Christos, 41, kertoo BBC:lle järkyttävästä pakomatkastaan liekehtineestä tornitalosta – kompasteli ruumiisiin pimeässä rapussa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Christos, 41, kertoo BBC:lle järkyttävästä pakomatkastaan liekehtineestä tornitalosta – kompasteli ruumiisiin pimeässä rapussa

Tulipalossa tuhoutuneen Grenfell Tower -tornitalon 15. kerroksessa asunut mies on kertonut selviytymistarinansa BBC:lle.

16.6.2017 21:21

Ainakin 30 ihmisen on vahvistettu kuolleen Lontoossa keskiviikon vastaisena yönä syttyneessä Grenfell Tower -tornitalon tulipalossa. Uhriluvun pelätään yhä nousevan, sillä kymmeniä talon asukkaita kerrotaan olevan edelleen kateissa.

Viime päivinä maailmalle on levinnyt useita sydäntäsärkeviä tarinoita siitä, kuinka talon ylimpiin kerroksiin loukkuun jääneet soittivat ja lähettivät viestejä läheisilleen ennen kuolemaansa. Lontoon palokunnan mukaan liekehtivästä tornista saatiin pelastettua hengissä 65 ihmistä, ja myös heidän tarinoitaan on alkanut tulla julkisuuteen.

Oman selviytymistarinansa on kertonut BBC:lle Christos Fairbairn, 41, joka oli kaksi vuotta sitten muuttanut Grenfell Towerin 15. kerrokseeen. Mies kertoo katselleensa palon syttymisyönä televisiota, kun hän yhtäkkiä kuuli ovelta aggressiivista koputusta.

  • Tulipalo tallentui muun muassa naapuritalon asukkaan videolle, jonka näet jutun pääkuvana.

Pian oven alta puskeva savu ja jossakin lyhyesti soinut palohälytin paljastivat talon olevan tulessa. Fairbairn kertoo soittaneensa hätänumeroon, josta hän sai ohjeen poistua talosta märkään pyyhkeeseen kääriytyneenä.

– Mutta kun avasin oven, savu oli jo niin paksua, että en kyennyt lähtemään. Yritin kolme kertaa, mutta savu oli liian paksua. Aloin mennä paniikkiin. Hakkasin ikkunaa ja huusin: ”Auttakaa minua, olen jumissa”. Yritin avata ikkunan, mutta poltin käteni sulaneeseen muoviin, Fairbairn kertoo BBC:lle.

Christos Fairbairn, 41, managed to escape from the 15th floor of #GrenfellTower but tripped over some bodies https://t.co/6wNcEqfzOk pic.twitter.com/lasTFyAosh— delcrookes (@hairydel) 16. kesäkuuta 2017

Jos yllä oleva kuva Fairbairnista ei näy selaimellasi, voit katsoa sen myös täältä.

”Minun ei pitäisi enää olla täällä”

Kaikesta huolimatta Fairbairn kuitenkin poistui asunnosta kerättyään mukaansa vaatteita ja puhelimen. Eteneminen pimeässä rapussa oli vaikeaa, sillä hengittäminen ei kunnolla onnistunut.

– Kompastuin ruumiisiin. Yhdessä kerroksessa kaaduin pahoin ja katsoessani ylös näin kuolleen miehen kasvot. Näen hänet vieläkin mielessäni.

  • Alla olevalla videolla erään silminnäkijän kertomus palosta:

Lopulta Fairbairn pääsi kolmanteen tai neljänteen kerrokseen, jossa hän menetti tajuntansa. Hän muistaa kuitenkin tunteneensa, kuinka palomies tarttui häneen.

– Jouduin sairaalaan, jossa minua hoidettiin savumyrkytyksen vuoksi. Keuhkoissani oli niin paljon myrkkyä. Itkin ja sain takaumia, Fairbairn kertoo.

Grenfell Towerin raunioiden läheisyyteen on pystytetty tulipalossa menehtyneille muistoseinä, jonne surevat voivat jättää viimeisiä tervehdyksiään.

Nyt kotinsa menettänyt Fairbairn elää kunnan maksamassa väliaikaisessa asuinhuoneessa ja yrittää toipua koettelemuksestaan. Hänen on vaikea uskoa, että elämä jatkuu vielä, kun se päättyi niin monelta saman talon asukkaalta.

– Elämä on niin lyhyt, että tiedän näkeväni nyt enemmän perhettä ja ystäviä ja arvostavani elämääni. Minun ei pitäisi olla enää täällä, mutta minä olen. Ja siitä olen kiitollinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?