Ulkomaat

Brexit-neuvottelujen ensimmäinen päivä: Britannia hyväksyi EU:n suunnitelman

Julkaistu: , Päivitetty:

brexit
Brexit-neuvotteluiden juoksutus tulee noudattamaan Euroopan unionin ajamaa linjaa.
Matkavertaukset seurasivat toistaan, kun Britannian ja EU:n brexit-neuvottelijat summasivat ensimmäisen neuvottelupäivän antia.

– Tämä on matkan alku Britannialle ja EU:lle. Matka on pitkä, mutta meillä on lupaava alku, vertasi Britannian pääneuvottelija David Davis.

Osapuolet sopivat maanantaina Brysselissä marssijärjestyksestä, jolla neuvotteluita käydään kesän ja syksyn aikana. Britannia hyväksyi EU:n ehdottaman aikataulutuksen käytännössä sellaisenaan.

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier kertoi ensimmäisen neuvottelupäivän jälkeen, että kysymykset kansalaisten oikeuksista, Britannian taloudellisista vastuista ja Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajasta pyritään ratkaisemaan niin pian kuin mahdollista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varsinaisia neuvotteluita käydään joka kuukausi yhden viikon ajan, ja niiden välinen aika käytetään valmistautumiseen.

Davis kiisti, että EU:n aikataulutuksen hyväksyminen olisi Britannialle myönnytys.

Britannia on pääministeri Theresa Mayn johdolla edellyttänyt, että uudesta suhteesta keskustellaan rinnan käytännön kysymysten kanssa jo alusta asti. EU on kuitenkin ollut valmis ottamaan suhteen pöytään vasta sitten, kun käytännön asioissa on päästy riittävän pitkälle.

Mitä Monnet olisi sanonut?

Ensikosketus eroneuvotteluihin oli silmiinpistävän sovitteleva. Pääneuvottelijoiden puheissa esiin nousivat ikoniset hahmot kanaalin molemmin puolin.

EU:n Barnier siteerasi Jean Monnet'ta, jota pidetään yhtenä EU:n perustajista.

– Kun Monnet'lta kysyttiin, onko hän optimisti, hän vastasi -- en ole optimisti enkä pessimisti, vaan olen päättäväinen, Barnier muistutti.

Davis vastasi kaivamalla esiin pitkäaikaisen, maan sodasta nostaneen pääministerin Winston Churchillin tutun viisauden.

– Pessimisti näkee vaikeuden jokaisessa mahdollisuudessa. Optimisti näkee mahdollisuuden jokaisessa vaikeudessa.

May pyrkii itsekin valokeilaan

Pääministeri Mayn ajama brexit-linja muuttui hämärämmäksi, kun konservatiivipuolue koki katkeran vaalitappion ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa aiemmin kesäkuussa.

Lisävalaistusta maan tavoitteisiin kansalaisten oikeuksista saadaan hyvinkin pian. Davis kertoi, että May esittelee ehdotuksensa kansalaisten oikeuksista loppuviikon huippukokouksessa Brysselissä.

Samalla May pääsee itse brexitin parrasvaloihin, johon muut EU-johtajat eivät niinkään haluaisi. EU-maat eivät halua käydä eroneuvotteluita päämiesten kesken, minkä takia neuvottelut on keskitetty juuri komissiolle.

Vielä alkuvuonna May uhkasi kävellä ulos tarvittaessa ilman erosopimusta väittämällä, että jääminen ilman olisi huonoa sopimusta parempi vaihtoehto. Uhkaus tarkoittaisi sitä, että Britannia ei maksaisi osuuttaan keskeneräisistä EU-ohjelmista, vaan ohjelmia pitäisi supistaa tai jäsenmailta kerätä vähän lisää rahaa parin vuoden ajan.

Äänensävyn odotetaan kuitenkin muuttuvan konservatiivien karvaan vaalitappion myötä. Mayn kovan brexit-linjan on arvailtu muutoinkin pehmentyvän.

Rahaneuvotteluista tulee todennäköisesti joka tapauksessa vaikeat. Britannian suhtautumista erolaskuun, joka saattaa olla saamisten jälkeen noin 60 miljardia euroa, joudutaan vasta arvailemaan.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Dianan salskea veljenpoika varasti huomion kuninkaallisissa häissä – sinkku-Louis, 24, sai somen hurmokseen: ”Well, hello!”

 2. 2

  Maistelimme kesän uutuussiiderit – voittajasta ei jäänyt mitään epäselvyyttä

 3. 3

  Suomessa lomaileva tähtinäyttelijä heitti vaatteet päältään ja pelasti hukkuvan eläimen Kaivopuistossa – ”Minulla oli yksi mahdollisuus sukeltaa”

 4. 4

  VR myy Bruce Oreckille osan kiistellystä konepaja-alueesta

 5. 5

  Leipomo palaa ilmiliekeissä Kajaanin keskustassa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 2. 2

  Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

 3. 3

  Miltä eri rintaliivit näyttävät avonaisen mekon alla? Testasimme nänniteipit ja 7 muuta mallia

 4. 4

  Tästä 16-vuotiaasta tytöstä tulee miljonääri ennen täysi-ikäisyyttä – sai lapsena ääniroolin, joka muutti hänen elämänsä: Elää hiljaiseloa maaseudulla

 5. 5

  Tunnettu hääkuvaaja ihmettelee Meghanin ja Harryn hääpotretin useita teknisiä virheitä: ”Olisi mielenkiintoista kuulla kuvaajan perustelut”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

 2. 2

  Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

 3. 3

  Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

 4. 4

  Mikael Jungner uskoo ymmärtävänsä, miksi Susanna Koski ohitti työttömän haasteen: ”Kuussa ei mene välttämättä kuin muutama sata euroa”

 5. 5

  Huomenna jyrisee: katso, mihin ukkonen iskee laajimmin

 6. Näytä lisää