CNN: Venäläishakkereiden epäillään lietsoneen Qatarin kriisitilannetta – ujuttivat valeuutisia medialle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

CNN: Venäläishakkereiden epäillään lietsoneen Qatarin kriisitilannetta – ujuttivat valeuutisia medialle

Saudi-Arabia ja muun muassa Egypti sekä Yhdistyneet arabiemiirikunnat katkaisivat maanantaina diplomaattisuhteensa Qatariin, jota ne syyttävät terrorismin tukemisesta. Qatar on kiistänyt asian.

Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani uskoo hakkereiden lietsoneen poliittista kriisiä.­

7.6.2017 1:54

Yhdysvaltalaistutkijat epäilevät venäläishakkereiden levittäneen valeuutisia, jotka lietsoivat diplomaattista kriisiä Persianlahdella sijaitsevan Qatarin ja sen lähimaiden välille, uutisoi CNN.

Hakkereiden epäillään ujuttaneen valheellista tietoa Qatarin valtiollisen uutistoimiston tarjontaan, tutkinnasta perillä olevat viranomaislähteet kertovat CNN:lle.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on qatarilaisten ja yhdysvaltalaisten viranomaisten mukaan lähettänyt tutkintaryhmän Dohaan avustamaan Qatarin hallintoa tutkimaan epäiltyä hakkerointitapausta.

Qatarin hallinto on sanonut, että 23. toukokuuta maan uutistoimiston tarjontaan ujutettiin valeuutinen, jossa Qatarin hallitsijan mielipiteitä kansainvälisistä suhteista vääristeltiin.

– Meidän mielestämme koko kriisi perustuu väärään tietoon. Se alkoi väärennetystä uutisesta, joka hakkeroitiin kansalliseen uutistoimistoomme, ja FBI on todistanut sen, Qatarin ulkoministeri Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani kommentoi CNN:lle.

Valeuutisissa kerrottiin muun muassa, että Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Qatarin välit ovat kehnot ja että maan ulkoministeri Mohammed bin Abdulrahman al-Thani aikoo vetää suurlähettiläät pois useista naapurimaista. Perättömiä uutisia väitettiin emiiri Sheikh Tamim bin Hamad al-Thanin kannanottoihin perustuviksi.

Valeuutiset saivat laajan levikin Arabiemiraateissa ja Saudi-Arabiassa.

Saudi-Arabia ja muun muassa Egypti sekä Yhdistyneet arabiemiirikunnat katkaisivat maanantaina diplomaattisuhteensa Qatariin, jota ne syyttävät terrorismin tukemisesta. Qatar on kiistänyt asian.

FBI ja yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA eivät ole kommentoineet tutkintaa suoraan CNN:lle. Qatarin mukaan tutkinnan tuloksista kerrotaan julkisuuteen "pian".

Yritys sekoittaa USA:n välit liittolaisiinsa?

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan epäillyn venäläishakkeroinnin taustalla vaikuttaa olevan halu aiheuttaa riitoja Yhdysvaltain ja sen liittolaisten välille, CNN uutisoi. Tiedossa ei ole, epäilevätkö viranomaiset hakkeroinnista venäläisiä rikollisjärjestöjä vai Venäjän turvallisuuspalvelua, jota on syytetty myös yrityksistä peukaloida Yhdysvaltain presidentinvaaleja.

Yhdysvaltojen suurin Lähi-idän lentotukikohta sijaitsee Qatarissa, minne on myös sijoitettu noin 10000 yhdysvaltalaissotilasta.

Qatarin lentotukikohtaa on pidetty ratkaisevan tärkeänä Yhdysvaltojen äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on sanonut, ettei Qatarin ja lähialueen diplomaattisella kriisillä ole vaikutusta Yhdysvaltain ja Qatarin suhteisiin. Trump puolestaan on tviiteissään ilmaissut tukea kiistassa Saudi-Arabialle ja sen liittolaisille sekä vihjannut muun muassa, että Qatar rahoittaa ekstremistejä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?