Pohjois-Korean vapauttama amerikkalaisopiskelija kuoli

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

USA
Pohjois-Koreassa yli vuoden vangittuna ollut yhdysvaltalainen opiskelijamies on kuollut, hänen perheensä tiedottaa.
Pohjois-Korean viime viikolla vapauttama Otto Warmbier, 22, on kuollut Cincinnatissa.

Yhdysvaltalaisopiskelija oli tuomittu 15 vuodeksi vankeuteen, ja hänen vapautumisensa tuli yllätyksenä. Warmbier kuitenkin oli vapautuessaan koomassa.

– Valitettavasti, poikamme pohjoiskorealaisten käsissä saama hirveä ja tuskallinen kaltoinkohtelu varmisti sen, ettei muu lopputulos ollut mahdollinen kuin tänään kokemamme surullinen loppu, perheen tiedotteessa todettiin.

Warmbierin tarkkaa kuolinsyytä ei kerrottu julkisuuteen.

Pohjois-Korean mukaan Warmbier sai botuliinimyrkytyksen hieman tuomionsa jälkeen. Mies otti unilääkkeen, minkä jälkeen hän vajosi koomaan. Asia paljastui hänen omaisilleen vasta miehen vapauttamisen yhteydessä.


Vapautumisen jälkeen Warmbierin tutkineet lääkärit sanovat, ettei hänen elimistöstään löytynyt merkkejä botulismista.

Warmbierin Pohjois-Koreassa saamat hoitotoimenpiteet ovat hämärän peitossa. Läheisten mukaan miehen tilasta saattoi päätellä, että hän oli joutunut fyysisen pahoinpitelyn kohteeksi.

NBC News uutisoi Warmbierin kärsineen laajasta aivovauriosta. Hänet siirrettiin Yhdysvaltoihin 13. kesäkuuta.

– Palatessaan Cincinnatiin myöhään kesäkuun 13. päivänä hän ei pystynyt puhumaan, näkemään tai reagoimaan sanallisiin ohjeisiin. Hänen olonsa näytti hyvin epämukavalta, perhe kertoo.Jos yllä oleva twiitti ei näy, voit käydä katsomassa sen täältä.

– Vaikka emme enää kuulleet hänen ääntään, yhdessä päivässä hänen kasvonilmeensä muuttui – hän sai rauhan. Hän oli kotona, ja uskomme hänen pystyneen aistimaan sen. Kiitämme kaikkia ympäri maailman, jotka pitivät hänet ja perheemme rukouksissaan.

Warmbier tuomittiin maaliskuussa 2016 pakkotyöhön, kun hänen todettiin varastaneen hotellista Pohjois-Korean hallinnon propagandakyltin. Hän oli maassa turistivierailulla.

Alun perin Warmbierin oli määrä viettää Pohjois-Koreassa viisi päivää Pekingin-vierailun jälkeen. Mies pysäytettiin Pjongjangin lentoasemalla, kun hän oli poistumassa maasta.


Warmbierin vapauttamista Pohjois-Korea perusteli ”humanitaarisilla syillä”. Uutistoimisto Reuters ei tavoittanut maan YK-lähettilästä kommentoimaan asiaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on esittänyt syvimmät osanottonsa Warmbierin perheelle. Hänen mukaansa Pohjois-Koreassa on ”brutaali hallinto” ja Warmbier kohtasi siellä vaikeat olosuhteet.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat huolissaan myös kolmen muun Pohjois-Koreassa olevan Yhdysvaltain kansalaisen – Tony Kimin, Kim Dong-chulin ja Kim Hak-songin – hyvinvoinnista.


Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean väliset jännitteet ovat lisääntyneet viime aikoina, koska maailman sulkeutunein maa on tehnyt kymmeniä ohjuskokeita ja kaksi ydinkoetta viime vuoden alun jälkeen.

Pjongjang on lisäksi vannonut kehittävänsä ydinkärjellä varustetun mannertenvälisen ballistisen ohjuksen, joka yltää Yhdysvaltain mantereelle asti.

Trump sai hiljattain osakseen kritiikkiä, kun hän totesi Bloombergin haastattelussa, että Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaaminen voisi olla ”kunnia-asia”.

– Jos minulle olisi tarkoituksenmukaista tavata hänet, tapaisin hänet ehdottomasti, se olisi minulle kunnia. Jos se tapahtuisi oikeanlaisten olosuhteiden vallitessa, presidentti kommentoi.

Otto Warmbierin perheen tiedote kokonaisuudessaan:

On surullinen velvollisuutemme ilmoittaa, että poikamme Otto Warmbierin matka kotiin on päättynyt. Hän kuoli tänään kello 14.20 rakastavan perheensä ympäröimänä.

Tällaisena hetkenä olisi helppoa keskittyä kaikkeen siihen, mitä menetimme – tuleviin aikoihin, joita emme saa viettää lämpimän, miellyttävän, briljantin nuoren miehen kanssa, jonka uteliaisuudella ja elämäninnolla ei ollut rajoja. Haluamme kuitenkin keskittyä aikaan, jonka saimme olla tämän ainutlaatuisen ihmisen kanssa. Niiden yhteisöjen, joita hän kosketti – Wyoming, Ohio ja Virginian yliopisto muutamia mainitaksemme – tunteiden tulvasta voi päätellä, että rakkaus Ottoa kohtaan ulottui selvästi hänen lähisukunsa ulkopuolelle.

Haluamme kiittää Cincinnatin yliopistollisen sairaalan loistavia ammattilaisia, jotka tekivät kaikkensa Otton puolesta. Valitettavasti, poikamme pohjoiskorealaisten käsissä saama hirveä ja tuskallinen kaltoinkohtelu varmisti sen, ettei muu lopputulos ollut mahdollinen kuin tänään kokemamme surullinen loppu.

Palatessaan Cincinnatiin myöhään kesäkuun 13. päivänä hän ei pystynyt puhumaan, näkemään tai reagoimaan sanallisiin ohjeisiin. Hänen olonsa näytti hyvin epämukavalta – lähes tuskaiselta. Vaikka emme enää koskaan kuulleet hänen ääntään, yhdessä päivässä hänen kasvonilmeensä muuttui – hän sai rauhan. Hän oli kotona, ja uskomme hänen pystyneen aistimaan sen.

Kiitämme niitä kaikkia ympäri maailman, jotka ovat pitäneet hänet ja perheemme ajatuksissaan ja rukouksissaan. Olemme myös saaneet rauhan ja olemme kotona.

Fred & Cindy Warmbier ja perhe

Lähde: Reuters