Irakin joukot aloittivat viimeisen hyökkäyksen – Mosulin valtaaminen tarkoittaisi Isisin kalifaatin loppua Irakissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Irakin joukot aloittivat viimeisen hyökkäyksen – Mosulin valtaaminen tarkoittaisi Isisin kalifaatin loppua Irakissa

Hyökkäyksen toivotaan tuovan päätepisteen lokakuusta asti käynnissä olleelle kaupungin takaisinvaltaukselle. Jos näin käy, on Isisin kalifaatilla edessä loppu Irakin alueella.

18.6.2017 18:55

Irakin armeijan joukot aloittivat sunnuntaina hyökkäyksen Mosulin vanhaan vanhaankaupunkiin, kertoo Reuters. Operaation toivotaan tuovan päätepisteen kahdeksan kuukautta kestäneelle kaupungin takaisinvaltaukselle.

Mosulin historialliset osat ovat viimeinen alue, jota kaupunkia kolmen vuoden ajan hallussaan pitänyt terroristijärjestö Isis kontrolloi. Kapeista ja mutkikkaista kaduista koostuva vanhakaupunki on tiheään asuttu, ja taisteluissa joudutaan etenemään talo kerrallaan.

Irakin armeija on vallannut Mosulia takaisin Isisiltä lokakuusta asti.­

YK:n mukaan noin 100 000 siviiliä on edelleen jumissa alueella ilman riittävää ravintoa, vettä ja lääkkeitä. Nyt heitä uhkaavat päivä päivältä kiihtyvät katutaistelut.

Yhdysvaltain johtama kansainvälinen koalitio tukee Irakin armeijan joukkoja ilmaiskuin sekä maan kamaralla. Useiden ilmaiskujen kerrotaan osuneen päivän aikana vanhankaupungin pohjoispuolella sijaitseviin sairaaloihin, joita Isisin tarkka-ampujat pitävät edelleen osittain hallinnassaan.

Reutersin mukaan aamun aikana tehdyissä iskuissa sai surmansa Isisin turvallisuuspalveluiden päällikkö Kanaan Jiyad Abdullah, joka tunnetaan myös nimellä Abu Amna.

Isis käyttää siviilejä ihmiskilpinä

Irakin joukkojen työtä vaikeuttavat Isisin taistelussa käyttämät keinot kuten itsemurhapommit sekä räjähdeansat.

– Vanhankaupungin rakennukset ovat vaarassa sortua, vaikka ne eivät olisi edes suoraan kohteena. Tämä voi johtaa vielä useampiin siviiliuhreihin kuin tähän mennessä on ilmaiskuissa kuollut, kertoi humanitäärisen IRC-järjestön edustaja.

Satojen vanhastakaupungista taisteluita paenneiden siviilien kerrotaan saaneen surmansa rintamalinjojen läheisyydessä viimeisten kolmen viikon kuluessa. Syynä tähän on ollut muun muassa se, että Irakin joukot eivät ole täysin kyenneet turvaamaan alueelta ulos johtavia poistumiskäytäviä.

Armeijan jo vapauttamilla alueilla mosulilaiset yrittävät päästä takaisin arkeen tuhojen keskellä. Kuvan seinämaalauksen kerrotaan olevan Isisin sensuroima.­

Lisäksi Isisin tarkka-ampujat ovat surmanneet perheitä, jotka ovat yrittäneet poistua alueelta jalkaisin tai ylittää Tigris-joen veneillä päästäkseen pakoon. YK:n mukaan Isis on käyttänyt siviilejä ihmiskilpinä.

Yli kolmanneksen kaupungin 850 000 asukkaasta kerrotaan paenneen kaupungista sodan ollessa käynnissä. Armeijan mukaan Isisin taistelijoita oli kaupungissa takaisinvaltauksen alkaessa lokakuussa noin 6 000, mutta nyt määrä on pudonnut alle 300:n.

Mosulin valtaaminen takaisin Isisiltä merkitsee järjestön perustaman kalifaatin loppua Irakissa. Myös Syyriassa järjestö on joutunut yhä ahtaammalle, sillä siellä kurdijoukot piirittävät parhaillaan sen pääkaupunkinaan pitämää Raqqaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?