Mitä Otto Warmbierille tapahtui Pohjois-Koreassa? Video näyttää viimeiset ilon hetket ennen pidätystä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mitä Otto Warmbierille tapahtui Pohjois-Koreassa? Video näyttää viimeiset ilon hetket ennen pidätystä

Pohjois-Koreassa vangitun ja vapautumisensa jälkeen kuolleen yhdysvaltalaisopiskelijan kehosta ei löytynyt merkkejä botuliinimyrkytyksestä, mutta ei myöskään pahoinpitelyistä.

20.6.2017 12:31

Jos Otto Warmbierin elämä olisi kulkenut suunnitelmien mukaan, viettäisi hän nyt ensimmäistä kesäänsä Virginian yliopistosta valmistuneena nuorena miehenä. Valmistujaisten juhlimisen sijaan Warmbierin läheiset joutuvat kuitenkin hautaamaan nuoren miehen, jonka kuolemaan liittyy edelleen monia avoimia kysymyksiä.

Niihin ei välttämättä koskaan tulla saamaan vastauksia.

Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa vuoden 2015 loppumetreillä kuvattu video ei juurikaan poikkea niistä, joita nuoret matkailijat julkaisevat reissuistaan sosiaalisessa mediassa. Videolla ryhmä nuoria länsimaalaisia turisteja leikkii lumessa paikallisten lasten kanssa. Heidän joukossaan on myös iloisena naurava Warmbier, joka muiden lailla sinkoaa lumipallon kohti kuvaajaa.

Video on nähtävissä jutun yläosassa.

– Tämä on Otto, jonka tunnen ja jota rakastan. Tämä on veljeni, kertoo videon julkaissut Austin Warmbier BBC:n mukaan.

Sotilaat kuljettivat Warmbieria oikeuden eteen Pjongjangissa maaliskuussa 2016.­

Seuraava video, jolla Warmbier nähtiin kaksi kuukautta myöhemmin eli helmikuun lopulla, oli tyystin erilainen.

– Olen tehnyt elämäni pahimman virheen! Warmbier tunnusti itkien sen jälkeen, kun pohjoiskorealaiset sotilaat olivat taluttaneet hänet käsiraudoissa ja pää painuksissa oikeuden eteen.

Pohjois-Korean viranomaiset olivat pidättäneet Warmbierin tammikuun 2. päivänä epäiltynä propagandakyltin varastamisesta hotellin seinältä. Pjongjangin kansainvälisellä lentokentällä tapahtunutta pidätystä todisti samalle ryhmämatkalle osallistunut Danny Gratton, joka oli myös Warmbierin huonetoveri.

Warmbier myönsi oikeudessa syyllistyneensä propagandakyltin varastamiseen.­

Maasta poistumassa ollut kaksikko saapui lentoaseman turvatarkastukseen viimeisten joukossa. Warmbier vietiin erilliseen huoneeseen, mutta Gratton luuli sen olevan rutiinitarkastus, sillä siinä vaiheessa mikään ei viitannut ongelmiin.

– Sanaakaan ei sanottu. Kaksi vartijaa vain tuli ja yksinkertaisesti taputti Ottoa olkapäästä ja johdatti hänet pois. Minä vain sanoin hieman hermostuneesti, ”no, emme enää näe sinua”. Noissa sanoissa on suuri ironia, Gratton kertaa Washington Postin haastattelussa.

Seikkailunhalu vei Pohjois-Koreaan

Ohion Cincinnatissa sijaitsevalta esikaupunkialueelta lähtöisin olleen Warmbierin johdatti Pohjois-Koreaan seikkailunhalu sekä kiinnostus Aasiaa kohtaan. Samoista syistä hän oli päättänyt viettää kolmannen opiskeluvuotensa vaihdossa Hongkongissa.

Ennen Hongkongiin asettumistaan Warmbier halusi kuitenkin käydä katsomassa, miltä elämä näyttää maailman sulkeutuneimmassa valtiossa. Hän osti viisi päivää kestävän matkan Kiinassa toimivalta Young Pioneer Tours -firmalta, joka mainostaa tarjoavansa edullisia retkiä ”kohteisiin, joista äitisi haluaisi sinun pysyvän poissa”.

– Otto on nuori, jännitystä etsivä ja hieno poika, joka aikoi viettää aikaansa siinä osassa maailmaa osana opiskelukokemustaan, Warmbierin isä Fred Warmbier kertoi uutistoimisto AP:lle poikansa pidätyksen jälkeen.

Worried about North Korea? Spare a thought for Otto Warmbier’s family. - https://t.co/GHRSG3iiWK pic.twitter.com/ej1XidHcj4— 1 News Net (@1_newsnet) 28. huhtikuuta 2017

Yllä olevassa kuvassa Otto Warmbier lapsena. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Uudenvuodenaattona matkalla oli oltu jo muutama päivä. Päivän aikana noin kymmenhenkinen, Yhdysvaltain kansalaisista koostuva ryhmä oli tehnyt retken Etelä-Korean rajalle, nauttinut siellä maittavan aterian sekä matkannut bussilla takaisin Pjongjangin keskustaan, jossa se pääsi seuraamaan ilotulitusnäytöstä.

Vaikka oluttakin juotiin, kukaan ei Grattonin mukaan käyttäytynyt huonosti.

– Kyse ei ollut sellaisesta lomasta. Noudatimme sääntöjä, sanoo Gratton, jonka mukaan mistään ei käynyt ilmi, että Warmbier olisi varastanut kyltin hotellin seinältä.

Grattonin mukaan myöskään Warmbier ei maininnut asiasta matkatovereilleen. Maaliskuussa Pohjois-Korean viranomaiset julkaisivat rakeisen valvontakameran videon, joka heidän mukaansa todisti Warmbierin syylliseksi.

Lyhyellä videolla näkyy, kuinka pitkä mieshahmo nostaa seinältä punaisen propagandakyltin. Miehen kasvot eivät näy, kuten ei myöskään se, mitä kyltin seinältä ottamisen jälkeen tapahtuu.

Otto Warmbier murtui kyyneliin oikeudenkäynnissä Pjongjangissa viime vuoden helmikuun lopulla.­

Muutamaa päivää ennen videon julkaisua Warmbier oli tuomittu oikeudessa 15 vuodeksi pakkotyöhön ”valtiota vastaan tehdyistä vihamielisistä teoista”.

– He päättivät ottaa amerikkalaisen. Sattui olemaan hänen aikansa. Hän oli väärässä paikassa väärään aikaan, Gratton uskoo.

Vapautettiin ”humanitäärisistä syistä”

Se, mitä Warmbierille tämän jälkeen tapahtui, on hämärän peitossa. Muu ryhmä jatkoi matkaansa Kiinaan, ja Washington Postin mukaan yksi matkanjärjestäjän edustajista puhui Warmbierin kanssa puhelimessa vielä Pekingistä käsin.

Lehdelle puhuneen matkatoverin mukaan Warmbier olisi valittanut puhelimessa kärsivänsä ”vakavasta päänsärystä” ja kertonut haluavansa sairaalaan. Matkanjärjestäjä on kuitenkin kiistänyt, että sen työntekijät olisivat olleet yhteydessä Warmbieriin tämän pidätyksen jälkeen.

Viime viikon keskiviikkona Otto Warmbier saapui hätälennolla Yhdysvaltoihin.­

Viikko sitten Pohjois-Korea ilmoitti yllättäen vapauttavansa miehen, minkä jälkeen hänet siirrettiin pikaisesti ambulanssilennolla Yhdysvaltoihin.

Vapauttamisen yhteydessä kävi ilmi, että Warmbier oli ollut koomassa yli vuoden ajan. Pohjois-Korean virallisen version mukaan ”humanitäärisistä syistä” vapautettu mies oli saanut botuliinimyrkytyksen ja menettänyt tajuntansa otettuaan unilääkkeen.

Warmbieriä hoitaneet lääkärit kertoivat tiedotustilaisuudessa Warmbierin tilasta ennen tämän kuolemaa. Daniel Kanter keskellä.­

Viime viikolla Warmbieriä Cincinnatissa hoitanut neurologian professori Daniel Kanter kuitenkin kertoi, että miehen kehosta ei löytynyt todisteita aktiivisesta botulismista. Sen sijaan hänen todettiin kärsivän laajasta aivovaurioista.

– Hän ei osoita merkkejä kielen ymmärtämisestä eikä vastaa sanallisiin käskyihin, Kanter kertoi.

Ei viitteitä pahoinpitelyistä

Vanhemmat Fred ja Cindy Warmbier syyttivät Pohjois-Koreaa poikansa raa’asta kohtelusta, mutta Kanterin mukaan miehen kehosta ei löytynyt myöskään jälkiä vammoista, jotka viittaisivat hänen joutuneen pahoinpidellyksi.

Lääkäreiden mukaan Warmbierin tila oli seurausta sydänkohtauksesta, joka puolestaan liittyi aivojen hapenpuutteeseen. Pohjois-Koreasta saadut hoitotiedot eivät kuitenkaan auttaneet syiden selvittämisessä tai valaisseet sitä, minkälaista hoitoa Warmbierille oli Pohjois-Koreassa annettu.

Fred Warmbier puhui tiedotustilaisuudessa Cincinnatissa viime viikolla.­

Maanantaina Warmbierin vanhemmat kertoivat poikansa kuolleen 22-vuotiaana. Tarkkaa kuolinsyytä ei ole kerrottu julkisuuteen.

– Vaikka emme enää kuulleet hänen ääntään, yhdessä päivässä hänen kasvonilmeensä muuttui – hän sai rauhan. Hän oli kotona, ja uskomme hänen pystyneen aistimaan sen. Kiitämme kaikkia ympäri maailman, jotka pitivät hänet ja perheemme rukouksissaan, miehen läheiset kertoivat julkaisemassaan tiedotteessa.

Warmbierin perhe on saanut paljon tukea kotiseudullaan Ohiossa.­

Toukokuussa Virginian yliopiston valmistujaisjuhlassa Warmbierin opiskelijatoverit muistelivat suosittua ja lahjakkaana urheilijana tunnettua nuorta miestä, joka menestyi myös erinomaisesti opinnoissaan. Opiskelijoilla oli mukanaan myös kylttejä, joilla he vaativat Warmbierin vapauttamista.

– Hän oli antelias, ulospäin suuntautunut, ihana ja terävä kuin ruoska. Hän toi fiksuutta ja innostusta luokkahuoneeseen, kertoi Warmbierille englantia opettanut Danica White tiedotusvälineille tuolloin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?