Tutkija arvioi FBI:n ex-pomon kuulemis­tilaisuuden: ”Comey esiintyi suoraselkäisesti ja isänmaallisesti”

Julkaistu:

Yhdysvallat
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että Comeyn suoraselkäinen esiintyminen ja väitteet presidentin ja presidentin hallinnon valehtelusta voivat kääntyä Trumpia vastaan.
– Panokset ovat kovat, kun pitkän uran tehnyt lojaali virkamies sanoo, että presidentti valehtelee. Hänen sanojaan kuunnellaan varmasti tarkasti Yhdysvalloissa.

Erotettu FBI-pomo paljasti torstaina pyytäneensä ystäväänsä vuotamaan lehdistölle muistiot keskusteluistaan Trumpin kanssa. Hän sanoi kirjoittaneensa muistiot, koska pelkäsi Trumpin valehtelevan.

– Hän toi sen esille suoraselkäisesti, vaikka Trumpin kannattajien linja on, että Comey on katkeroitunut, erotettu työntekijä, joka toimii epärationaalisesti.

Aaltola uskoo, että mustamaalauskampanja kääntyy todennäköisemmin Trumpia itseään vastaan, koska presidentin faktat ovat jääneet ohkaisiksi.

– Comey on esiintynyt todella hyvin ja saanut kiitosta. Trump väitti Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin vieraillessa Valkoisessa talossa Comeyn olevan huono johtaja ja sekaisin. Trumpin täytyy keksiä uusia niksejä.

Kenties kiintoisin kysymys vyyhdessä on, mitä Trump on tavoitellut toiminnallaan. Aaltolan mukaan mahdollisia selityksiä on kaksi. Ensimmäinen vaihtoehto on, että kokematon, amatöörimäisesti kautensa aloittanut presidentti on kömpelyyttään törmännyt eettisiin haasteisiin.

– Toinen selitys on, että hän on häikäilemättömästi käyttänyt hyväkseen Yhdysvaltain lainsäädännön ja vaalijärjestelmän porsaanreikiä ja ajautunut hyvin suuriin ongelmiin.

Aaltola korostaa, että prosessi on poliittinen, eikä niinkään juridinen, vaikka Trumpia on Yhdysvalloissa syytetty oikeudenkäytön estämisestä.

– Näkisin, että toiminta on hyvän hallintotavan ja Yhdysvaltalaisen tradition vastaista. Lainvastaista se ei välttämättä ole. Poliittisessa prosessi riittää yleensä, jos todetaan, että presidentti on toiminut tavalla, joka ei ole presidentille sopiva.

Yhdysvaltain kansallisen tiedustelupalvelun ex-johtaja James Clapper totesi keskiviikkona, että Venäjään liittyvät syytökset ovat pahempia kuin Watergate-skandaali. Myös Aaltolan mukaan presidentin tai hänen lähipiirinsä yhteistyö vihollisvaltion kanssa ylittää Watergate-syytösten tason, jos ne pystytään näyttämään toteen tai pystyttäisiin osoittamaan poliittisesti uskottavasti.

– Tässä haetaan poliittisesti merkittävää osoitusta ja näyttöä, onko presidentti käyttäytynyt epäisänmaallisesti.

Presidentin toimiminen sopimattomasti johti Watergaten yhteydessä presidentti Richard Nixonin eroon. Aaltola kuitenkin huomauttaa, että Comey jätti kuulemisessa avoimeksi kysymyksen, uskooko hän presidentin käyttäytyneen sopimattomasti.

Trumpin kannalta torstai ei kuitenkaan ollut hyvä päivä.

– Comey esiintyi suoraselkäisesti ja isänmaallisesti, ja sai Trumpin näyttämään arveluttavalta ja hapuilevalta, Aaltola arvioi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt