Republikaanipoliitikkoja ampunut osallistui Bernie Sandersin vaalikampanjaan – Vastusti internetissä ärhäkkäästi Trumpia ja Clintonia

Julkaistu:

Yhdysvallat
66-vuotias ampuja jakoi jo vuonna 2015 pilapiirroksen miehestä, jota ampui maanantaiaamuna.
Keskiviikkoaamuna republikaanipoliitikkoja ampunut mies oli ärhäkkä vasemmistolainen, joka kannatti julkisesti demokraattipoliitikko Bernie Sandersia.

Poliisi julkisti saman päivän aikana ampujan olleen 66-vuotiaan James T. Hodgkinson. Hänen myös kerrottiin kuolleen sairaalassa ampumavälikohtauksessa saamiinsa vammoihin.

Mies oli kotoisin Illinoista ja ammatiltaan hän oli kiinteistötarkastaja. Hän oli sosiaalisessa mediassa äänekäs Bernie Sandersin ihannoija. Hän on myös kertonut vastustavansa nykyistä republikaanipresidentti Donald Trumpia ja demokraattien presidenttikilvassa Sandersia vastassa ollutta Hillary Clintonia.

Hodgkinson oli ollut vapaaehtoisena mukana Sandersin presidenttikampanjassa, mihin demokraatti reagoi välittömästi.

– Tämä halveksittava teko kuvottaa minua. Sanon tämän nyt niin selkeästi kuin voin. Kaikenlainen väkivalta on tuomittavaa yhteiskunnassamme ja tuomitsen tämän teon syvästi. Todellinen muutos voidaan tehdä vain väkivallattoman toiminnan kautta. Mikä tahansa muu on vastoin amerikkalaisia arvojamme, Sanders kirjoitti.Hodgkinson puhui uhmakkaasti konservatiiveista sosiaalisessa mediassa, erityisesti Facebook-profiilissaan. Teksteissä toistui Trumpin vastainen retoriikka.

– Trump on petturi. Trump on tuhonnut demokratiamme. On aika tuhota Trump ja kumppanit, CNN kertoo epäillyn kirjoittaneen Facebook-seinälleen maaliskuussa.

– Republikaanit ovat Yhdysvaltojen Taleban, hän oli väittänyt jo helmikuussa.


Washington Postin mukaan hän linkitti Facebook-seinälleen tammikuussa 2015 pilapiirroksen republikaani Steve Scalisesta, joka oli yksi ampumisessa haavoittuneista. Kuvan yhteyteen hän kirjoitti:

– Tässä on republikaani, jonka pitäisi menettää työnsä, mutta hänelle annettiinkin palkankorotus.

Sosiaalisessa mediassa hänen kirjoittamansa tekstit käsittelivät pääasiassa politiikkaa varsin ärhäkkäästä vasemmistolaisnäkökulmasta. Hän piti ääntä esimerkiksi rikkaiden verotuksen koventamisen ja terveydenhuoltojärjestelmän parantamisen puolesta.

CNN kertoo, että Hodgkinson myös kirjoitti paljon mielipidekirjoituksia paikallislehti Belleville News-Democratiin vuosien 2010 ja 2012 välillä. Yhdessä viimeisimmästä hän esimerkiksi toivoi Obaman uudelleenvalintaa presidentiksi ja kehotti ihmisiä ”äänestämään kaikki republikaanit ulos kongressista.”

Hodgkinsonin veli Michael kertoi New York Timesille, että Hodgkinson ”ei ollut tyytyväinen siihen miten asiat olivat, vaalitulokset ja sen sellaiset.” Hän ei ollut erityisen läheinen veljensä kanssa. Hän tiesi veljensä olevan aktiivinen politiikassa, mutta silti hänen tekonsa oli yllättävä.

Ampumistapaus sattui keskiviikkoaamuna Alexandriassa baseball-kentällä, jossa republikaanijoukko oli harjoittelemassa tulevaa vuosittaista hyväntekeväisyysottelua varten.

AFP:n mukaan hyökkäyksessä haavoittui viisi ihmistä: republikaanipoliitikko Steve Scalise, republikaanien Roger Williamsin kongressiavustaja Zachary Barth, elintarvikealan lobbari Matt Mika ja kaksi kongressin poliisivoimien jäsentä. Viimeisimpien tietojen mukaan Scalise ja Mika ovat kriittisessä tilassa.

AFP:n mukaan demokraattien ja republikaanien välinen baseball-ottelu tullaan pelaamaan torstaina tapahtumista huolimatta.