piilotelleet.

Mosulin historialliset osat ovat viimeinen alue, jota kaupunkia kolmen vuoden ajan hallussaan pitänyt terroristijärjestö Isis hallitsee. Kapeista ja mutkikkaista kaduista koostuva vanhakaupunki on tiheään asuttu, ja taisteluissa joudutaan etenemään talo kerrallaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Isis taas syyttää minareetin ja moskeijan tuhosta Yhdysvaltoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?