Ulkomaat

Kiinan huippumoderni ohjushävittäjä Changsha on matkalla Itämerelle – tällainen se on

rac

Julkaistu:

ITÄMERI
Kiinalainen huippumoderni hävittäjäalus osallistuu ensimmäistä kertaa kansainväliseen sotaharjoitukseen Itämerellä Suomen lähellä.
Sunnuntaina eteläkiinalaisen Hainanin saaren Sanyan satamasta lähti laivasaattue, jonka määränpäänä on Itämeri. Kiinalaiset sotalaivat osallistuvat heinäkuun lopulla yhdessä venäläisten alusten kanssa harjoituksiin Pietarin ja Kaliningradin edustalla.

Joint Sea 2017 -harjoitus on ensimmäinen kerta, kun maiden laivastot harjoittelevat yhdessä Itämerellä. Yhteisiä harjoituksia on muilla merillä ollut vuodesta 2012.

Kiina lähettää Suomen edustalle sota-alustensa parhaimpiin kuuluvan hävittäjälaivan. Ohjushävittäjä DDG-173 Changsha edustaa huippumodernia 052D-luokkaa. Tyypin aluksia ei tiettävästi ole aiemmin käytetty kansainvälisissä harjoituksissa.

  • Videolla osaston lähtö Kiinasta.

Elokuussa 2015 palvelukseen otettu Changsha on 157-metrinen laiva, jossa on 280 hengen miehistö. Sen pääaseistus ovat ohjukset, joille aluksella on 64 laukaisualustaa. Lisäksi aluksella on tehokas AESA-tutkalaitteisto, jonka väitetään jopa kykenevän tunnistamaan amerikkalaisten uusimmat F-35-häivehävittäjät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

052D-luokkaa verrataankin saman tasoiseksi amerikkalaisten tehokkaiden Arleigh Burke -luokan hävittäjälaivojen kanssa.

Changshan rinnalla Itämerelle tulee myös 054A-luokan monitoimifregatti FFG-571 Yuncheng. Vuonna 2010 palvelukseen otetulla 134-metrisellä laivalla palvelee 165 hengen miehistö. Fregatilla on 32 ohjussiiloa sekä mm. sukellusveneiden torjunta-aseista.


Sota-alusten lisäksi saattueeseen kuuluu huoltoalus Luoma Lake.

Itämerellä alukset harjoittelevat venäläisten kanssa mm. pelastusoperaatioita sekä rahtilaivojen suojausta.

Kiinan puolustusministeriön mukaan kyse on jokavuotisesta harjoituksesta, jonka tarkoituksena on lujittaa kiinalaisvenäläistä yhteistyötä, eikä se uhkaa ketään kolmatta tahoa.

– Lähettämällä kaikista kehittyneimpiä hävittäjiään Kiina osoittaa vilpittömyyttään Venäjälle ja lähettää vahvan signaalin muille maille, jotka suunnittelevat provokaatioita meitä vastaan, kertoi Global Times-lehden haastattelema pekingiläiseksi laivastoasiantuntijaksi tituleerattu Li Jie.

– Olemme laittaneet merkille, että Venäjä ja Kiina järjestävät ensimmäistä kertaa laivastoharjoituksen Itämerellä. Olemme saaneet siitä tiedot ja luonnollisesti seuraamme asiaa, kommentoi Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist tulevaa harjoitusta Aftonbladetin mukaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt