Kommentti: Konservatiiveilta historiallisen mittakaavan tunarointia Britanniassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Konservatiiveilta historiallisen mittakaavan tunarointia Britanniassa

Konservatiivit näyttävät romuttaneen kahdessa vuodessa sekä Britannian aseman Euroopassa että oman asemansa Britannian johdossa, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaan uutisten tuottaja Jari Alenius.

Theresa Mayn johtama konservatiivipuolue teki mahalaskun vaaleissa.­

9.6.2017 8:52

Britanniassa perinteisesti valvotaan vaaliyö ja seurataan kuinka vaalipiirit ja sitä myöten kansanedustajapaikat yksi toisensa jälkeen ropsahtelevat puolueiden laariin. Viime yönä Theresa May olisi todennäköisesti halunnut piiloutua peiton alle ja unohtaa maailman.

Pääministeri joutui seuraamaan, kuinka liian moni vaalipiiri ropsahteli väärään laariin ja hänen hallitseva konservatiivipuolueensa menetti hallitsevan asemansa hänen uhkapelinsä takia. Voi vain kuvitella, mitä Mayn mielessä on liikkunut. Hän järjesti ennenaikaiset vaalit vahvistaakseen asemaansa, mutta on nyt vaarassa menettää asemansa kokonaan. Veikkaisin, että paatuneinkin poliitikko jossittelee tuollaisessa tilanteessa ankarasti.

Konservatiivien vaalivaikeuksille löytynee tarkemmassa analyysissa moniakin syitä, mutta selvää on, että tuleva EU-ero eli Brexit näytteli osaa niissä. Brexitin juuret ovat brittikonservatiivien EU-vastaisuudessa, joka on ajanut puolueen historiallisen suuriin ongelmiin.

Alla olevalla videolla brittipoliitikot kommentoivat vaalitulosta.

Ei osaa hallita

Konservatiivit järjestivät yllätyksen voittamalla vuoden 2015 vaalit suvereenisti. Puolue pääsi hallitsemaan yksin. Nyt viimeistään on selvää, että se ei osaa hallita yksin. Kahdessa vuodessa puolue näyttää romuttaneen sekä Britannian aseman Euroopassa että oman asemansa Britannian johdossa.

Näkyvin puoluetta sisältä päin jäytävä ongelma on suhtautuminen muuhun Eurooppaan ja EU:hun. Konservatiivien vahva euroskeptikkojen siipi ajoi silloisen pääministerin David Cameronin järjestämään EU-kansanäänestyksen. Cameron kyllästyi EU-vastustajien jankkaamiseen ja päätti lähteä omaan uhkapeliinsä, jossa hän uskoi vaientavansa arvostelun.

Seuraukset tiedetään. Cameron hävisi ja erosi. Britannia on matkalla ulos EU:sta. Seurauksien laajuutta voidaan vain arvailla, mutta todennäköisesti ne eivät ole Britannialle suotuisat.

Konservatiivien erimielisyydet EU-erosta lienevät olleet syynä myös Theresa Mayn uhkapeliin. Hän halusi EU-eroneuvotteluihin ja eron läpivientiin omilla ehdoillaan. May on esiintynyt kovana EU:n suuntaan, mutta epäselvää on, kuuluuko hän ”raamit kaulassa ulos EU:sta” -porukkaan vai lopulta maltillisempaan sakkiin. Sillä ei ehkä ole väliä, sillä pian May ei välttämättä ole enää muuta kuin kansanedustaja ja ex-pääministeri.

Huonot lähtökohdat

Jatkaa May tai ei, brittikonservatiivit ovat nyt siinä tilanteessa, että edes jatkaminen hallituspuolueena ei ole varmaa, ja valtikka saattaa siirtyä muille. Voi olla, että muutkin kuin May puolueessa miettivät, että mitä on tullut tehtyä. Saattaapa joku kirahtaa kuin Kekkonen konsanaan: ”s….nan tunarit”.

Vaikka konservatiivit säilyttäisivät asemansa, tulevan hallituksen pääministeri joutuu tasapainottelemaan ja ottamaan huomioon muiden mielipiteet pysyäkseen vallassa. Se on huono lähtökohta tilanteessa, jossa pitäisi esiintyä yhtenäisenä EU:n suuntaan.

Joillekin on varmasti suuri viekoitus tuntea ”mitäs läksitte” -vahingoniloa Britanniaa kohtaa tällä hetkellä. Ei kannattaisi. Britannia tarvitsee Eurooppaa ja Eurooppa Britanniaa, eikä myrskyisistä EU-eroneuvotteluista ole kenellekään iloa. Euroopalla olisi riittämiin muitakin haasteita kuin uppiniskaisten brittikonservatiivien aivoitusten seurausten jälkipuinti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?