Isis sanoo tehneensä iskut Teheranissa: Parlamentissa ammuttiin, kaksi iskua pyhäkköön - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Isis sanoo tehneensä iskut Teheranissa: Parlamentissa ammuttiin, kaksi iskua pyhäkköön

Julkaistu: 7.6.2017 9:43, Päivitetty 7.6.2017 14:11

Teheranissa on tehty yhteensä kolme terrori-iskua, joiden tekijäksi on ilmoittautunut Isis. Viranomaisten mukaan 12 ihmistä on kuollut ja 39 loukkaantunut.

Iranin viranomaisten mukaan 12 ihmistä on kuollut ja 39 loukkaantunut Teheranissa tehdyissä kolmessa eri terrori-iskussa, kertoo AFP.

Ensimmäinen isku tehtiin aamupäivällä parlamenttiin. ISNA- ja Fars-uutistoimistojen mukaan hyökkäyksessä kuoli kaksi ihmistä, joista toinen on vartija.

Valtion Irib-uutistoimiston haastatteleman kansanedustajan mukaan hyökkääjillä oli aseinaan kiväärejä ja pistooli. Reuters puolestaan kertoo hyökkääjien tulleen sisään parlamentin pääovista ja heidän olleen pukeutuneina naisiksi.

Hyökkääjät ottivat panttivankeja. Isis julkaisi Amaq-propagandatoimiston Twitter-tilillä videon, joka on kuvattu parlamentin sisällä.

Valtion yleisradioyhtiö kertoo, että aseistettuja hyökkääjiä oli neljä, ja heistä yksi räjäytti itsensä.

Muutamaa tuntia myöhemmin Irib-uutistoimisto ilmoitti ampumiskohtauksen olevan ohi ja neljän hyökkääjän kuolleen.

Seuraava hyökkäys alkoi aamupäivällä, kun aseistautunut mies syöksyi myös Iranin vuoden 1979 vallankumousjohtajan Ruhollah Khomeinin mausoleumiin ja ampui useita ihmisiä. Hyökkäys mausoleumiin tapahtui samaan aikaan, kun Iranin parlamenttiin hyökättiin. Mediatietojen mukaan mauseleumin ensimmäiseen iskuun osallistui kolme tai neljä muuta hyökkääjää.

ISNA-uutistoimiston mukaan iskussa kuoli puutarhuri. Valtion median mukaan myös nainen kuoli, kun tämä räjäytti itsensä mauseleumin ulkopuolella. ILNA-uutistoimisto kertoi, että iskussa haavoittui viisi ihmistä.

Mehr-uutissivuston mukaan kolme mausoleumiin hyökännyttä olisi saanut surmansa.

Poliiseja Iranin parlamenttirakennuksen ulkopuolella keskiviikkona, kun parlamenttiin hyökättiin.

Poliiseja Iranin parlamenttirakennuksen ulkopuolella keskiviikkona, kun parlamenttiin hyökättiin.

Myöhemmin mauseleumin edustalla tehtiin toinen isku, kun Ajatollah Khomeinin haudan ulkopuolella räjähti toinen itsemurhapommi.

Hautarakennus sijaitsee Teheranin eteläosassa, noin 20 kilometrin päässä parlamenttirakennuksesta. Mediatietojen mukaan iskut liittyvät toisiinsa.

Iranin kaupunkeihin ei ole juurikaan tehty iskuja, vaikka esimerkiksi äärijärjestö Isis on kertonut, että se pitää maata vihollisenaan. Iranin lähettämät joukot taistelevat Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa.

Isis on ilmoittautunut Amaq-propagandatoimistonsa kautta sekä parlamenttiin että mauseleumiin kohdistuneiden iskujen tekijäksi.