Aftonbladet: Pariisissa vasaran kanssa hyökännyt mies oli aiemmin asunut ja työskennellyt Ruotsissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Aftonbladet: Pariisissa vasaran kanssa hyökännyt mies oli aiemmin asunut ja työskennellyt Ruotsissa

Hyökkääjän tuntenut ohjaaja kertoo tämän puhuneen lämpimään sävyyn Ruotsista.

7.6.2017 10:11

Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoo, että tiistaina Notre Damen kirkon edustalla hyökänneellä miehellä oli yhteyksiä Ruotsiin.

Lehden mukaan noin 40-vuotias mies oli opiskellut ensin journalismia Tukholmassa 2006–2008 ja myöhemmin suorittanut maisterin tutkinnon Uppsalan yliopistossa.

Hän työskenteli freelance-toimittajana ruotsalaisille sanomalehdille ja radiokanaville vuosina 2009–2010. Miehen kerrotaan kirjoittaneen esimerkiksi Algeriasta, jossa hän oli syntynyt. Hän on mahdollisesti ollut naimisissa ruotsalaisnaisen kanssa.

Jätettyään Ruotsin muutama vuosi taaksepäin, mies kävi kotimaassaan ennen kuin muutti Itä-Ranskaan Metzin kaupunkiin tohtoriopintoja varten. Hänen ohjaajansa, Aftonbladetin tavoittama professori Arnaud Mercier tutustui ruotsalaismieheen vuonna 2013.

– Ehkä olen sinisilmäinen, mutta en havainnut mitään merkkejä siitä, että mies olisi ollut islamisti, Mercier kertoo ruotsalaislehdelle.

Hänen mukaansa mies puhui lämpimään sävyyn Ruotsista ja nautti toimittajan työstään.

Tiistaina Pariisin Notre Damen katedraalin edessä sattuneessa välikohtauksessa mies hyökkäsi vasaralla poliisin kimppuun. Mukana partiossa ollut toinen poliisi ampui miestä rintaan. Mies kuljetettiin sairaalaan.

Välikohtauksen vuoksi noin 900 ihmistä suljettiin sisälle kirkkoon ja alue eristettiin.

Syyttäjänviraston mukaan Ranskan terrorisminvastainen yksikkö on käynnistänyt tutkinnan tapahtuneesta.

Ranskan sisäministeriön mukaan miehellä oli mukanaan myös kaksi keittiöveistä. Sisäministeri Gerard Collombin mukaan hyökkääjä oli huutanut ranskaksi ”Tämä on Syyrialle”.

Ranska on edelleen poikkeustilassa vuonna 2016 tapahtuneen suuren terrori-iskun vuoksi. Iskussa kuoli 130 ihmistä. Poliisit ovat olleet läsnä Pariisin kaduilla vartiossa siitä lähtien. Viimeisin hyökkäys Ranskassa oli huhtikuussa, jolloin yksi poliisi kuoli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?