Puna-armeijan kuoron 64 jäsentä kuoli lentoturmassa: syy on nyt selvillä – Venäjällä kunnioitetaan kuoroa Kaurismäen elokuvalla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Puna-armeijan kuoron 64 jäsentä kuoli lentoturmassa: syy on nyt selvillä – Venäjällä kunnioitetaan kuoroa Kaurismäen elokuvalla

Julkaistu: 12.6.2017 6:14

Aki Kaurismäen elokuva Total Balalaika Show näytetään lentoturmassa tuhoutuneen Puna-armeijan kuoron muistoksi Moskovan kansainvälisillä elokuvajuhlilla.

Moskovan kansainvälisillä elokuvajuhlilla nähdään kesäkuun lopussa laaja suomalaisedustus, sillä suomalaisia on mukana niin elokuvien kilpasarjassa, tuomaristossa kuin myös erikoisnäytössarjassa.

Tähän mennessä suurinta huomiota Venäjän mediassa on herättänyt tieto, jonka mukaan festivaaleilla näytetään kunnostettu versio Aki Kaurismäen vuonna 1994 ohjaamasta elokuvasta Total Balalaika Show. Elokuva sisältää taltioinnin Leningrad Cowboys -yhtyeen yhdessä Puna-armeijan kuoron kanssa pitämästä konsertista, joka nähtiin Helsingin Senaatintorilla vuonna 1993.

Konserttia saapui seuraamaan yli 50000 ihmistä.

Konserttia saapui seuraamaan yli 50000 ihmistä.

Puna-armeija kuorona tunnetusta Aleksandrovin kuoro- ja tanssiorkesterin jäsenistä noin puolet menehtyi joulupäivänä 2016, kun heitä kuljettanut lentokone syöksyi mereen Sotshin edustalla. Yhteensä lentoturmassa kuoli 92 ihmistä, joista 64 oli kuoron esiintyjiä.

Venäjällä on ehditty jo ihmetellä, miksi Aleksandrovin kuoroa muistellaan nyt festivaaleilla nimenomaan suomalaisen ohjaajan elokuvalla.

Kuoro ja Leningrad Cowboys poseerasivat tuomiokirkon portailla vuonna 1993.

Kuoro ja Leningrad Cowboys poseerasivat tuomiokirkon portailla vuonna 1993.

Moskovan elokuvajuhlien ohjelmapäällikkö Kirill Razlogov selvitti Argumenty i Fakty -lehdelle, että elokuva valittiin ohjelmistoon siksi, koska se näyttää ”ihmeellisen näyn”, kun yli 50 000 ihmistä on kokoontunut Helsingissä toriaukiolle katselemaan, kuinka pitkäkärkisiin kenkiinsä ja peruukkeihinsa sonnustautuneet Leningrad Cowboysit halailevat univormuissaan olevia armeijan kuorolaisia.

– Elokuva restauroitiin vastikään Suomessa ja me päätimme näyttää sen Kunnostettujen elokuvien sarjassa, jotta voimme samalla kunnioittaa lentoturmassa menehtyneiden artistien muistoa, Razlogov kertoi.

Venäläiset viranomaiset julkaisivat toukokuun lopussa ensimmäiset viralliset tiedot Sotshin lentoturman tutkinnasta.

Viranomaisten mukaan turman syynä pidetään sitä, että lentokapteeni oli jostain syystä menettänyt avaruudellisen hahmottamiskykynsä, mikä vuoksi hän uskoi omia illuusioitaan enemmän kuin koneen mittareita. RBK-lehden mukaan viranomaiset eivät löytäneet mitään merkkejä esimerkiksi teknisestä viasta, polttoaineen puutteellisuuksista tai ulkopuolisten tekijöiden vaikutuksesta.

Kommersant-lehden mukaan kapteenilla oli ollut erikoisia hahmottamisvaikeuksia jo ennen koneen lentoonlähtöä. Lehden tietojen mukaan häntä oli jouduttu erikseen opastamaan kiitotiellä kohtaan, josta kone nousi lopulta ilmaan ja josta hetkestä kului vain reilu minuutti, kun turma oli jo tapahtunut.

Onnettomuudessa kuolleista suurin osa oli kuoron jäseniä.

Onnettomuudessa kuolleista suurin osa oli kuoron jäseniä.

Venäläislehtien haastattelemat asiantuntijat ovat kuvailleet kapteenin toimia sekä oudoiksi että ”itsemurhamaisiksi”, mutta sitä ei ole kuitenkaan selitetty, mistä nämä hänen oudot aistimuksensa johtuivat. Lisäksi turman muina syinä on mainittu miehistön väsymys ja huono valmistautuminen lennolle.

Novye Izvestija -lehti on puolestaan haastatellut riippumatonta teknistä asiantuntijaa, joka ei usko viranomaisten tekemiin johtopäätöksiin. Juri Antipovin mukaan moni seikka viittaa koneessa tapahtuneeseen räjähdykseen, mutta viranomaiset ovat valinneet ”pienemmän pahan tien” ja syyttävät nyt lentäjiä.

– Ei pelkästään kapteenin vaan myös koko miehistön kollektiivinen järjentaju muka sumentui minuutin kuluttua lennon alkamisesta ja he ohjasivat koneen veteen? Vain jokin poikkeustilanne koneessa on voinut antaa niin paljon energiaa, että lentokone muutti kurssiaan niin nopeasti, Antipov järkeili lehdelle.

Venäjän viranomaiset ovat julkistaneet uutta tietoa lento-onnettomuudesta.

Venäjän viranomaiset ovat julkistaneet uutta tietoa lento-onnettomuudesta.

Venäjä ryhtyi heti turman jälkeen etsimään uusia esiintyjiä Aleksandrovin orkesteriin, koska kuorolla on niin tärkeä sija armeijan toiminnassa. Ensimmäiset esiintymisensä kuoro teki uusien artistiensa voimin jo helmikuussa.

Moskovan elokuvajuhlien kilpasarjassa Suomea edustaa Visa Koiso-Kanttilan ohjaama Kaiken se kestää, joka saa ensi-iltansa Suomessa vasta 8. syyskuuta. Moskovan festivaalille osallistuvat ohjaaja Koiso-Kanttilan lisäksi näyttelijät Antti Luusuaniemi, Malla Malmivaara ja Pihla Viitala sekä tuottajat Mika Ritalahti ja Niko Ritalahti. Elokuva kertoo sukupolvien kasvukivuista ja vapaan seksin maailmasta.

Festivaalien tuomaristoon on valittu Rossiiskaja Gazetan mukaan puolestaan ohjaaja Jörn Donner.

Elokuvajuhlat pidetään 22.-29.6. Moskovan tapahtuma on yksi niin kutsutuista A-listan elokuvafestivaalista, joihin myös Cannesin ja Berliinin elokuvajuhlat kuuluvat.

Tuoreimmat osastosta