Dennis Rodman laskeutui Pjongjangiin – Pohjois-Korea vapautti amerikkalaisvangin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Dennis Rodman laskeutui Pjongjangiin – Pohjois-Korea vapautti amerikkalaisvangin

Tieto Pohjois-Koreassa viime vuonna vangitun yhdysvaltalaisopiskelijan vapauttamisesta tuli julki samana päivänä kun koripallotähti Dennis Rodman aloitti vierailunsa maassa.

13.6.2017 19:08

Pohjois-Koreassa noin puolitoista vuotta sitten vangittu yhdysvaltalaisopiskelija Otto Warmbier on vapautettu, kertoo CNN. Tieto on peräisin Warmbierin vanhemmilta, jotka julkaisivat poikansa vapautumista koskevan lausunnon tiistaina.

– Häntä ollaan hätäsiirtämässä Yhdysvaltoihin. Raaka kohtelu ja terrori, jota pohjoiskorealaiset ovat kohdistaneet Ottoon ja Warmbierin perheeseen on päättynyt. Luojan kiitos, lausunnossa sanottiin.

Pohjois-Korean viranomaiset ovat vahvistaneet tiedon Warmbierin vapauttamisesta. Warmbier on huonossa kunnossa, sillä perhettä lähellä olevat lähteet ovat kertoneet CNN:lle, että hän olisi ollut botuliinimyrkytyksen aiheuttamassa koomassa maaliskuusta 2016 lähtien.

Otto Warmbieriä kuljetettiin oikeuteen Pjongjangissa maaliskuussa 2016.­

Warmbier pidätettiin tammikuussa 2016 Pjongjangin lentokentällä, kun hän oli palaamassa kotimaahansa. Pohjois-Korean viranomaisten mukaan Warmbier oli yrittänyt varastaa hotellinsa seinällä roikkuneen kankaan, johon oli painettu poliittinen iskulause.

Warmbier tuomittiin 15 vuodeksi pakkotyöhön sen jälkeen, kun hänet oli todettu oikeudessa syylliseksi ”vihamielisten toimien” kohdistamisesta hallintoa vastaan.

Uutinen Warmbierin vapauttamisesta tuli samana päivänä, kun yhdysvaltalainen koripallotähti Dennis Rodman laskeutui Pohjois-Korean pääkaupunkiin Pjongjangiin. Toistaiseksi ei ole tiedossa, onko Rodmanin vierailulla yhteyttä vapauttamiseen.

Dennis Rodman kuvattiin hänen laskeuduttuaan Pjongjangiin tiistaina.­

Rodmania Pjongjangiin seurannut CNN tiedusteli mieheltä perillä, aikooko tämä nostaa vierailullaan esille maassa pidätettynä olevien Yhdysvaltain kansalaisten tilanteen.

– No, se ei ole tarkoituksenani juuri nyt... Pyrkimykseni on tulla tänne ja yrittää selvittää, voinko jatkaa urheilun tuomista Pohjois-Koreaan, Rodman totesi ennen kuin tieto Warmbierin vapauttamisesta oli tullut julki.

Vieraillut Pohjois-Koreassa useasti aiemminkin

Useita kertoja aiemminkin maassa vierailleen Rodmanin on määrä viettää Pohjois-Koreassa neljä päivää. Hän ei suostunut kertomaan toimittajille, tuleeko hän matkansa aikana tapaamaan Pohjois-Korean tämänhetkisen johtajan Kim Jong-unin.

Aiemmilla matkoilla Rodman on kuvattu iloisissa tunnelmissa brutaaleista otteistaan tunnetun diktaattorin rinnalla. Rodmania on kritisoitu hirmuhallinnon kanssa veljeilystä, mutta hän itse on kuvannut yhteydenpitoaan epämuodolliseksi ”koripallodiplomatiaksi”.

Näin rennoissa tunnelmissa Dennis Rodman seurasi koripallo-ottelua Kim Jong-unin seurassa tammikuussa 2014.­

Rodman on myös kutsunut myös Kimiä ystäväkseen ja ”erittäin hyväksi kaveriksi”.

Rodman on yksi harvoista amerikkalaisista, jotka ovat tavanneet Kimin. Rodman tuntee henkilökohtaisesti myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin, sillä hän osallistui aikanaan kilpailijana tämän aiemmin vetämään Diili-ohjelmaan.

Maiden välit ovat viime aikoina entisestään kiristyneet muun muassa Pohjois-Korean tekemien ohjuskokeiden vuoksi. Kun CNN kysyi Rodmanilta, onko hän keskustellut Trumpin kanssa matkastaan, hän vastasi näin:

– Olen melko varma, että hän on tyytyväinen siihen faktaan, että tulen tänne ja yritän saavuttaa jotakin, jota me molemmat haluamme.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan neuvottelut kolmen muun Pohjois-Koreassa vangitun amerikkalaisen vapauttamiseksi jatkuvat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?